به دنبال پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاستجمهوری، گمانه زنیها در مورد وزیر آتی صمت همچون سایر وزارتخانهها داغ است. مسعود پزشکیان، در مناظرههای انتخاباتی خود، تاکید کرده بود که از متخصصان و افرادی که دارای برنامه باشند، برای وزارت صمت دعوت خواهد کرد؛ از همین روی، هر متخصص حوزه صنعتی میتواند یکی از گزینههای وزارت باشد. از این رو، گروههای نزدیک به نامزدهای وزارتخانهها و جریانات خاص در حال معرفی گزینههای مدنظر خود هستند. اما براساس برخی اخبار غیررسمی، شورای راهبری پس از رایگیری، ۵ گزینه نهایی را انتخاب کرد که شامل «حسین علایی، حسین سلاح ورزی، فرشید گلزاده کرمانی، میثم سعیدی و سعید زرندی» میشود. حالا باید دید که رییس دولت چهاردهم آیا صرفا براساس لیست تعیین شده توسط شورای راهبری، تصمیمگیری میکند یا اصرار طرفداران پرنفوذ باعث تغییر نظر رییسجمهور در موردگزینه وزارت صمت خواهد شد.
لیست شورای راهبری برای وزارت صمت
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، پس از هفتهها گمانهزنی آنطور که رسانهها گزارش دادهاند، بالاخره گزینههای نهایی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص شدند. کمیته انتخاب وزیر صمت که متشکل از پیشکسوتان و کارشناسان این حوزه بود، پس از بررسی دقیق رزومه بیش از ۶۵ نامزد و برگزاری جلسات متعدد، لیستی ۱۱ نفره را به شورای راهبری دولت ارایه کرد.
درنهایت پس از حواشی اعتراضی، شورای راهبری پس از رایگیری، ۵ گزینه نهایی را انتخاب کرد که شامل «حسین علایی، حسین سلاحورزی، فرشید گلزاده کرمانی، میثم سعیدی و سعید زرندی» میشود. این اسامی اکنون به رییسجمهور ارایه شده است تا وی تصمیم نهایی را اتخاذ کند. البته برخی شنیدهها حاکی از این است که انتخاب این نفرات با حواشی و انتقاداتی نیز همراه بود. برخی کارشناسان و فعالان اقتصادی نسبت به حذف برخی نامزدهای شناخته شده مانند رضا رحمانی وزیر صمت دولت روحانی و خداداد غریبپور مدیرعامل اسبق ایمیدرواز لیست نهایی و حتی قراردادن اسم بعضی از افراد در لیست تایید شده انتقاد کردند. همچنین، فشارهای مختلف از سوی گروههای مختلف روی اعضای کمیته انتخاب وزیر وجود داشت.
اما ۵ گزینه نهایی وزارت صمت چه سوابقی دارند؟
چهره نزدیک به پزشکیان
سردار حسین علایی، از فرماندهان سپاه در جنگ تحمیلی است. او دوست صمیمی مسعود پزشکیان طی ۵۰ سال اخیر و حامی رییسجمهور جدید در کارزار انتخاب محسوب میشود. طبق شنیدهها او به دلیل رابطه بسیار نزدیکی که با پزشکیان دارد، از چهرههای اصلی، مطرح و محتمل به نظر میرسد. حسین علایی هماکنون عضو هیات علمی دانشگاه امام حسین و رییس هیات مدیره شرکت ملی نفتکش ایران است. شخصیت معتدل و مرتبط با اجزای نظام از نقاط قوت علایی است و در مقابل عدم ارتباط مستقیم با حوزههای تجارت، معدن و صنعت و ذینفعان این بخش و سن بالای او، از نقاط ضعفش تلقی میشود.
