ممنوعیت واردات لوازم آرایشی، هزینه‌های درمان را افزایش داد

رییس سابق انجمن واردکنندگان فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی گفت: تقریبا تمام محصولات آرایشی خارجی موجود در بازار ایران یا تقلبی هستند یا به‌صورت قاچاق وارد شده‌اند.

سال ۹۷ با جهش نرخ ارز سیاست‌گذاران تصمیم به ممنوعیت واردات برخی اقلام مانند لوازم خانگی و محصولات آرایشی و بهداشتی گرفتند تا به باور خود محدودیت‌های ارزی را مدیریت کنند. اما نتیجه این تصمیم، تشدید قاچاق و خروج ارز از کشور به صورت غیررسمی بود؛ چرا که همچنان برای کالاهای ممنوع شده تقاضا وجود داشت.

به گزارش اقتصاددان به نقل از بازار ،  اما آثار این ممنوعیت صرفا به موضوعات اقتصادی و یا عدم پوشش سلائق و نیازهای مختلف جامعه محدود نشده است، صحبت‌های اخیر صحبت‌های اخیر مسعود طباطبایی، مدیرعامل دیجی‌کالا درخصوص آثار ممنوعیت واردات لوازم آرایشی و بهداشتی ابعاد جدیدی از این موضوع را آشکار می‌کند که کمتر به آن پرداخته شده است.

طباطبایی گفته است که نرخ آسیب‌های چشمی ناشی از مصرف محصولات آرایشی غیراستاندارد و تقلبی در کشور ۱۰ برابر شده است که نتیجه واردات محصولات آرایشی از مبادی غیررسمی و نبود نظارت موثر بر روند واردات است.

با حذف واردات قانونی، نظارت حاکمیتی از بین می‌رود

در همین زمینه، محمدرضا بحیرایی، رییس سابق انجمن واردکنندگان فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی در گفت‌وگو با خبرنگار بازار بیان کرد: با حذف واردات قانونی، نظارت حاکمیتی از بین می‌رود و دیگر نهادهایی مانند گمرک، سازمان غذا و دارو و وزارت صمت هیچ دخالتی در فرایند نظارت ندارند. اما در شرایطی که واردات آزاد باشد، نمایندگی رسمی شرکت‌ها فعال هستند. برای مثال، فرض کنید شرکتی بخواهد هزار دلار کالا وارد کند. این کالا را حتما از کارخانه مادر یا نمایندگی اصلی کارخانه وارد می‌کند و در کنار این هزار دلار، ممکن است ۱۰۰ دلار کالای رایگان نیز به‌عنوان هزینه بازاریابی، نمونه محصول و مواردی از این دست دریافت و وارد کشور کند.

وی افزود: اما در وضعیت قاچاق، شرایط برعکس است. کالا هم گران‌تر خریداری می‌شود و هم ممکن است تاریخ مصرف آن گذشته باشد یا تاریخ آن را تغییر داده باشند و یا حتی تقلبی باشد. در چنین شرایطی، وضعیت کالا غیرقابل پیش‌بینی است.

در گذشته نگرانی اصلی‌ ما کالای قاچاق بود، چرا که معتقد بودیم این کالاها بدون نظارت وارد کشور می‌شوند و مشکلاتی ایجاد می‌کنند. اما الان دیگر از آن مرحله عبور کرده‌ایم و بیشتر گرفتار کالاهای تقلبی هستیم

بحیرایی توضیح داد: در گذشته نگرانی اصلی‌ ما کالای قاچاق بود، چرا که معتقد بودیم این کالاها بدون نظارت وارد کشور می‌شوند و مشکلاتی ایجاد می‌کنند. اما الان دیگر از آن مرحله عبور کرده‌ایم و بیشتر گرفتار کالاهای تقلبی هستیم.

بحیرایی تاکید کرد: تقریبا تمام محصولات خارجی موجود در بازار ایران، یا تقلبی هستند یا به‌صورت قاچاق وارد شده‌اند. این کالاها ممکن است از نظر بهداشتی مشکل داشته باشند و یا حتی تاریخ مصرف آن‌ها جابه‌جا شده باشد؛ چراکه واردات قانونی وجود ندارد.

