به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،  نخستین پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌‌‌‌‌جمهوری سال‌۲۰۱۶، با واکنش قاطع و پرشوری از سوی نهادهای حاکمیتی آمریکا در دفاع از دموکراسی همراه بود، اما بازگشت او به‌قدرت این‌بار با بی‌‌‌‌‌تفاوتی چشمگیری روبه‌رو شده‌است. بسیاری از سیاستمداران، تحلیلگران، چهره‌‌‌‌‌های رسانه‌ای و رهبران کسب‌وکار که هشت سال‌پیش ترامپ را تهدیدی برای دموکراسی می‌دانستند، اکنون با این استدلال که دموکراسی در دوره نخست ریاست‌‌‌‌‌جمهوری او جان سالم به در برد، این نگرانی‌ها را اغراق‌‌‌‌‌آمیز می‌‌‌‌‌پندارند، به‌طوری‌که در سال‌۲۰۲۵، دغدغه سرنوشت دموکراسی آمریکایی تقریبا به موضوعی کم‌‌‌‌‌اهمیت و رو به فراموشی بدل شده‌است.

متاسفانه، زمان‌بندی این تغییر رویکرد نمی‌توانست از این بدتر باشد، زیرا دموکراسی امروز بیش از هر زمان دیگری در تاریخ معاصر ایالات‌متحده در معرض خطر قرار دارد. آمریکا در طول یک دهه‌گذشته روند رو به زوالی را تجربه‌کرده ‌‌‌‌‌است؛ به‌طوری که در بازه زمانی ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱، شاخص جهانی آزادی «فریدوم هاوس» که به تمامی کشورهای دنیا از صفر تا ۱۰۰ امتیاز می‌دهد، رتبه ایالات‌متحده را از ۹۲ (همتراز با فرانسه) به ۸۳ (پایین‌تر از آرژانتین و هم‌‌‌‌‌تراز با پاناما و رومانی) تنزل داده و این روند همچنان ادامه دارد.

ترامپ با تلاش برای برهم زدن نتایج انتخابات و جلوگیری از انتقال مسالمت‌‌‌‌‌آمیز قدرت، اصلی‌ترین قاعده دموکراسی را نقض کرد، با این‌حال نه کنگره و نه دستگاه قضایی او را مسوول نشناختند و حزب جمهوری‌خواه، به‌رغم تلاش برای کودتا،‌بار دیگر او را به‌عنوان نامزد ریاست‌‌‌‌‌جمهوری برگزید. ترامپ در انتخابات۲۰۲۴ کارزاری آشکارا اقتدارگرایانه را به راه‌انداخت و وعده داد که رقبای خود را تحت‌پیگرد قانونی قرار دهد، رسانه‌های منتقد را مجازات کند و از ارتش برای سرکوب اعتراضات استفاده کند. او پیروز شد و به لطف تصمیمی بی‌سابقه از سوی دیوان عالی، در دوره دوم ریاست‌‌‌‌‌جمهوری خود از مصونیت گسترده ریاست‌‌‌‌‌جمهوری بهره‌مند خواهدشد.