مناقشه رفع فیلتر یوتیوب

پویشی با درخواست «مطالبه رفع فیلترینگ فوری اینترنت از دولت دکتر پزشکیان» به راه‌ انداخته شده و امضاکنندگان کارزار رفع فیلتر یوتیوب، در مطالبات خود از دولت چهاردهم عنوان کردند: «از جنابعالی می‌خواهیم تا مطابق وعده‌های انتخاباتی خود سیاست منفعلانه، مخرب و بی‌حاصل فیلترینگ اینترنت را با قید فوریت تغییر داده و دستور رفع فیلتر پلتفرم‌های پرکاربرد بین‌المللی از جمله گوگل‌پلی، اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب، توییتر، فیسبوک، واتس‌آپ، توویچ و… را صادر فرمایید.» یکی از مهم‌ترین وعده‌های مسعود پزشکیان، نهمین رییس‌جمهور منتخب مردم در چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری مساله رفع فیلترینگ بود. در همین راستا حواشی متعددی به وجود آمد و بسیاری با تاکید بر اینکه رفع فیلترینگ در حوزه اختیارات رییس‌جمهور نیست تحقق این وعده را غیرممکن دانستند.

  به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل  ،  این روزها چهره‌های متعددی برای اقدام فوری در خصوص فیلترینگ در دولت چهاردهم درخواست پر کرده‌اند؛ محمد جواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از این چهره‌ها است؛ او در همایش اکوسیستم نوآوری واقعیت‌های اقتصاد ایران در اتاق بازرگانی ایران گفت: « فیلترینگ سه سال تجربه شد اما راه‌حل نبود و کارزار انتخاباتی سال ۱۴۰۳ ثابت کرد که همه گروه‌ها فیلترینگ را ناکارآمد می‌دانند و همه نامزدهای انتخاباتی بر ناکارآمد بودن فیلترینگ تاکید داشتند و حتی آقای جلیلی که ادامه دولت سیزدهم بودند نیز فیلترینگ را ناکارآمد می‌دانستند این همگرایی بین نامزدها در کمتر موضوعی دیده می‌شد، فیلترینگ در دولت سیزدهم تجربه سختی بود و به نظر می‌رسد که اجماعی برای حل این مشکل وجود دارد و دولت باید به زودی برای آن چاره‌اندیشی کند.»

فیلترینگ، بخشی از برنامه کلی حاکمیت  در سال‌های گذشته است

در همین زمینه حامد بیدی، کنشگر حق اینترنت، به تابناک گفته بود: مساله فیلترینگ یک مساله مستقل از سایر موضوعات نیست و بخشی از برنامه کلی حاکمیت طی سال‌های گذشته به حساب می‌آید که نقشه راه آن در شورای عالی فضای مجازی ترسیم شده بود. تولید سیستم عامل‌های بومی، پلتفرم‌ها و شبکه‌های اطلاع‌رسانی بومی نیز از جمله ایده‌های قابل بررسی در شورای عالی فضای مجازی بود. اما مساله فیلترینگ با توجه به سهل‌الاجرا بودنش در اولویت قرار گرفت. بنابراین اگر دولت چهاردهم قصد رفع فیلترینگ را داشته باشد، باید در نخستین گام رویکرد کلی حاکم بر این بستر را تغییر دهد. در مجلس، نهادها و کارگروه‌ مصادیق محتوای مجرمانه رویکرد مسدودسازی غلبه کرده است. این کنشگر حق اینترنت تصریح کرد: در حالی که مسدودسازی و ایده‌هایی نظیر اینکه با جهان تعامل نداشته باشیم و دور مرزهای دیجیتال کشور دیوار کشیده شود باید کنار گذاشته شود، چراکه شواهد حاکی از آن است که این رویکرد بزرگ‌ترین ضربه را به امنیت دیجیتال کشور وارد نموده است.

رفع فیلترینگ و آزادسازی فضای مجازی تماما سود است

در یکی از یادداشت‌های منتشرشده در فضای رسانه‌ای کشور، آورده شده است که باید دنبال خشنودی همگانی بود و از خشم خواص نترسید. هیچ هزینه‌ای هم ندارد. رفع فیلترینگ و آزادسازی فضای مجازی همه‌اش سود است. اول از همه خواست عمومی مردم است. مردمی که اکثریت قاطع آنان از این شبکه‌ها استفاده می‌کنند و نمی‌دانند چرا حکومت مانع دسترسی آزاد آنها به این شبکه‌ها است؟ مهم‌تر از همه یوتیوب است که عدم دسترسی به آن نوعی بلاهت محض است. در توئیتر هم که خود آقایان حضور دارند و برای آگاهی مردم توئیت می‌زنند و مردم با خرید فیلترشکن باید وارد آن شوند. آقای پزشکیان هم در این برنامه هستند. اخیرا نیز پویشی با درخواست «مطالبه رفع فیلترینگ فوری اینترنت از دولت دکتر پزشکیان» به راه‌ انداخته شده که تا به لحظه نگارش این گزارش بیش از ۲۷ هزار امضا گرفته است؛ در متن این گزارش آمده است: «امروز بیش از ۸۳درصد کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده می‌کنند و فیلترینگ هیچ نتیجه‌ای جز تحمیل هزینه مالی و روانی به شهروندان، ناامنی موبایل‌ها و شبکه، کاهش کیفیت و سرعت اینترنت، ضربه به اقتصاد دیجیتال، کمرنگ کردن حضور بین‌المللی ایرانیان، تضعیف جایگاه زبان فارسی در اینترنت، عقب‌ماندگی تکنولوژیک مردم، افزایش شکاف دیجیتال و پر کردن جیب مافیای فروش فیلترشکن‌ها نداشته است. امروز مسوولان بالاخره پس از بیش از ۲۰ سال تلاش برای محدودسازی اینترنت، باید به این ادعای متخصصان رسیده باشند که فیلترینگ مطلق از نظر فنی ناممکن است. پس از شما مطالبه می‌کنیم در مقابل خسارت فاجعه‌بار این سیاست‌های اشتباه بایستید و این حق بدیهی شهروندان را به آنها بازگردانید.»

