تولید صنعتی در خلسه

  به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،  در شرایطی که اقتصاد کشور مدت‌هاست منتظر  شنیدن یک خبر خوب و امیدوارکننده است، جدیدترین گزارش شامخ (شاخص مدیران خرید) تصویری نگران‌کننده از وضعیت کنونی و دست‌کم آینده کوتاه‌مدت آن ارائه می‌دهد. داده‌های منتشرشده برای اردیبهشت‌ماه سال جاری نشان می‌دهد که هرچند کل اقتصاد در ظاهر از وضعیت رکودی فاصله گرفته و در وضعیت خنثی باقی مانده است، اما بخش صنعت که همیشه یکی از پیشران‌های اصلی رشد اقتصادی کشور به‌شمار می‌رفت، با نمره مردودی از سوی مدیران تولید روبه‌رو شده است. مساله‌ای که نشانه‌هایی جدی از فرسایش در طرف عرضه، افت تقاضا و نااطمینانی گسترده در فضای کسب‌وکار را آشکار کرده است.

اقتصاد بر لبه تیغ

بر اساس گزارش شاخص مدیران خرید منتشرشده برای اردیبهشت ماه سال جاری، شامخ کل اقتصاد 55.8 برآورد شده است. برآوردی که میزان تعدیل‌فصلی شده آن در حدود 50.3 است. این عدد هر چند نسبت به ماه قبل افزایش داشته است، اما نشان از آن دارد که وضعیت کل اقتصاد کشور در ماه اردیبهشت از دیدگاه مدیران خرید در منطقه خنثی قرار دارد. منطقه‌ای که هر چند خبر از رکود نمی‌دهد، اما در آن نشانه‌ای از رونق هم دیده نمی‌شود. به بیانی دیگر، از دیدگاه مدیران خرید، اقتصاد کشور بر لبه تیغ ایستاده است.

مطابق این گزارش، «شاخص مذکور در اردیبهشت‌ماه تحت تاثیر کاهش در چهار مولفه از پنج مولفه اصلی خود قرار گرفته است. به این ترتیب که میزان تولید محصولات یا ارائه خدمات، میزان سفارش‌های جدید مشتریان، سرعت انجام و تحویل سفارش‌ها و موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده همگی کاهشی بوده‌اند.» آن‌چنان‌که از آمار منتشرشده در این گزارش مشخص است، با در نظر گرفتن شامخ کل اقتصاد تعدیل‌فصلی‌نشده، شاخص مذکور در هر 5 مولفه اصلی نسبت به ماه قبل با افزایش مواجه بوده است؛ اما با مبنا قرار شامخ کل اقتصاد تعدیل‌فصلی شده، تنها مولفه اصلی که نسبت به ماه قبل با افزایش مواجه بوده است، میزان به‌کارگیری و استخدام نیروی انسانی است. مضاف بر این، بر اساس این گزارش، مولفه «انتظارات در مورد میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده» نیز با افزایش ناچیزی خود را از سطح 52.4 به سطح 53.1 رسانده است. افزایشی که بیشتر خبر از تلاش فراوان برای ناامید نشدن مدیران خرید می‌دهد تا خبر از امیدواری آنها نسبت به ماه آینده.