اقتصاددان : ویتکاف بعدازظهر پنجشنبه در کاخ سفید مصاحبهای تقریباً ۴۰ دقیقهای با بریتبارت نیوز داشت. بخش های مرتبط با مذاکرات با ایران :
ویتکاف : «او [ترامپ] به صلح از طریق قدرت اعتقاد دارد، که اساساً به این معنی است که توسل به خشونت و جنگ لزوماً به نفع کشور نیست و لزوماً بهترین راه برای ایجاد آتشبس، آتشبس موقت، صلحهای دائمی – هر چه که بخواهیم آن را بنامیم – نیست.»
«او رهبر یک ابرقدرت، قدرتمندترین ملت روی زمین است و اگر میخواست میتوانست نیروی نظامی را در همه جا اعمال کند، اما فکر نمیکند که در بسیاری از شرایط این کار مؤثر باشد. بنابراین، گفتگو و دیپلماسی راهی است که او میخواهد هر بار دنبال کند، زیرا اگر بتواند به طور مسالمتآمیز به یک راهحل موفقیتآمیز که به نفع ایالات متحده باشد، برسد، این نسخه بهتری برای حل برخی از این مشکلات جهانی است که ما با آن روبرو هستیم.»
من واقعاً معتقدم – من به رئیس جمهور بسیار وفادار هستم اما در واقع به سیاست او اعتقاد دارم. واقعاً دارم. من به سیاست او مبنی بر تلاش برای حل و فصل مناقشه ایران از طریق گفتگو اعتقاد دارم.
اول از همه، این یک راه حل دائمیتر برای آن بحران نسبت به هر جایگزین دیگری است. این دقیقاً نحوه رویکرد ایران به یک برنامه هستهای را تغییر میدهد.
اگر ما آنها را وادار کنیم که داوطلبانه از یک برنامه غنیسازی که در آن میتوانند غنیسازی کنند تا سانتریفیوژ نداشته باشند، موادی که میتوانند تا سطح تسلیحاتی 90 درصد غنیسازی شوند، نداشته باشند، اگر بتوانیم آنها را وادار کنیم که داوطلبانه این کار را انجام دهند، دائمیترین راه برای اطمینان از این است که هرگز به سلاح دست نمییابند.
بنابراین نسخه او برای راه حل، بهترین نسخه است، بنابراین امیدوارم این چیزی باشد که آنها میخواهند انجام دهند زیرا همانطور که او میگوید، جایگزین، جایگزین خوبی برای آنها نیست.»
ویتکاف در پاسخ به این سوال که آیا فکر میکند این منتقدان به مذاکرات او حمله میکنند، زیرا آنها به جای صلح، جنگ میخواهند، گفت که قطعاً یک «عنصر نئوکان» وجود دارد که «معتقد است جنگ تنها راه حل مسائل است».
ویتکاف گفت: «من میگویم این سوگیری تاییدی است. آنها معتقدند که به سمت تعامل نظامی سوگیری دارند. بنابراین در ذهن آنها هر چیزی که ماهیت نظامی داشته باشد، به عنوان راه حلی برای آن مشکل در نظر گرفته میشود. آنها هیچ توجهی به عواقب آن ندارند.
شما همیشه این را میشنوید، مردم میگویند “نه، نه، ما باید با آن شخص با زور رفتار کنیم. ایرانیها شما را در گفتگو دستکاری میکنند و بنابراین شما در آنجا مؤثر نخواهید بود.”
آنها ممکن است سعی کنند مرا دستکاری کنند. من فکر نمیکنم که بتوانند مرا دستکاری کنند. در آن مثال خاص، اگر ایرانیها اشتباه کنند و فکر کنند که میتوانند سر میز مذاکره تعلل کنند، دیگر من را زیاد نخواهند دید و گزینه جایگزین، همانطور که رئیس جمهور میگوید، برای آنها بد خواهد بود.
اما حق با شماست: عنصر نئوکان معتقد است که جنگ تنها راه حل مسائل است. رئیس جمهور معتقد است که نیروی شخصیت او، روشی که او به موقعیتهای خاص پاسخ میدهد، میتواند مردم را به انجام کارها به شیوهای بهتر در جهت منافع دولت ایالات متحده سوق دهد. من هم به این موضوع اعتقاد دارد.
ویتکاف به بریتبارت نیوز گفت:
«ما موضع خود را اعلام کردهایم. ایرانیها نمیتوانند بمب داشته باشند. آنها اعلام کردهاند که بمب نمیخواهند.»
«بنابراین، برای اهداف این بحث، ما قصد داریم به حرف آنها که واقعاً اینطور فکر میکنند، اعتماد کنیم. اگر اینطور فکر میکنند، پس تأسیسات غنیسازی آنها باید برچیده شود. آنها نمیتوانند سانتریفیوژ داشته باشند. آنها باید تمام سوختی را که در آنجا دارند رقیق کنند و آن را به مکانی دوردست بفرستند – و اگر میخواهند یک برنامه غیرنظامی را اجرا کنند، باید به یک برنامه غیرنظامی تبدیل شوند.
اکنون، آنها در واقع یک راکتور غیرنظامی در کشور ایران دارند – به نام بوشهر.
آنها در این مکان هیچ قابلیت غنیسازی ندارند و اگر حرف آنها را بپذیریم، چرا بقیه تأسیسات خود را درست مانند بوشهر تبدیل نمیکنند؟ در بوشهر آنها هیچ توانایی غنیسازی ندارند، آنها هیچ توانایی داشتن سانتریفیوژ در آنجا ندارند، آنها فقط میتوانند از آن تأسیسات برای اهداف غیرنظامی – تولید برق و چیزهایی از این نوع اهداف غیرنظامی – استفاده کنند و اگر این کاری است که آنها انتخاب میکنند انجام دهند، اگر به آن برنامه اعتقاد دارند، اگر بخواهند باید آن را گسترش دهند. یک برنامه غنیسازی دیگر هرگز نمیتواند در کشور ایران وجود داشته باشد. این خط قرمز ماست. غنیسازی ممنوع.» این یعنی برچیدن، یعنی عدم ساخت سلاح، و یعنی نطنز، فردو و اصفهان – این سه تأسیسات غنیسازی آنها – باید برچیده شوند.
ویتکاف در پاسخ به این سوال که آیا توافق نهایی با ایرانیها شبیه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شکستخورده باراک اوباما، رئیس جمهور سابق، خواهد بود یا توافقی سختتر خواهد بود، گفت ایرانیها در مقایسه با یک دهه پیش در جریان مذاکرات برجام، در موقعیت «آسیبپذیرتری» قرار دارند و بنابراین هرگونه توافق نهایی بسیار قویتر خواهد بود.
ویتکاف گفت: «من فکر میکنم آنها امروز خیلی آسیبپذیرتر هستند، اما ببینید، ما اینطور نیستیم – هدف اینجا این است که واقعاً با آنها بنشینیم، با آنها صحبت کنیم و به آنها بگوییم که چرا باید به روش ما عمل کنند.»
«ممکن است آنها این را نپذیرند، اما برای من منطقی نیست که چرا آن را نمیپذیرند. اول از همه، ما هرگز توافقی بر اساس برجام انجام نمیدهیم که در آن تحریمها برداشته شوند و هیچ غروبی از تعهدات آنها وجود نداشته باشد. این منطقی نیست. این یک رویه نامناسب در برجام بود. ما معتقدیم که آنها نمیتوانند غنیسازی داشته باشند، نمیتوانند سانتریفیوژ داشته باشند، نمیتوانند چیزی داشته باشند که به آنها اجازه ساخت سلاح بدهد. ما به همه اینها اعتقاد داریم. این برجام نبود. برجام مفاد غروبی داشت که تعهدات را از بین میبرد و لغو تحریمها را در زمانهای نامناسب از بین میبرد. این هرگز در این توافق اتفاق نخواهد افتاد.»
ویتکاف افزود که به نظر او «آزمایش رئیسجمهور ترامپ» برای ایرانیها «غیرعاقلانه» خواهد بود و معتقد است که «آنها چارهای جز پذیرش شرایط ایالات متحده برای توافق خلع سلاح هستهای ندارند».
ویتکاف گفت: «خب، من آدم منطقی و عاقلی هستم. بنابراین، من معتقدم که آنها چاره دیگری ندارند. بدیهی است که میتوانند نه بگویند و میتوانند رئیسجمهور ترامپ را آزمایش کنند، اما فکر میکنم این کار عاقلانهای نخواهد بود. منظورم این نیست که اگر قرار باشد این برنامه را تماشا کنند، با آنها به صورت تقابلی برخورد کنم. منظورم این است که این یک واقعیت است. آنها نمیتوانند بمب داشته باشند و گفتهاند که بمب نمیخواهند. آنها به این موضوع گواهی دادهاند. آنها گفتهاند که فقط میخواهند به صورت غیرنظامی فعالیت کنند. چندین برنامه هستهای غیرنظامی در سراسر جهان وجود دارد و آنها بدون قابلیت غنیسازی فعالیت میکنند. آنها برای اجرای یک برنامه غیرنظامی به قابلیت غنیسازی نیاز ندارند.»
ویتکاف همچنین گفت که ایالات متحده توافق بد را نمیپذیرد و اگر خیلی قوی نباشد، از آن خارج خواهد شد.
ویتکاف در پاسخ به این سوال که آیا ایالات متحده یک توافق بد را نمیپذیرد، گفت:
«درست است. و ببینید، ما فکر نمیکردیم که مذاکرات هفته گذشته سازنده باشد زیرا باید به تفاهمهای خاصی با آنها میرسیدیم و امیدواریم که این یکشنبه سازنده باشد.
امیدواریم این بدان معناست که آنها این مذاکرات را ادامه خواهند داد. اگر آنها روز یکشنبه سازنده نباشند، دیگر ادامه نخواهند داد و ما باید مسیر دیگری را در پیش بگیریم.»
در حالی که مذاکرات در حال حاضر منحصراً بر مسائل هستهای متمرکز است، ویتکاف در پاسخ به این سوال که آیا احتمال گسترش مذاکرات با ایران برای گنجاندن بخشهای فرهنگی و اقتصادی یک توافق یا دیدگاه با غرب مشابه مفاد حقوق بشر موجود در توافقات دهه 1970 با اتحاد جماهیر شوروی مانند توافق هلسینکی وجود دارد، گفت که فکر میکند این اتفاق میتواند در مراحل بعدی مذاکرات، زمانی که ایرانیها در مذاکرات هستهای به نتیجه برسند، رخ دهد.
او همچنین گفت که در مراحل بعدی، ایالات متحده قصد دارد به ایرانیها فشار بیاورد تا تأمین مالی و تأمین سلاح برای گروههایی مانند حماس، حزبالله و حوثیها را متوقف کنند.
ویتکاف گفت: «ما از ایران دعوت میکنیم تا عضوی از اتحادیه ملتها شود. ما فکر میکنیم که آنها مردمی کوشا، مردمی باهوش از نظر تاریخی، زیرک، بازرگانان خوب و از این قبیل چیزها هستند. من دوستان زیادی دارم که اصالت ایرانی دارند و افراد جالبی هم هستند – نویسندگان، پزشکان، وکلا و غیره.
ما به ایران میگوییم: “شما میتوانید ملت بهتری باشید. ما میتوانیم با شما تجارت کنیم. ما میتوانیم با شما روابط استراتژیک داشته باشیم. اما شما نمیتوانید یک عامل تحریککننده باشید.
” اکنون، مذاکرات ما با آنها امروز محدود به موضوع هستهای است. اما آیا فکر میکنیم که آنها باید از توانمندسازی حماس، حزبالله، حوثیها و عقبنشینی از یک عامل تحریککننده دست بردارند؟ ما به این اعتقاد داریم. این یک بحث ثانویه است. آیا فکر میکنیم که آنها نباید به افرادی که ما آنها را دشمن خود میدانیم، سلاح بدهند؟ ما به این اعتقاد داریم. اما باز هم، ما نمیخواهیم بحث هستهای را گیج کنیم زیرا این برای ما مسئله وجودی است. این مسئلهای است که باید امروز و به سرعت حل شود.»
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع