استراتژی کشورها برای هوش‌مصنوعی

در قسمت‌های قبل به بررسی استراتژی کشورهای برزیل، چین، کانادا، فرانسه‌، آلمان‌، ژاپن و آفریقای‌جنوبی و کره‌جنوبی در هوش‌مصنوعی پرداختیم‌. در ادامه به استراتژی کشورهای بریتانیا، ایالات‌متحده و ایران خواهیم پرداخت‌.
9- استراتژی هوش‌مصنوعی بریتانیا
دولت بریتانیا سرمایه‌گذاری‌های کلانی در تسهیل پذیرش هوش‌مصنوعی انجام داده و اکنون در حال گسترش آموزش‌ها و توسعه مهارت‌هاست. اخیرا مبلغ 4/7‌میلیون پوند برای آموزش شرکت‌های کوچک و متوسط (SMEs) اختصاص داده شده است تا توانایی‌های فنی یا درک خود از هوش‌مصنوعی را برای توسعه، استقرار یا استفاده از این فناوری در نقش‌های مختلف افزایش دهند.
به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان صنعت  ،  در سال2022 دولت بریتانیا آماری منتشر کرد که نشان می‌داد پذیرش هوش‌مصنوعی در میان کسب‌وکارهای بریتانیایی گسترده است و پیش‌بینی می‌شود طی دهه آینده به طور چشمگیری افزایش یابد. به طور مشخص، دولت در سال‌2022 تخمین زد که حدود 15‌درصد از کل کسب‌وکارها حداقل یک فناوری هوش‌مصنوعی را به کار گرفته‌اند که معادل 432000شرکت است. علاوه بر این، حدود 2‌درصد از کسب‌وکارها در حال آزمایش هوش‌مصنوعی بودند و 10‌درصد برنامه داشتند که حداقل یک فناوری هوش‌مصنوعی را در آینده به کار گیرند که به ترتیب معادل 62000 و 292000شرکت است.
دولت همچنین برآورد کرده که طی پنج سال آینده، حدود 7‌درصد از مشاغل موجود در بریتانیا ممکن است تحت‌تاثیر قرار گرفته و حذف شوند. این عدد در 10‌سال به حدود 18‌درصد و در 20‌سال به نزدیک 30‌درصد افزایش خواهد یافت که معادل حدود 2/2‌میلیون شغل است.
از نظر سرمایه‌گذاری، از سال‌2014 تاکنون دولت بیش از 3/2‌میلیارد پوند به پروژه‌های مختلف هوش‌مصنوعی اختصاص داده است. در بودجه سال‌2023، دولت بریتانیا تقریبا یک میلیارد پوند به تحقیقات هوش‌مصنوعی متعهد شد.
در سال‌2021 دولت استراتژی ملی پذیرش هوش‌مصنوعی را منتشر کرد که بر سه اصل کلیدی استوار بود:
– سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی برای نیازهای بلندمدت اکوسیستم هوش‌مصنوعی با هدف تبدیل بریتانیا به یک ابرقدرت در علوم کامپیوتر و هوش‌مصنوعی.- حمایت از گذار به یک اقتصاد مبتنی بر هوش‌مصنوعی.
– اتخاذ رویکردی آگاهانه و متعادل برای تنظیم فناوری‌های هوش‌مصنوعی که در عین تشویق به نوآوری، از ارزش‌های عمومی و اساسی محافظت کند.
10- استراتژی پذیرش هوش‌مصنوعی ایالات‌متحده
در حالی که ایالات‌متحده در توسعه و پذیرش هوش‌مصنوعی در بسیاری از سطوح پیشتاز است، طبق آمار اداره سرشماری ایالات‌متحده، تنها 8/3‌درصد از کسب‌وکارهای آمریکایی تا پایان سال‌2023 گزارش داده‌اند که از هوش‌مصنوعی برای تولید کالا و خدمات استفاده می‌کنند که بالاترین میزان پذیرش در بخش اطلاعات با 8/13‌درصد بوده است. با این حال، پیش‌بینی می‌شود که نرخ پذیرش به سرعت افزایش یابد. طبق گزارشی از IBM، 59‌درصد از شرکت‌هایی که اخیرا مورد بررسی قرار گرفته‌اند در حال استقرار یا کاوش در زمینه هوش‌مصنوعی هستند و در دو سال گذشته سرمایه‌گذاری‌های خود را در این زمینه تسریع کرده‌اند، این امر ناشی از دسترسی بیشتر به ابزارهای هوش‌مصنوعی و نیاز به کاهش هزینه‌ها و خودکارسازی فرآیندهاست. بخش‌های بهداشت و درمان و مالی پیشتاز در پذیرش هوش‌مصنوعی هستند.
موانع رایج پذیرش هوش‌مصنوعی شامل کمبود افراد ماهر، نبود معیارهای مشخص برای بازگشت سرمایه، پیچیدگی سیستم‌های هوش‌مصنوعی و نگرانی‌ها درباره حریم خصوصی و اخلاق است.
در ماه مه‌2023، دولت ایالات‌متحده استراتژی به‌روزرسانی شده ملی پذیرش هوش‌مصنوعی خود را منتشر کرد. این برنامه اصلاح شده براساس استراتژی‌های سال‌های 2016 و 2019 ساخته شده و هشت استراتژی قبلی را تاکید کرده و نهمین استراتژی را برای تاکید بر همکاری بین‌المللی با برخی کشورها معرفی کرده است. این استراتژی‌ها شامل سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت در هوش‌مصنوعی، ارتقای همکاری انسان و هوش‌مصنوعی و رسیدگی به خطرات اخلاقی به منظور اطمینان از اینکه سیستم‌های هوش‌مصنوعی منعطف با ارزش‌های ملی و ارتقای عدالت هستند، می‌شود. استراتژی‌های اضافی به طراحی سیستم‌های هوش‌مصنوعی قابل اعتماد، توسعه مجموعه‌داده‌های باکیفیت برای آموزش هوش‌مصنوعی، ایجاد تکنیک‌ها و استانداردهای ارزیابی، بهبود توسعه نیروی کار برای آماده‌سازی نیروی کار برای هوش‌مصنوعی، تقویت مشارکت‌های عمومی-خصوصی برای سرمایه‌گذاری مستمر در تحقیق و توسعه هوش‌مصنوعی و اولویت‌بندی همکاری‌های جهانی برای پیشرفت مسوولانه هوش‌مصنوعی متمرکز است.
این استراتژی همچنین بر تحقیقات و توسعه هوش‌مصنوعی در سطح ملی از طریق ابتکاراتی مانند «ابتکار هوش‌مصنوعی آمریکایی» تمرکز دارد. هدف این ابتکار حفظ رهبری در هوش‌مصنوعی، تحریک رشد اقتصادی، تقویت امنیت ملی و بهبود کیفیت زندگی است.
11- سند ملی هوش‌مصنوعی جمهوری اسلامی ایران
سند ملی هوش‌مصنوعی جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان نقشه‌ راهی برای توسعه هوش‌مصنوعی در ایران با هدف دستیابی به تمدن نوین اسلامی و ارتقای کیفیت حکمرانی مطرح شده است. اهداف و فرصت‌های این فناوری اینگونه بیان شده است که هوش‌مصنوعی به‌عنوان یک فناوری تحول‌ساز، نقش کلیدی در ارتقای کیفیت زندگی، توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور ایفا می‌کند. این سند بر تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص، توسعه زیرساخت‌های حقوقی و فناورانه، افزایش تولیدات علمی و فناورانه و ارتقای نوآوری تاکید دارد. هدف اصلی این است که ایران در افق ۱۴۱۲ بین ۱۰کشور پیشرو در حوزه هوش‌مصنوعی قرار گیرد و از این فناوری برای حکمرانی هوشمند، سلامت، رفاه، امنیت و آسایش مردم استفاده کند. مبانی ارزشی این سند شامل توجه به اخلاق اسلامی، حقوق فردی و اجتماعی، حریم خصوصی، عدالت، کرامت انسانی، و خوداتکایی در توسعه و استفاده از هوش‌مصنوعی است.
چشم‌انداز این سند، تبدیل ایران به یکی از ۱۰کشور پیشرو در زمینه هوش‌مصنوعی در جهان تا سال۱۴۱۲ است. این هدف با توسعه زیست‌بوم هوش‌مصنوعی مبتنی بر اصول و ارزش‌های اسلامی و استفاده هوشمندانه از تعاملات جهانی دنبال می‌شود. سیاست‌های راهبردی این سند بر اهمیت نقش بخش‌خصوصی، دانش‌بنیان و مزیت‌آفرین در توسعه هوش‌مصنوعی تاکید دارد. سیاست‌های راهبردی شامل توسعه و بهره‌برداری از هوش‌مصنوعی برای تحریک رشد اقتصادی، اشتغال‌زایی، نوآوری و نیز تقویت روحیه تعاون و مردم‌محوری در این حوزه است. همچنین توجه به اخلاق، کرامت انسانی و حفاظت از حریم خصوصی در تمامی مراحل توسعه و استفاده از هوش‌مصنوعی از دیگر سیاست‌های راهبردی مطرح شده است.
راهبردها و اقدامات ملی این سند به شش محور اصلی توجه دارد:
زیرساخت‌های حکمرانی: ایجاد زیرساخت‌های فنی، قانونی و استانداردهای لازم برای جهت‌دهی و گسترش هوش مصنوعی.
آموزش و پژوهش: حمایت از پژوهش‌های مرتبط با هوش‌مصنوعی و جهت‌دهی آنها در راستای حل چالش‌های ملی و توسعه سرمایه انسانی متخصص.
فناوری و نوآوری: ارتقای فناوری‌های زیربنایی و توسعه نوآوری‌های مبتنی بر هوش‌مصنوعی با تأثیرگذاری بالا در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی.
اخلاق و ارزش‌ها: توسعه هوش‌مصنوعی با رعایت اصول اخلاقی و ارزش‌های اسلامی، حفظ کرامت انسانی و توجه به حقوق فردی و اجتماعی.
اقتصاد هوش‌مصنوعی: ارتقای رقابت‌پذیری اقتصاد کشور با استفاده از هوش‌مصنوعی در سطح بازار داخلی و جهانی.
حکمرانی هوشمند: استفاده از هوش‌مصنوعی برای ارتقای کیفیت حکمرانی و توجه به عدالت اجتماعی، امنیت ملی و پایداری و انسجام ملی.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − هفت =

پربازدیدترین ها