مهرداد حاجیزاده فلاح پژوهشگر علوم بانکی و عضو شورای سردبیری اقتصاددان در مصاحبه با ایمنا گفت : بازار طلای ۱۸ عیار در هفته گذشته با نوسانات قابل توجهی همراه بود که تحت تأثیر تعطیلات محرم، تحولات سیاسی داخلی و بینالمللی و تغییرات قیمت انس جهانی شکل گرفت.
بازار طلا در هفته گذشته شاهد تحولات قابل توجهی بود که تحت تأثیر عوامل داخلی و بینالمللی شکل گرفت. همزمانی تعطیلات محرم با آغاز معاملات، باعث ایجاد الگوهای خاص قیمتی شد و نوسانات پرشتابتری را در بازار طلای ۱۸ عیار رقم زد. در سطح جهانی، فشار فروش انس طلا و افزایش قدرت دلار آمریکا که ناشی از انتظارات فدرال رزرو برای حفظ نرخهای بهره بالا بود، جذابیت این فلز گرانبها را کاهش داد. با این حال، تهدیدهای تجاری جدید و تنشهای سیاسی، فضای بازار را همچنان پرابهام و محتاط نگه داشته است. در این شرایط، تحلیل دقیق روندهای تکنیکال و توجه به تحولات سیاسی اقتصادی، برای فعالان بازار طلا اهمیت ویژهای یافته است.
بازار طلا در ایران: از رکود به نوسانات پرشتاب؛ چشمانداز آینده چیست؟
هفته گذشته، به دلیل همزمانی روزهای شنبه و یکشنبه با ایام محرم (تاسوعا و عاشورا)، فعالیت بازار داخلی همزمان با بازارهای جهانی از روز دوشنبه آغاز شد و این تأخیر در آغاز معاملات، باعث شکلگیری الگویی خاص در رفتار قیمتها شد که تحت تأثیر عوامل بینالمللی و سیاسی قرار داشت.
وی افزود: طلای ۱۸ عیار در این هفته وارد فاز جدیدی از رفتار بازار شد؛ فازی که از مرحله رکود قیمتی و الگوهای رنج خارج شده و به سمت نوسانات پرشتابتری سوق پیدا کرد و محوریت این نوسانات بر تقاضای احتیاطی و واکنشهای هیجانی نسبت به تنشهای سیاسی و اقتصادی استوار است، با وجود اینکه روند تکنیکال و فضای کلی بازار نشاندهنده ادامه صعود است، اما اشباع خرید در اندیکاتورها و احتمال آرام شدن فضای سیاسی میتواند زمینهساز یک اصلاح موقت در روزهای آینده باشد.
تحلیلگر مسائل اقتصادی و مدرس دانشگاه تصریح کرد: در بازارهای جهانی، انس طلا برای دومین روز متوالی تحت فشار فروش قرار گرفت و در معاملات نیمه اول روز چهارشنبه اروپا به محدوده ۳,۲۸۵ دلار رسید؛ این عدد پایینترین سطح قیمتی بیش از یک هفته اخیر محسوب میشود و افزایش قدرت دلار آمریکا، ناشی از انتظارات حفظ نرخهای بهره بالا توسط فدرال رزرو، نقش عمدهای در کاهش جذابیت طلا به عنوان دارایی بدون بازده داشت، این انتظارات نیز در پی نگرانیهای مربوط به تورم ناشی از افزایش تعرفههای وارداتی و پایداری بازار کار آمریکا شکل گرفته بود.
حاجی زاده فلاح بیان کرد: ثبات در شاخصهای سهام اروپا باعث کاهش تمایل سرمایهگذاران به خرید داراییهای امن همچون انس طلا شد، با این حال، نگرانیهای مرتبط با تصمیمات تجاری دونالد ترامپ، فضای بازار را در حالت محتاطانه نگه داشت و این تردیدها میتوانستند از ریزش سنگینتر قیمت انس طلا جلوگیری کنند. در همین راستا، توجه معاملهگران معطوف به انتشار صورتجلسه نشست اخیر فدرال رزرو شد تا مسیر احتمالی کاهش نرخ بهره در ماههای آینده مشخصتر شود.
وی با اشاره به تهدیدات تجاری ترامپ و تأثیر آن بر بازار طلا عنوان کرد: ترامپ در هفته گذشته اعلام کرد که از ابتدای ماه اوت تعرفههای گستردهای را علیه اقتصادهای بزرگ اعمال خواهد کرد و همچنین تهدید کرد تا تعرفههایی تا ۲۰۰ درصد بر داروهای وارداتی و تا ۵۰ درصد بر مس وضع کند و این اقدامات، انتظارات تورمی را افزایش داد و احتمال ادامه رویکرد انقباضی فدرال رزرو را تقویت کرد و همچنین، گزارش قوی اشتغال ماه ژوئن باعث شد نگرانیهای درباره رکود اقتصادی کاهش یافته و احتمال کاهش نرخ بهره در نشست ماه ژوئیه از بین برود.