یک چهره از بخش خصوصی
حسین سلاح ورزی گزینه دیگر شورای راهبری برای وزارت صمت است. سلاحورزی که بیشتر بهخاطر فعالیتهای تشکلی در اتاق بازرگانی ایران و کانون عالی کارفرمایی ایران شناخته شده است. سلاحورزی در کنار بنگاهداری و اداره شرکتهای متعدد، در زمینههای تولید، معدن و صادرات، سالهای سال در کسوت نایبرییس و رییس در اتاق بازرگانی ایران، کانون عالی کارفرمایی و تشکلهای دیگر فعالیت داشته است. با این حال، اختلافات اخیر با دولت سیزدهم باعث شد او از ریاست اتاق بازرگانی ایران کنار گذاشته شود. روز گذشته هم خبری در فضای رسانهای کشور دست به دست شد، مبنی بر حمایت اعضای هیات رییسه اتاق ایران از سلاحورزی. آنها از رییسجمهور خواستند حسین سلاحورزی، رییس پیشین بزرگترین تشکل بخش خصوصی ایران را به عنوان وزیر صمت انتخاب و معرفی کند. رییس و سایر اعضای هیاترییسه اتاق بازرگانی، صنایع و معادن کشاورزی ایران بهنمایندگی از حدود ۷۰ هزار عضو حقیقی و حقوقی خود در بخش خصوصی در این نامه، حسین سلاحورزی را «دارای تحصیلات عالیه مرتبط، آشنایی کامل با مسائل فضای کسب و کار، تجربیات ارزشمند در نهادها و تشکلهای بزرگ و آشنا با تجارت و اقتصاد جهانی» دانسته و با استمزاج از تشکلهای اقتصادی به رییسجمهور پیشنهاد شده است. پیش از آن، دهها تشکل اقتصادی و کارفرمایی هم در نامه دیگری به رییسجمهور، این پیشنهاد را ارایه کرده بودند. به نظر میرسد این نامه، پاسخی به درخواست مسعود پزشکیان است که در هر دو بار حضور خود در اتاق ایران از فعالان اقتصادی درخواست کرد در معرفی وزیر به او مشارکت فعال داشته باشند. مقبولیت و ارتباط خوب حسین سلاحورزی با فعالین بخش خصوصی و تشکلهای تخصصی، تسلط کافی بر موضوعات و مسائل فضای کسبوکار، آشنایی با تجارت و اقتصاد بینالملل، از نکات قوت و حواشی ناشی از اختلاف با دولت سیزدهم در سال گذشته، ازجمله نکات منفی بر سر راه انتخاب سلاحورزی برای وزارت صمت است.
داماد وزیر اسبق بازرگانی
دولت میرحسین موسوی در فهرست
سعید زرندی دیگر نامزد پیشنهادی وزارت صمت است. او طبق شنیدهها داماد حسن عابدجعفری، وزیر اسبق بازرگانی دولت میرحسین موسوی است که علاوه بر سابقه مدیرکلی در استان البرز، مدیرعامل منطقه ویژه پیام و معاونت برنامهریزی وزارت صمت را هم در کارنامه کاری خود دارد. آنطور که تابناک نوشته: زرندی ازجمله گزینههای جوانی است که با توجه به ارتباطاتی که دارد، یکی از شانسها و گزینههای محتمل برای تصدی کرسی وزارت صمت است. طبق شنیدهها براساس حمایتهای واعظی، وزیر ارتباطات دولت روحانی به این مرحله رسیده، ارتباط خوب با تیم پزشکیان، از نقاط قوت سعید زرندی است و در مقابل، گلایه ذینفعان از عدم تصمیمگیری قاطع و کندی در تصمیمگیری از نقاط ضعف وی تلقی میشود.
جاگیری دو تابعیتیها در لیست!
میثم سعیدی دیگر گزینه معرفیشده شورای راهبری است، جوانی اصلاحطلب و تحصیلکرده از افراد سابق گروه تحکیم وحدت که تحصیلات عالی خود را در کشور سوئد به پایان رسانده و تجربه مدیریت شرکتهای حوزه پتروشیمی را با خود به همراه دارد.سابقه تند سیاسی (دفتر تحکیم وحدت) و اقامت خانوادهاش در کشور سوئد که شائبه دو تابعیتی بودن وی را تقویت میکند، از نکات ضعف وی برای تصدی پست وزارت صمت است.
فرد دیگر فرشید گلزاده کرمانی است. جوانی تحصیلکرده و از مدیران بخش خصوصی است که در انگلستان تحصیلات تکمیلی خود را دنبال کرده است و به نظر میرسد دوتابعیتی باشد که البته با برخی چهرههای اصلاحطلب نزدیک و در ارتباط است. به جرات میتوان گفت شاخصترین بخش کارنامه فعالیت اقتصادی وی مدیریت فروشگاههای زنجیرهای رفاه و صندوق بازنشستگی فرهنگیان است و البته در حال حاضر نیز در شرکت صنایع لوازمخانگی ماد ایران مسوولیت دارد!
چهره نزدیک به عارف
گلزاده کرمانی گزینه دیگر است که در سالهای اخیر، به عنوان کارآفرین شناخته میشود. او ارتباط بسیار خوبی با طیف اصلاحطلب دارد. البته شنیده شده که گلزاده کرمانی به محمدرضا عارف معاون اول دولت چهاردهم، بسیار نزدیک و از افراد محبوب و مورد اعتماد معاون اول پزشکیان است. اما یکی از حواشی این چهره نزدیک به عارف، اقامت همسر و فرزندش در انگلستان و عدم ارتباط کافی با ذینفعان حوزه فعالیتی خود است.قرار گرفتن نام او در فهرست اسامی وزرای احتمالی صمت با یک کارنامه ضعیف در قامت وزیر صمت تعجب خیلیها را ابرانگیخته است.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع