اقتصاددان : محمدجلیل عندلیبی، ۳ اردیبهشت سال ۱۳۳۳ در محلهٔ چهار باغ سنندج متولد شد. او در خانوادهای هنرمند پرورش یافت.
وی در ۱۲ سالگی به مدت ۳ سال خوانندهٔ فرهنگ و هنر سنندج به سرپرستی استادحسن کامکار بود و از ۱۵ سالگی نوازندگی سنتور را آغاز نمود. در سال ۱۳۵۲ به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و نزد هنرمندانی نظیر: نورعلی برومند، داریوش صفوت، احمد پژمان، علیرضا مشایخی، هرمز فرهت، شاهین فرهت، محمدتقی مسعودیه و مهدی برکشلی آموزش یافت.
عندلیبی علاوه بر ساز تخصصی سنتور و ساز الزامی پیانو، ساز دوم فاگوت را زیر نظر «پرژرف» بلغاری فرا گرفت که باعث شد عملاً بهطور آکادمیک موسیقی کلاسیک غربی را تجربه نماید. در سال ۱۳۵۵ به مرکز حفظ و اشاعهٔ موسیقی ایران پیوست و ضمن تدریس سنتور، گروه مشتاق یا مولانا را تشکیل داد.استاد عندلیبی با خوانندگانی نام آشنا چون استاد شجریان، استاد رضوی سروستانی، استاد ناظری، حمیرا،بهروز توکلی و علیرضا افتخاری آثار ماندگاری را در موسیقی ایرانی و موسیقی کوردی منتشر ساخته است.
یکی از مشهور ترین آثار ایشان تصنیف «میهن ای میهن »باصدای استاد جاوید نام شجریان است که در دهه اول انقلاب با حذف ترجیع بند«میهن ای میهن» از صدا و سیما پخش شد.
در پی این اقدام، استاد شجریان طی نامهای اعتراضی به علی لاریجانی رییس وقت صدا و سیما ضمن اعتراض به عدم رعایت حقوق هنرمندان در آن سازمان نوشت: «سال ها پیش به هنگام جنگ عراق علیه ایران ،در دفاع از سرزمین مادریام، تصنیفی به نام “میهن ای میهن” اجرا کردم که این تصنیف ،ستایش سرزمین مادری و مهرورزی به آن بود.بگذریم که آن تصنیف مدت ها اجازه ی پخش نداشت ؛اما هم اکنون هم که اجازه ی پخش یافته ، بخشی از آن حذف شده است. از شما میپرسم آیا عشق به سرزمین و میهن ،گناه نابخشودنی است که باید حذف شود؟ !اگر شما تصنیفی را نمیپسندید ،چرا آن را پخش میکنید و چرا آن را مطابق سلیقه خودتان مثله میکنید؟»
در پایان آن نامه معروف، شجریان از علی لاریجانی خواست پخش تمامی آثارش را از صدا و سیما متوقف کنند و افزود: «چون در ماه مبارک رمضان هستیم، تنها به احترام این ماه مبارک و ادای دین به نیک سرشتی مردمی که در دامان آنها پرورش پیدا کردهام ،پخش “مناجات” و “ربنا” را اجازه میدهم.”
بعدها تصنیف «میهن ای میهن» بدون این ترجیع بند از سوی علیرضا افتخاری خوانده شد و از صدا و سیما پخش میشود.
یاد استاد جان شجریان نازنین و میهن دوست گرامی باد.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع