رييس اتاق تهران از آمادگي بخش خصوصي براي همكاري با دولت در «تامين كالاهاي اساسي، تسهيل تجارت خارجي، ديپلماسي اقتصادي، مديريت بحران و اطلاعرساني» خبر داد. محمود نجفي عرب در نامه خود به معاون اول هم عنوان كرد كه دولت با اقداماتي مانند «اعطاي مهلت براي ايفاي تعهدات مالياتي و بيمهاي» ميتواند تابآوري بخش خصوصي را در شرايط خطير كنوني بالا ببرد. او، ضمن اعلام اخذ تدابير مناسب از سوي اتاق بازرگاني تهران، برخي راهكارهاي اين اتاق با هدف همافزايي بيشتر با دولت در جهت عبور از شرايط خطير و كنوني كشور را اعلام كرد.در اين نامه، افزايش ذخاير كالاهاي اساسي طي همكاري دولت و بخشخصوصي و تشكيل كميته مشترك توزيع در كشور، پيشنهاد و تاكيد شده است كه براي كاهش وابستگي به واردات، يارانههاي هدفمند به توليدكنندگان داخلي مواد غذايي و دارويي تخصيص يابد.
جزييات نامه نجفي عرب به دولت
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، محمود نجفيعرب در اين نامه از جمله اقدامات اتاق تهران را «تشويق بخش توليد و خدمات به ادامه فعاليتهاي اقتصادي»، «همكاري مشترك با دولت در جبران خسارتهاي وارده به شهروندان» و «استفاده از ظرفيت ارتباط خارجي اتاق براي اطمينان از تحكيم مناسبات اقتصادي با شركاي تجاري» بيان كرد و يادآور شد كه اتاق تهران همچون گذشته، آماده تشكيل كارگروهي مشترك با وزارتخانههاي ذيربط براي پيگيري جزييات اجرايي موارد پيشنهادي اين اتاق است.
در نامه رييس اتاق تهران، با تاكيد بر تسريع فرآيندهاي گمركي در وضعيت دفاع از حملات متخاصمان به كشور، پيشنهاد شده است كه ترخيص كالاهاي اساسي و مواد اوليه در كمتر از ۴۸ ساعت انجام شود. همچنين، در اين نامه آمادگي اتاق تهران براي مذاكره با برخي كشورهاي همسايه در جهت ايجاد كريدورهاي تجاري امن براي صادرات و واردات اعلام شده است.اصلاح نظام تخصيص ارز، تشكيل صندوق اضطراري حمايت از توليد، اعطاي مهلت براي تعهدات بيمهاي و مالياتي، ايجاد كارگروه اطلاعرساني مشترك و حمايت از شركتهاي نوپا و فناور، از ديگر پيشنهادهاي اتاق تهران در برهه حساس كنوني كشور است كه در نامه رييس اتاق تهران به معاون اول رييسجمهور پيرامون نحوه اجرا و همچنين آمادگي اتاق تهران براي تسريع در روند پيادهسازي آن، تاكيد شده است.
همچنين محمود نجفيعرب طي اين نامه، تصريح كرده است كه اتاق تهران آماده است با هماهنگي وزارت امور خارجه و سازمان توسعه تجارت، همكاري نزديك با اتاقهاي بازرگاني كشورهاي دوست از جمله چين، هند، تركيه، عمان و روسيه، را براي مديريت چهره اقتصاد ايران و حفظ جريان تجارت در پيش گيرد.
برنامه پيشنهادي اتاق در برهه تهاجم نظامي
متن كامل نامه رييس اتاق تهران به معاون اول رييسجمهور به اين شرح است: « با نظر به شرايط خطير كشور و لزوم آمادهسازي، انطباق و بازآرايي بخشهاي گوناگون اقتصاد كشور اعم از دولتي، عمومي و خصوصي با وضعيت كنوني، در وهله اول اتاقهاي بازرگاني به ويژه اتاق تهران خود را مكلف دانسته كه به اتخاذ تدابير مناسب شامل موارد ذيل اقدام كند:
۱.تشويق بخش توليد و خدمات به ادامه فعاليتهاي اقتصادي
۲.تداوم و تسريع ارايه مستمر خدمات كسب و كار
۳. تسهيل دسترسي دولت و دستگاههاي اجرايي به اعضا و فعالان اقتصادي
۴.همكاري مشترك با دولت به منظور جبران خسارتهاي وارده به شهروندان
۵.همكاري و مشاركت در پويش «ايران متحد» جهت ايجاد فضاي رواني و روحي مناسب در سطح جامعه
۶.استفاده از ظرفيتهاي ارتباط خارجي اتاق براي اطمينان از تحكيم مناسبات اقتصادي با شركاي تجاري
در تكميل ماموريت «همبستگي ملي و ميهني» كه نميتواند جز با همكاري نزديكتر ميان دولت و بخش خصوصي تحقق يابد، اقدامات مشترك زير در راستاي همافزايي مذكور پيشنهاد ميشود:
اقداماتي براي تامين كالاهاي اساسي
افزايش ذخاير استراتژيك: دولت با همكاري بخش خصوصي، ذخاير كالاهاي اساسي (گندم، برنج، روغن، شكر، دارو و سوخت) را در انبارهاي امن و توزيعشده در سراسر كشور افزايش دهد. اتاق بازرگاني ميتواند در شناسايي تامينكنندگان معتبر و مديريت لجستيك كمك كند.
تشكيل كميته مشترك توزيع: كارگروهي متشكل از نمايندگان اتاقهاي بازرگاني، اصناف، تعاون و وزارتخانههاي اقتصاد، صمت و كشاورزي تشكيل شود تا با پايداري شبكه توزيع و كاهش التهاب بازار، عرضه كالاها بهصورت عادلانه و شفاف در سطح كشور انجام گيرد. اين كميته ميتواند از سامانههاي ديجيتال براي رصد موجودي و توزيع استفاده كند.
حمايت از توليد داخلي: براي كاهش وابستگي به واردات، يارانههاي هدفمند به توليدكنندگان داخلي مواد غذايي و دارويي تخصيص يابد. اتاق بازرگاني ميتواند فهرستي از توليدكنندگان كليدي را براي دريافت اين حمايتها ارايه دهد.
بيمه كالا و كارگاههاي توليدي: در وضعيت جاري لازم است شرايط بيمه كالا و كارگاههاي توليدي متناسب با شرايط دفاع مالي و شامل خسارتهاي احتمالي ناشي از وقوع جنگ باشد؛ از جمله تمديد خودكار بيمهها و اطلاعرساني آن به كارفرمايان.
تسهيل تجارت و گمرك
تسريع فرآيندهاي گمركي و حفظ جريان تجارت خارجي براي جلوگيري از توقف صادرات و واردات شامل:
ترخيص سريع كالاها: گمرك ايران با كاهش تشريفات اداري، ترخيص كالاهاي اساسي و مواد اوليه را در كمتر از ۴۸ ساعت انجام دهد و با حذف انبار در گمركات، كالاهاي انبار شده در گمركات به انبار كارخانجات (كاهش زمان انبارش در گمركات به كمتر از ۳ روز) انتقال يابد. اتاق بازرگاني ميتواند فهرستي از كالاهاي اولويتدار (مانند مواد اوليه صنعتي و دارويي) را ارايه دهد.
متنوعسازي كريدورهاي تجاري امن: با همكاري كشورهاي همسايه (نظير تركيه، عراق و ارمنستان)، كريدورهاي تجاري امن براي صادرات و واردات ايجاد شود. اتاق بازرگاني ميتواند از طريق ارتباطات بينالمللي خود، مذاكرات لازم را صورت داده و اين روند را تسهيل كند.
تمركززدايي از مبادي بندري: به منظور كاهش خطرپذيري و وابستگي كشور به بنادر اصلي، پيشنهاد ميشود دستگاههاي مسوول نسبت به توزيع بار ترافيكي، بارگيري و تخليه بار در بنادر تدابير لازم را اتخاذ كنند.
اصلاح نظام تخصيص ارز: در راستاي حفظ امنيت غذايي و حفظ سطح توليد و اشتغال، مناسب است نسبت به اصلاح نظام تخصيص ارز با تمركز بر واردات كالاهاي اساسي، مواد اوليه و ماشين آلات ضروري توليد اقدام شود. همچنين پيشنهاد ميشود در شرايط كنوني كشور، سازوكارهاي تامين ارز از محل صادرات براي صادركنندگان و انتقال ارز بدون در نظر گرفتن منشا ارزي براي تامين كالاهاي اساسي مورد بازنگري قرار گيرد.
