به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،  «رشد قیمت برنج ایرانی» به‌عبارتی پرتکرار در اخبار اقتصادی بدل شده‌است. تا چند دهه‌قبل برنج ایرانی قوت غالب در سفره‌‌‌‌‌های مردم بود. هنوز هم عطر پیچیده از برنج ایرانی در سفره‌‌‌‌‌های مهمانی در خاطرات بسیاری از ما زنده است، اما با دشوار‌شدن شرایط اقتصادی و روند روزافزون افزایش قیمت برنج، سهم برنج ایرانی از سفره‌‌‌‌‌های مردم کمرنگ شد.

در این میان شدت‌گرفتن بحران آبی در کشور و آب‌‌‌‌‌بر‌بودن تولید برنج نیز به تغییر الگوی مصرف برنج در کشور از برنج ایرانی به برنج خارجی منجر شد. البته در این میان سازگاری ذائقه بخش بزرگی از مردم کشور با برنج ایرانی، افزایش مصرف برنج وارداتی(اغلب پاکستانی و هندی) را با دشواری مواجه کرده‌است. در حال‌حاضر مصرف برنج ایرانی به‌‌‌‌‌خصوص نمونه‌‌‌‌‌های باکیفیت آن درمیان خانواده‌‌‌‌‌های قشر متوسط و مرفه رواج دارد. در این میان موضوعات مهمی همچون مصرف برنج ایرانی در سبد خانوار و روند صعودی ادامه‌دار بهای این کالا، عدم‌رغبت بخش بزرگی از مردم به استفاده از برنج وارداتی، آب‌‌‌‌‌بربودن تولید برنج و ضرورت تغییر سبک غذایی مردم در استفاده از برنج، دلایل گرانی قیمت برنج داخلی و تقسیم سود حاصل از فروش آن، باید ریشه‌‌‌‌‌یابی شوند تا بتوان برای آینده برنامه‌‌‌‌‌ریزی کرد.

از اردیبهشت‌‌‌‌‌ماه سال‌جاری شاهد شکل‌گیری التهاب تازه‌‌‌‌‌ای در بازار برنج ایرانی بوده‌‌‌‌‌ایم. برنج هندی با قیمت مصوب به‌فروش می‌رسد و کمبودی در تامین آن مشاهده نمی‌شود. برنج پاکستانی به دلیل اشتباهات سیاستی با کمبود در بازار روبه‌رو است و همین موضوع به رشد قیمت آن منجر شده‌است. بررسی‌‌‌‌‌هاحکایت از آن دارد که «برآورد اشتباه سیاستگذاران از میزان تولید برنج ایرانی در کشور»، «محدودیت‌های پیش‌روی واردات برنج خارجی از ثبت‌سفارش تا تخصیص ارز» و «اخلال‌‌‌‌‌گری در بازار برنج توسط سودجویان و انحصارگران» از مهم‌ترین دلایل بروز التهاب دوباره در روند خرید و فروش برنج است.