تحلیلگر مسائل اقتصادی و مدرس دانشگاه افزود: افزایش بازده اوراق خزانهداری و رشد دلار، چشمانداز انس طلا را تضعیف کرده است و سرمایهگذاران در اتخاذ مواضع نزولی سنگین محتاط هستند؛ بازارها در حال حاضر کاهش ۵۰ واحد پایهای نرخ بهره تا پایان سال را، از ماه اکتبر، در نظر گرفتهاند در عین حال، مواضع متغیر ترامپ در حوزه تجارت و نگرانی از آسیب دیدن اقتصاد جهانی، فضای عدم قطعیت را تقویت کردهاند؛ موضوعی که میتواند از شتاب بیشتر افت قیمت انس طلا جلوگیری کند.
حاجی زاده فلاح با اشاره به بازار طلای داخلی تاکید کرد: در ایران، طلای ۱۸ عیار پس از پشتسر گذاشتن موجی از صعودهای هیجانی که قیمت را تا محدوده ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش داده بود، اکنون وارد فاز جدیدی از رفتار بازار شده است، قیمت پس از رسیدن به محدودهی مقاومتهای پیشین نتوانست از آن عبور کند و وارد فاز اصلاحی شده است که کندلهای نزولی متوالی نشاندهنده تضعیف خریداران در آن سطح کلیدی بود؛ اما این پایان داستان نبود.
وی ادامه داد: با افت قیمت به محدوده ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، که پیشتر سقف کانال رنج محسوب میشد، نشانههای بازگشت تقاضا پدیدار شد. ورود خریداران در این سطح باعث شکلگیری کندلهای صعودی با شدوهای پایین شد؛ رفتاری که حاکی از ورود نقدینگی تازه و تلاش برای دفاع از سطح حمایتی است و همچنین، شاخص RSI به نواحی اشباع فروش نزدیک شده است که هر دو نشاندهنده پتانسیل رشد در کوتاهمدت هستند.
تحلیلگر مسائل اقتصادی و مدرس دانشگاه بیان کرد: جهت آینده بازار طلا ۱۸ عیار به شدت به عوامل کلان و بینالمللی وابسته است و در هفته پیشرو، تغییرات قیمت دلار در داخل کشور و نوسانات اونس جهانی میتوانند به عنوان موتور محرک اصلی بازار عمل کنند. تشدید تنشهای سیاسی میتواند فضای هیجانی را به بازار تزریق کرده و قیمت را به سمت مقاومت مهم ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هدایت کند، اما در صورت فروکش کردن التهابهای سیاسی، بازار ممکن است وارد یک فاز تثبیت یا اصلاح موقت شود.
حاجی زاده فلاح افزود: بازار طلا ۱۸ عیار اکنون در نقطهای حساس ایستاده است؛ جایی که از بازگشت تقاضا و احتمال شروع حرکت صعودی جدید خبر میدهد، اما چشمانداز سیاسی و اقتصادی میتواند به سرعت معادلات را تغییر دهد و تثبیت قیمت بالای سطح ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میتواند تأیید مهمی برای پایان اصلاح و آغاز موجی جدید از صعود باشد، اما در شرایطی که حتی یک تیتر خبری میتواند سرنوشت بازار را دگرگون کند، معاملهگران باید هم به نمودار توجه کنند و از اخبار سیاسی هم مطلع باشند.
وی با اشاره به رشد ملایم انس طلا در پایان هفته تاکید کرد: بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری روز پنجشنبه، ۱۹ تیر، با ۰.۲ درصد افزایش به ۳,۳۲۱ دلار و چهار سنت رسید و معاملات آتی بازار نیویورک (کامکس) نیز با رشد ۰.۳ درصدی، طلا را در سطح ۳,۳۲۹ دلار و ۱۰ سنت قرار داد.
تحلیلگر مسائل اقتصادی و مدرس دانشگاه ادامه داد: این رشد ملایم ناشی از تهدیدهای جدید دونالد ترامپ بود که طی چند روز گذشته با لحنی تهاجمیتر از قبل وارد میدان تجارت جهانی شد و برزیل را به اعمال تعرفه ۵۰ درصدی تهدید کرد، علاوه بر این، برای هفت شریک تجاری کوچک دیگر نیز اطلاعیههای تعرفهای صادر کرد و به لیست تهدیدهای قبلی که شامل ۱۴ کشور از جمله ژاپن و کره جنوبی بود، افزود و این اقدامات، بازارها را در حالت آمادهباش قرار داد و طلا بار دیگر جایگاه خود را به عنوان دارایی امن بازیافت.
حاجی زاده فلاح تصریح کرد: شاخص دلار آمریکا ۰.۳ درصد کاهش پیدا کرده است و تضعیف دلار به این معناست که طلا برای سرمایهگذاران خارجی که با ارزهای دیگر معامله میکنند، ارزانتر و در نتیجه جذابتر میشود. و همین عامل یکی از کلیدیترین دلایل رشد قیمت طلا در روز جاری بود.
به گزارش ایمنا، بازار طلای ۱۸ عیار در ایران اکنون در نقطهای حساس قرار دارد که میتواند سرآغاز یک موج صعودی جدید یا ادامه اصلاح موقت باشد. با این وجود، تحولات سیاسی و اقتصادی داخلی و بینالمللی همچنان نقش تعیینکنندهای در جهت حرکت قیمتها ایفا میکنند. از این رو، معاملهگران باید همواره ضمن رصد دقیق نمودارهای تکنیکال، به اخبار و تحولات سیاسی نیز توجه داشته باشند تا بتوانند در این بازار پرنوسان، تصمیمات هوشمندانه و به موقع اتخاذ کنند.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع