تمدید اضطراری در بازار اجاره

شروع فصل اصلی جابه‌جایی مستاجرها در تهران با روزهای پایانی جنگ ۱۲روزه و سپس آتش‌بس مصادف شده و ماحصل این تلاقی، اکنون به ابتکار عمل صاحب‌خانه‌ها و اجاره‌نشین‌ها برای گذار از شرایط فعلی منجر شده است. گزارش  از آغاز وضعیت تابستانی بازار اجاره مسکن نشان می‌دهد‌ بخشی از اجاره‌نامه‌های در آستانه سررسید با «توافق موقت» طرفین، در حال تمدید چند هفته‌ای است. این تمدید اضطراری در سازگاری با شرایط نااطمینانی فعلی، فرصت تصمیم‌گیری کافی را برای صاحب‌خانه‌ها و اجاره‌نشین‌ها، هر دو فراهم آورده است. کاهش معنادار مراجعه متقاضیان به بازار مسکن، حتی برای اجاره، در هفته‌های گذشته انعکاسی از همین توافق موقت است. در حال حاضر و با استناد به نرخ رشد ۳۷درصدی شاخص هزینه اجاره در بهار، اگرچه سرعت رشد اجاره‌بها نسبت به سال گذشته کمتر شده، اما مبالغ اجاره همچنان از توان پرداخت اکثریت مستاجرها خارج است. بر این اساس، کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند، ترکیب رهن و اجاره در معاملات تابستان به سمت «پول‌پیش بیشتر، اجاره ماهانه کمتر» تغییر کند.

به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،   سرعت رشد اجاره‌‌‌بهای مسکن کشور در بهار امسال نسبت به بهار سال قبل اندکی کاهش یافت؛ با این وجود همچنان مستاجران با تورمی بالاتر از میانگین تاریخی و نرخ‌‌‌های متعارف در این بازار مواجه هستند. درحالی که داده‌‌‌های مرکز آمار ایران از فروکش تورم اجاره در کشور خبر داد، شاخص اجاره‌‌‌‌‌‌بها از نبض بازار تهران نیز عقبگرد در سرعت رشد تورم اجاره‌‌‌بها در بهار امسال را تایید می‌‌‌کند. فروکش تورم اجاره در بهار می‌‌‌توانست خبری خوش برای مستاجران در آستانه فصل تابستان به‌‌‌عنوان زمان اوج‌‌‌گیری جابه‌‌‌جایی‌‌‌ها باشد؛ با این وجود حمله 12روزه رژیم صهیونیستی به کشور بازار اجاره و جابه‌‌‌جایی‌‌‌ها را به خصوص در تهران و شهرهای حاشیه آن دستخوش تغییراتی کرد، بررسی‌‌‌های میدانی «دنیای اقتصاد» از تمدید اضطراری قراردادهای اجاره برای تیر و مرداد حکایت دارد. با وجود این، آینده این بازار می‌‌‌تواند متاثر از عواملی نظیر کاهش سطح تقاضا برای خانه در شهر تهران، نوسان بازارهای موازی و زمان حصول آرامش کامل سیاسی در کشور متفاوت باشد.

بهار به کام مستاجران بود؟

متوسط نرخ اجاره‌‌‌بها در کشور در بهار امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل افزایش 37 درصدی را در آمارهای رسمی به ثبت رساند. این در حالی است که بهار سال 1403، اجاره‌بها در کشور 42 درصد نسبت به مدت مشابه در سال قبل از آن، جهش کرد.  به این ترتیب باید اذعان کرد که از شتاب رشد تورم اجاره‌‌‌بها در بهار امسال کاسته شده است. کارشناسان یکی از عوامل اصلی فروکش سرعت رشد تورم اجاره‌‌‌بها در کشور را در این فصل افزایش‌‌‌های متوالی در نرخ اجاره‌‌‌بها و ناتوانی مستاجران برای پرداخت بیشتر می‌‌‌دانند؛ در عین حال تاکید دارند که ثبت تورم 37درصدی برای اجاره‌‌‌بها در این فصل، در حالی که متوسط تاریخی تورم در این بخش 20‌درصد است، نشان از التهاب جدی در این بخش دارد.

 

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 11 =