به گفته این فعال صنعت آرایشی و بهداشتی، در حال حاضر به دلیل پایین بودن ارزش ریال، کالاهای تقلبی وارد کشور می‌شود. وقتی وارد فروشگاه می‌شوید، می‌گویند از یک نوع محصول درجه یک و درجه دو هم داریم، درحالی‌که اصلا چنین چیزی وجود ندارد و متاسفانه مردم هم به‌راحتی فریب می‌خورند.

وی درخصوص آسیب‌های جسمی محصولات قاچاق و تقلبی گفت: بله، این اتفاق افتاده است. در سال‌های گذشته، اداره مربوط به شناسایی کالاهای قاچاق، این موارد را شناسایی کرد و مستندات مربوط به آن را نیز در جلسات دولت نمایش داد. بنابراین این موضوع جدی و قابل پیگیری است.

ممنوعیت واردات محصولات آرایشی و استفاده از محصولات تقلبی در بازار هزینه‌های بهداشت و درمان را افزایش می‌دهد. بیشترین ضرر از این وضعیت را سازمان غذا و دارو متحمل شده است، به دلیل این که مصرف دارو افزایش پیدا می‌کند و مشکلات پوستی و چشمی نیز به وجود می‌آید

وی تصریح کرد: ممنوعیت واردات محصولات آرایشی و استفاده از محصولات تقلبی در بازار هزینه‌های بهداشت و درمان را افزایش می‌دهد. بیشترین ضرر از این وضعیت را سازمان غذا و دارو متحمل شده است، به دلیل این که مصرف دارو افزایش پیدا می‌کند و مشکلات پوستی و چشمی نیز به وجود می‌آید.

بحیرایی عنوان کرد: حدود ده سال قبل اگر می‌گفتید کالای قاچاق یا کالای قاچاق در بازار وجود دارد، شما را مسخره می‌کردند و کسی باور نمی‌کرد، چرا که همه‌ چیز تمیز و درست بود. سازمان غذا و دارو با استفاده از کد IRC، تمام محصولات را کنترل می‌کرد و دفاتر نمایندگی برندها در واقع سربازان سازمان غذا و دارو بودند، در بازار حضور داشتند و به‌ محض این که یک مورد مشکوک مشاهده می‌کردند، موضوع را به سازمان گزارش می‌دادند.

حضور و فعالیت نمایندگی برندها در کشور سبب می‌شد کالای خارجی خوب از کالای نامرغوب تشخیص داده شود، اما در حال حاضر با یک آشفته‌ بازار مواجه هستیم و حتی نوع تقلبی کالای ایرانی را هم در چین می‌سازند و وارد کشور می‌کنند، چه برسد به کالای خارجی

وی گفت: حضور و فعالیت نمایندگی برندها در کشور سبب می‌شد کالای خارجی خوب از کالای نامرغوب تشخیص داده شود، اما در حال حاضر با یک آشفته‌ بازار مواجه هستیم و حتی نوع تقلبی کالای ایرانی را هم در چین می‌سازند و وارد کشور می‌کنند، چه برسد به کالای خارجی.

وی توضیح داد: محصول ایرانی را هم تقلبی‌سازی می‌کنند، در واقع محصولات تقلبی با برند ایرانی وجود دارند.البته این موارد انگشت‌شمار است، شرکت‌ها خودشان حضور دارند و محصولات را کنترل می‌کنند.

کالای خارجی موجود در کشور به هیچ‌وجه قابل اطمینان نیست، مگر اینکه همان ساختار درست سابق مجدد ایجاد شود و نمایندگی‌ها تقویت شوند. کسی که نماینده یک برند است، خودش مراقب برندش خواهد بود و بلافاصله موارد مشکوک را به دستگاه‌های ذی‌ربط گزارش می‌دهد

بحیرایی تاکید کرد: کالای خارجی موجود در کشور به هیچ‌وجه قابل اطمینان نیست، مگر اینکه همان ساختار درست سابق مجدد ایجاد شود و نمایندگی‌ها تقویت شوند. کسی که نماینده یک برند است، خودش مراقب برندش خواهد بود و بلافاصله موارد مشکوک را به دستگاه‌های ذی‌ربط گزارش می‌دهد.

بحیرایی در پایان گفت: قبل از ممنوعیت واردات، ۴۰ هزار نفر در شرکت‌های واردکننده آرایشی و بهداشتی مشغول به کار بودند. این افراد همگی در واقع سربازان سازمان غذا و دارو بودند و مراقبت می‌کردند که جنس تقلبی یا قاچاق وارد بازار نشود.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 7 =