حمايت از تابآوري بخش خصوصي
تشكيل صندوق اضطراري حمايت از توليد: دولت با همكاري اتاق بازرگاني، صندوقي براي حمايت مالي از بنگاههاي كوچك و متوسط آسيبپذير ايجاد كند. همچنين بانك مركزي با همكاري وزارت اقتصاد ميتواند به منظور مديريت نقدينگي بنگاهها، خطوط اعتباري ويژهاي با نرخ بهره پايين براي كسبوكارهاي كوچك و متوسط و صنايع كليدي نظير كشاورزي، توليد مواد غذايي و دارو تخصيص دهد. اين تسهيلات ميتواند بهصورت وامهاي كوتاهمدت با دوره تنفس ۳ماهه ارايه شود تا بنگاهها قادرشوند نقدينگي لازم براي پرداخت حقوق كاركنان و تامين مواد اوليه را حفظ كنند.
اعطاي مهلت براي تعهدات بيمهاي و مالياتي: اعطاي مهلت براي تعهدات بيمهاي و مالياتي و بخشودگي جرايم براي بنگاههاي توليدي و خدماتي كه در شرايط بحراني با كاهش درآمد مواجه شدهاند. اتاق بازرگاني ميتواند معيارهاي واجد شرايط بودن اين سري از فعاليتها و بنگاهها را تعيين كند.
حمايت از شركتهاي نوپا و نوآور و فناور: با توجه به نقش اين شركتها در نوآوري و تابآوري اقتصادي و حفظ نخبگان، يارانههاي تحقيق و توسعه و تسهيلات ويژه براي آنها در نظر گرفته شود. اتاق بازرگاني ميتواند با شناسايي اين شركتها، اولويتبندي را تسريع كند.
ديپلماسي اقتصادي
رايزني با اتاقهاي بازرگاني بينالمللي: اتاق بازرگاني تهران آمادگي دارد با هماهنگي و همكاري نزديك دستگاههاي دولتي به ويژه وزارت امور خارجه و سازمان توسعه تجارت با اتاقهاي بازرگاني كشورهاي دوست (مانند چين، هند، تركيه، عمان و روسيه) براي مديريت چهره اقتصاد ايران و حفظ جريان تجارت و جذب سرمايهگذاري تعامل كند.
مديريت بحران و اطلاعرساني
كارگروه اطلاعرساني مشترك: تشكيل كارگروهي با حضور نمايندگان وزارت اقتصاد، وزارت صمت، وزارت ارشاد و وزارت جهاد كشاورزي، بانك مركزي و اتاق بازرگاني براي اطلاعرساني به جامعه اقتصادي و فعالان كسبوكار كشور.
متنوعسازي خدمات پنجره واحد دولت: با توجه به تمركز تهديدات در استانهاي اصلي كشور به ويژه شهر تهران، پيشنهاد ميشود در راستاي تسهيل و تابآوري خدمات دولت به فعالان اقتصادي، بهصورت اضطراري برخي خدمات دولت در حوزه كسبوكار از طريق «پنجره واحد خدمات اتاق تهران» به بنگاهها و فعالان اقتصادي ارايه شود.
بازتعريف شمول دوركاري: با توجه به شرايط ويژه در استان تهران، مناسب است جهت تداوم توليد و خدمات، شمول دوركاري كاركنان اولا در تهران به جريان روزمره خدمات بخش دولتي آسيب نزند، ثانيا استانهاي كمتر در معرض تهديد از شمول دوركاري كاركنان خارج شده و به شكل منطقهاي و استاني فعاليت كنند.
در خاتمه، اتاق بازرگاني صنايع معادن و كشاورزي تهران همچون گذشته آمادگي خود را جهت «تشكيل كارگروهي مشترك با وزارتخانههاي ذيربط» به منظور پيگيري جزييات اجرايي موارد پيشنهادي و ساير اقداماتي كه احيانا مد نظر جنابعالي باشد، اعلام ميدارد.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع