به گزارش اقتصاددان مهرداد حاجی زاده فلاح عضو شورای سردبیری اقتصاددان در یک یادداشت اختصاصی نوشت: در سالیان اخیر، فوتبال از سطح یک ورزش فراتر رفته و به یک تجارت جهانی تبدیل شده است.با رشد اقتصاد فوتبال، سرمایه گذاری پولی در آن نیز افزایش یافته است و بخشی از این سرمایه گذاری دارای ارتباطات مجرمانه است. FATF تحقیقاتی را برای یافتن چگونگی استفاده از صنعت فوتبال به عنوان فرصتی برای پولشویی انجام داد.
باشگاه های فوتبال چگونه پولشویی می کنند؟
مجرمان از فوتبال به طرق مختلف برای شست و شوی دارایی های غیرقانونی خود سوء استفاده می کنند:
۱. ارزش گذاری بیش از حد بازیکنان در حین معاملات:
باشگاه های فوتبال برخی از بازیکنان فوتبال را با ارزشی بسیار بالاتر از رکورد رسمی انتقال می دهند. این انتقال به دلیل پولشویی احتمالی مورد بررسی قرار می گیرد.
۲.حق تصویر بازیکن:
حق تصویر بازیکن می تواند راه دیگری برای پولشویی در بخش فوتبال باشد. یک مثال معروف رسوایی “فوتبال لیکس” است. این پرونده شامل انتشار اسناد محرمانه معاملات تجاری متعلق به باشگاه های بزرگ فوتبال است. همچنین مشخص شده است که از پرداخت های مالیاتی اجتناب کرده و از طریق حق تصویر بازیکن مرتکب جرم پولشویی شده است.
۳.حق الزحمه نمایندگان:
حق الزحمه نمایندگان نیز عامل اصلی پولشویی در بخش فوتبال است. در سال ۲۰۱۶، رایولا ۴۹ میلیون یورو برای مدیریت انتقال پل پوگبا از یوونتوس به منچستریونایتد دریافت کرد. این کارمزد بالاترین هزینه ای بود که تا به حال توسط یک آژانس برای یک نقل و انتقال پرداخت شده بود که باعث تحقیقات در مورد پولشویی احتمالی شد.
۴. فروش باشگاه های فوتبال:
میزان پولشویی با فوتبال چقدر است؟
پولشویی در صنعت فوتبال راحت تر است. زیرا جریان های نقدی بالا و حداقل موانع ورودی وجود دارد. بزرگترین رسوایی پولشویی تاریخ فوتبال در سال ۲۰۱۵ رخ داد که به دروازه فیفا معروف است. حتی برخی از مدیران فیفا در زوریخ دستگیر شدند. این افراد با اتهامات رشوه، کلاهبرداری و پولشویی مواجه بودند. در حال حاضر سالانه حدود ۱۴۰ میلیارد دلار به طور غیرقانونی از طریق صنعت فوتبال سرازیر می شود.
چگونه FATF با پولشویی از طریق بخش فوتبال مبارزه می کند؟
سازمان های لیگ فوتبال برای مبارزه با پولشویی در فوتبال اقدامات احتیاطی را انجام داده اند. در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
وضع مقررات و دستورالعملها:
سازمانهای فوتبال مقرراتی را ایجاد کردند که باشگاهها و افراد باید از آن پیروی کنند تا از موارد بیشتر پولشویی جلوگیری کنند. فیفا همچنین یک گروه کاری به نام “بخاطر بازی خوب” برای بررسی فساد و مسائل پولشویی ایجاد کرد. برخی از سیاست هایی که آنها اجرا کردند عبارتند از:
سیستم هشدار اولیه در مورد فعالیت های شرط بندی (EWS)
قوانین صدور مجوز باشگاه فیفا
مقررات نمایندگان بازیکنان
سیستم تطبیق انتقال بازیکن
نظارت مالی:
سازمان های فوتبال سیستم های نظارت مالی را برای ردیابی هرگونه فعالیت مشکوک ایجاد کردند. تراکنشهای غیرمعمول و سپردههای نقدی بزرگ برای بررسی بیشتر مشخص شدهاند.
تحریم ها و مجازات ها:
سازمان های فوتبال اختیار اعمال جریمه را دارند. هم تیم ها و هم افراد می توانند مجازات شوند.
همکاری با سازمان های مجری قانون:
سازمان های فوتبال از نزدیک با مجریان قانون همکاری می کنند. تا بتوانند اطلاعات ارائه دهند و در تحقیقات پولشویی کمک کنند.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع