شهامت تدریس

این روزها اخبار متعددی از گوشه و کنار کشوربه گوش می‌رسد که به دلایل متعدد برخی معلمان تهدید شده‌اند که هنگام تدریس و حضور در کلاس مراقب روش‌ها و ابزارها و ابراز نظرهای خود باشند تا مغایرتی با اصول و دستورالعمل‌های وزارت متبوع یا سلیقه مدیران و مسوولان نباشد.
فضای شبکه‌های اجتماعی متاثر از این اخبار به ویژه خبر مربوط به پخش یک آهنگ محلی توسط یک معلم شمالی من را به یاد عنوان کتابی انداخت که به تازگی آن را مطالعه کردم؛ کتاب «شهامت تدریس». این کتاب که نوشته پارکر جی پالمر یکی از نویسندگان مشهور امریکایی در حوزه آموزش است و همان‌گونه که از نامش پیدا است به دو مقوله ترس و شجاعت معلم و استاد در مقام معلمی و تدریس می‌پردازد و خوانندگان را متوجه آسیب‌های تدریس ناشی از تسلط ترس‌های متعدد او نموده و برای اینکه یک آموزش مفید و موثر محقق شود بر مقوله شهامت در تدریس تاکید دارد. این کتاب که توسط خانم نوگل روحانی ترجمه شده است کلاس درس معلم و استادی را که بر ترس‌هایش فایق آمده باشد اجتماع حقیقتی می‌داند که معلم و شاگرد و موضوع درس سوژه اصلی گفت‌وگو و تبادل‌نظر می‌شوند و هیچ چیز دیگری مانع از ابراز نظر و اظهار وجود معلم و شاگردان نمی‌شود و در این شرایط است که شوق یادگیری پیوندی میان شاگرد و استاد ایجاد می‌کند که رنج یادگیری به فراموشی سپرده می‌شود.
خواندن این کتاب را به همه به خصوص وزیر آموزش و پرورش و همه مدیران و مسوولان این حوزه توصیه می‌کنم تا متوجه شوند که دلیل اصلی فرار و بیزاری دانش‌آموزان از درس و کلاس و مدرسه چیست و بدانند که چه معلمی می‌تواند شوق‌انگیز و تحول‌آفرین باشد و چه کلاسی می‌تواند محلی برای بالنده و شکوفا شدن استعدادها و چه مدرسه‌ای می‌تواند کانون تبلور دانا و توانا شدن کودکان و نوجوانان باشد.
بی‌تردید معلمی که با هزاران دغدغه و مشکل و ترس سر کلاس حاضر شود و قبل از ورود به کلاس و پیش از زبان گشودن به سخن باید خود را سانسور نماید و با ده‌ها شاخص و معیار بی‌ارتباط با معلمی خود را تنظیم کند، کلاسش زندان و کلامش تلخ و مدرسه‌اش سرد و بی‌روح خواهد شد.
شهامت تدریس نخستین گام برای موفقیت و موثر بودن یک معلم و استاد است و مدرسه و دانشگاهی که ترس بر آن حاکم باشد محل رویش هیچ جوانه‌ای نخواهد بود و کودکان و نوجوانان و جوانان در چنین مدرسه و دانشگاهی اسیر و قربانی ترس‌هایی هستند که معلمان و استادها با خود سر کلاس می‌آورند. فراموش نکنیم که اگر شهامت را از یک معلم بگیریم یعنی معلمی را از او گرفته‌ایم.

 

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × پنج =