بزرگ‌ترین پلتفرم ویدیومحور در جهان که در ایران فیلتر است

یوتیوب نخستین و بزرگ‌ترین پلتفرم ویدیومحور و پخش آنلاین محتوای آنلاین در جهان محسوب می‌شود که در سال‌های اخیر توانسته است نظر و توجه خیل عظیمی از کاربران را به سوی خود جلب کند. اگرچه این پلتفرم از محبوبیت بسیاری به دلیل محتوا و کسب درآمد نزد کاربران جهان از جمله کاربران ایرانی قرار گرفته و چند سالی است که با محدودیت دسترسی در ایران رو به رو شده اما اخیرا و همزمان با برگزاری مناظرات کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری، درخواست کاربران مبنی بر رفع فیلتر پلتفرم‌های محدود شده هم مطرح شد و اکنون زمزمه‌هایی مبنی بر احتمال رفع فیلتر برخی پلتفرم‌ها از جمله یوتیوب به گوش می‌رسد. اما در این میان برخی معتقدند که رفع فیلتر یوتیوب می‌تواند بر کسب درآمد از آن برای کاربران ایرانی تاثیر بگذارد.

رفع فیلتر یوتیوب؛ فرصت یا تهدید؟

همچنین کیوان نقره‌کار- کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات- در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه رفع فیلترها از چند منظر مورد توجه قرار می‌گیرد، اظهار کرد: یک بخش این است که دولت جدید اهتمامی مبنی بر اینکه فضای مجازی بازتری را در اختیار کاربران قرار دهد، داشته باشد و این موضوع نکته مثبتی است. وی افزود: نکته دیگر این است هر پلتفرمی به نوعی با رویکردهای مختلف تاثیرهای گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی هم داشته باشد. نکته بعدی به پلتفرم‌هایی که قرار است باز شوند و در اختیار کاربران قرار بگیرد، بازمی‌گردد. چراکه ممکن است پلتفرم‌هایی که سابقا در ایران استفاده می‌شده و رویکردهای اقتصادی داشتند، مانند اینستاگرام، واتس‌آپ و تلگرام به مراتب نسبت به یوتیوب بهتر باشد زیرا یوتیوب سال‌های بسیاری است که در دسترس نیست و کاربران به نوعی عادت کردند که بیشتر خدماتش در سایت‌های مشابه ایرانی وجود دارد.

نقره کار تاکید کرد: اما اگر قرار است شرایطی برای برداشته شدن محدودیت‌ها فراهم شود، پیشنهاد می‌شود سه پلتفرم ذکر شده هم مورد توجه قرار بگیرند و اگر رویکردهای سیاسی و امنیتی هم وجود دارد، این اتفاق ممکن است برای یوتیوب هم رخ دهد. این کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به مزیت‌های پلتفرمی مانند یوتیوب ادامه داد: باتوجه به اینکه از همه جای دنیا ویدیو داخل این پلتفرم قرار می‌گیرد، می‌تواند فرصت بسیار خوبی برای تمام علاقه‌مندانی که به دنبال سرگرمی و یادگیری هستند، باشد. همچنین حوزه‌های اقتصادی‌های هم مورد توجه است، چراکه یوتیوب هم به صورت مستقیم فرصت‌های اقتصادی را دراختیار فعالان این حوزه قرار می‌دهد و هم به صورت غیرمستقیم می‌تواند محلی برای معرفی و فضایی برای کسب و کار باشد. وی تاکید کرد: اتفاقا زمانی که افراد بتوانند دسترسی آزادتری به یوتیوب داشته باشند، ویدیوهای بیشتری هم دیده می‌شوند مگر اینکه ‌ای‌پی ایران برای یوتیوبرهای خارجی مزیتی ایجاد نکند اما در کل برداشته شدن محدودیت‌ها، اتفاق خوبی است و هر چقدر فضا بازتر باشد، ویدیوهای بیشتری هم دیده می‌شود. درست است که در ایران مشابه داخلی هر پلتفرمی را داریم اما هرقدر فضا را از انحصار خارج کنیم، برای مصرف‌کننده و صاحب آن پلتفرم شرایط بهتر خواهد بود و به نظر می‌رسد این موضوع هم می‌تواند فرصت خوبی برای فعالان و کاربران این عرصه باشد.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + 20 =

پربازدیدترین ها