دکتر حسن خسروی. مدرس دانشگاه و متخصص امور برنامه و بودجه کشور و مؤلف کتاب روابط عمومی و ارتباطات و عضو شورای سردبیری با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت : سالانه عده زیادی از هموطنان ما در تصادفات جاده ای مجروح و معلول شده و جانشان را از دست میدهند. چرا؟
شاید با نگارنده موافق باشید که شش عامل مهم با تصادف در ارتباط هستند :
1- راننده
2 – خودرو
3 – جاده
4 – قوانین و مقررات
5 – فرهنگ
6 – آب و هوا
حقیقت آن است که در هر شش مورد مذکور دچار اشکالات و اختلالات و سوء مدیریت اساسی هستیم.
1- راننده : برخی رانندگان ما به طرز شگفت انگیزی قانون گریز و قانون ستیز شده اند که آسیب شناسی آن نیازمند یک تحقیق مفصل جامعه شناختی و روان شناختی است اما بطور خلاصه ؛ متاسفانه عده زیادی از مردم ما یک مردم عصبی و کم تحمل شده اند که آنهم عمدتا ناشی از استرس کار و زندگی و… است. راننده ای که اعصاب درست و حسابی ندارد یا در حین رانندگی دلمشغولی معیشت و کار و اجاره و تحصیل فرزند و… را دارد بیشتر در معرض تصادف و حوادث رانندگی است. راننده ای که برای درآمد بیشتر ؛ کمتر استراحت میکند؛ آمادگی بیشتری برای تصادف دارد.
2 – خودرو : بیشترین تصادفات کلا مربوط به محصولات بی کیفیت ایران خودرو و سایپا است. برخی کارشناسان را اعتقاد بر این است که این تصادف نیست که سرنشین را میکشد، بلکه کیفیت بسیار بد و ضعیف قطعات و نوع طراحی بدنه خودرو است که به بدن سرنشین آسیب رسانده و او را معلول و مصدوم و یا راهی قبرستان مینماید. واقعا تک تک مدیران ذیربط خودرو سازی اگر ذره ای اعتقاد به خدا و قیامت داشته باشند بایستی در دادگاه عدل الهی پاسخگوی این همه کشته شدگان مظلوم بیدفاع باشند.
3 – جاده : متاسفانه نقشه راه های کشور را که ملاحظه میکنید بیشتر شبیه جگر زلیخا و پاره پاره و بسیار بی حساب و کتاب است. خداوند متعال در قرآن کریم در وصف زمین و جاده و راه میفرماید :
– آیه 53 سوره طه: الَّذِی جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ مَهْدًا وَسَلَكَ لَكُمْ فِیهَا سُبُلًا وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِنْ نَبَاتٍ شَتَّى
ترجمه: «همان خداوندی که زمین را برای شما محل آسایش قرار داد؛ و راههایی در آن ایجاد کرد؛ و از آسمان، آبی فرستاد! که با آن، انواع گوناگون گیاهان را (از خاک تیره) برآوردیم.
ملاحظه میشود که زمین و جاده و راه باید محل امن و آرامش و آسایش و همچون گهواره باشد. راننده عصبانی و گرفتار معیشت با خودرو بیکیفیت با جاده ای که برای او آسایش و آرامش فراهم نمیکند حتما میتواند حادثه آفرین باشد. جاده های ما واقعا خسته کننده هستند و عذاب آور. جاده های ما همچون گهواره آرامش بخش نیستند. جاده های ما دقیقا انگار به آدم دهن کجی میکنند و دشمنی دارند؟!؟
4 – قوانین و مقررات : وضعیت تابلوهای راهنمایی و رانندگی در جاده ها افتضاح است. جانمایی رستورانها و مراکز استراحتی بسیار نامتقارن و بی حساب و کتاب است. آسفالت و روشنایی و فضای سبز طرفین جاده ها آزار دهنده است و خلاصه قوانین و مقررات در این خصوص ایرادات اساسی دارند که حتما باید بنا به مقتضای زمان و مکان بروز رسانی شوند.
5 – فرهنگ : حقیقت آن است که وقتی ماشین و خودرو وارد این مملکت شد، وسیله ای شد برای فخر فروشی و نشان زندگی اشرافی و لاکچری و متاسفانه خودرو آمد ولی فرهنگ درست رانندگی کردن نیامد و این داستان تا به امروز هم ادامه دارد. یکی از علل مهم تصادفات که موضوعی فرهنگی است، استفاده از موبایل در حین رانندگی است که باعث حواس پرتی و انحراف خودرو و آسیب و تصادف میشود.
6 – آب و هوا : قطعا رانندگی در شرایط آب و هوایی سخت مانند گرمای شدید هوا و تابش مستقیم آفتاب، بارش برف و باران، مه آلود بودن مسیر، بادهای تند و… در کیفیت رانندگی تأثیر داشته و میتواند حادثه ساز باشد.
جمعیت طرفداران ایمنی راهها از جمله مؤسسات ونهادهای مردمی فعال و خوشنام در عرصه تلاش برای حمل و نقل و سفری ایمن و سالم است که نیازمند حمایت بیشتر آحاد مردم و مسئولان ذیربط میباشد.
همه با هم کمک کنیم برای پویش نه به تصادف.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع