در حالی که با مصوبه اول خرداد سال جاری مجلس شورای اسلامی مبنی بر ۳ ساله شدن دوره هفتم شوراهای شهر و روستا (دور بعدی) به نظر میرسید، ناهماهنگی ایجاد شده در برگزاری همزمان انتخابات ریاستجمهوری و شوراها، ۴ سال دیگر برطرف خواهد شد، اما اهالی شورای پایتخت و سایر کلانشهرها تمایل دارند، عمر شوراهای فعلی را به ۷ سال افزایش دهند تا به این شیوه مشکل ایجاد شده حل شود. در پی بروز سانحه هوایی برای رییس دولت سیزدهم و لزوم برگزاری انتخابات زودهنگام دوره چهاردهم ریاستجمهوری، مجلس شورای اسلامی با توجه به الزام قانونی برگزاری همزمان انتخابات ریاستجمهوری و انتخابات شوراها، در مصوبهای اعلام کرد که در خرداد سال آینده (در پایان چهار سال عمر شوراها) انتخابات دوره هفتم شوراهای شهر و روستا به تنهایی برگزار شود اما دوره هفتم به جای عمر ۴ ساله، صرفا ۳ سال فعالیت کند تا دو انتخابات دوره هشتم شوراها و انتخابات دوره پانزدهم ریاست جمهور به همزمان برگزار شود. در همین رابطه، مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران صبح دیروز در صحن علنی شورا درخصوص زمان برگزاری انتخابات شوراها و افزایش یا کاهش طول عمر شوراها برای برگزاری همزمان انتخابات آنها با ریاستجمهوری گفت: آنچه که مجلس تصویب کرده این است که این شورا تا پایان زمان خود کار را ادامه میدهد و در دوره بعد شورا به صورت سهساله فعالیت خواهد کرد. اما با توجه به اینکه قانون گفته شوراها چهارساله باشند و زمان آن کمتر نباشد برخی اعضای شوراها به این موضوع سهساله شدن ایراد دارند؛ لذا از طریق شورای عالی استانها باید پیشنهاد آنها به مجلس برود که البته ما اعلام کردهایم این روش مشکلی است اما با ارسال پیشنهاد به مجلس با تصویب یک فوریت این موضوع مورد بررسی قرار میگیرد و پس از تایید شورای نگهبان هر تصمیمی که گرفته شود باید اجرایی شود. به گفته وی، بیش از ۳۰ هزار نفر عضو شورایی در کشور وجود دارد لذا باید برای انتخابات آمادگی لازم ایجاد شود و نیاز است که این موضوع مورد بررسی قرار گیرد تا راهحل نهایی برای آن پیشنهاد شود. در حال حاضر افزایش طول عمر شورای فعلی تا هفت سال برای برگزاری همزمان انتخابات شوراها با ریاستجمهوری موضوعی است که از سوی برخی اعضای شوراها در سراسر کشور و از طریق شورای عالی استانها دنبال میشود.
مدت دوره را مجلس تعیین میکند
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، در همین رابطه، ولیالله بیاتی، نماینده تفرش، آشتیان و فراهان استان مرکزی در مجلس دوازدهم در گفتوگو با ایلنا درباره موضوع مطرح شده از سوی برخی از اعضای شوراهای اسلامی شهرها درباره ۷ ساله شدن مدت زمان این دوره شورا گفت: مدت زمان شورا در دست مجلس شورای اسلامی است. ما به جهت اتفاقی که افتاد و باید انتخابات ریاستجمهوری انجام میشد دو راه داشتیم اول اینکه باتوجه به اینکه برگزاری همزمان انتخابات شوراها و ریاستجمهوری در قانون آمده است؛ انتخابات شوراها را هم همزمان با انتخابات ریاستجمهوری برگزار کنیم که عملا فرآیند قانونی که باید برای شوراها در نظر گرفته میشد در این فاصله ۵۰ روز تا برگزاری انتخابات امکانپذیر نبود. وی ادامه داد: فرآیند ثبتنام، استعلام و اعتراض داوطلبان شوراها در این مدت دوماه امکانپذیر نبود. از همینرو ما در مجلس قانونی را تصویب و مقرر کردیم که شورای ششم چهارساله بوده و انتخابات آن در خرداد سال آینده برگزار شود. دوره بعد شورا که شورای هفتم میشود سهساله باشد تا انتخابات دوره بعدی آن با ریاستجمهوری همزمان شود. ما این موضوع را مصوب کردیم و در شورای نگهبان هم تایید و به صورت قانون ابلاغ شد.
این نماینده مجلس در پاسخ به اینکه آیا ۷ساله شدن زمان شوراها امکانپذیر است، تصریح کرد: من طرح مورد اشاره را در دوره گذشته مجلس، خودم در صحن مطرح کردم و مصوب هم شد. اینکه ما الان در این خصوص قانون داریم و بعد بخواهیم آن را تغییر دهیم به ۷ سال امکانپذیر نیست. پیگیری اعضای شوراهای شهر سراسر کشور نیز در این زمینه بینتیجه است چرا که الان قانون داریم که مدت زمان دوره هفتم شوراهای اسلامی شهرها سهساله باشد.
شوراها نمیتوانند
در این باره تصمیم بگیرند
بیاتی گفت: نمایندگانی که در حال حاضر در شوراها و شورای عالی استانها هستند برای این دوره هستند که دورهشان هم چهارساله است و سال آینده دوره این شورا به پایان میرسد و نمیتوانند برای دوره آینده تصمیم بگیرند و بگویند ۷ساله باشد از سوی دیگر مردم هم برای مدت ۴ سال به اعضای شوراهای شهر رای دادهاند نه برای ۷ سال و این مغایرت با قانون اساسی هم دارد و امکانپذیر نیست. ممکن است دوستان در شوراها و شورای عالی استانها چنین موضوعاتی را هم مطرح کنند اما امکان آن نیست که این دوره ۷ساله باشد ضمن اینکه ما قانون را تصویب کردیم که دوره هفتم سهساله باشد و وقتی قانون وجود دارد باید براساس قانون عمل شود. انتخابات ریاستجمهوری هم براساس مصوبه ما تفکیک شد و این دوره مستقل از شورا انجام شد.
درخواست شوراهای سراسر کشور
دیروز اما رییس شورای شهر تهران از ارسال طرحی از سوی شورای عالی استانها برای افزایش زمان شورای ششم از ۴ سال به ۷ سال خبر داد. چمران در حاشیه دویست و چهل و هشتمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران در جمع خبرنگاران در ارتباط با ۷ ساله شدن شورای ششم گفت: این موضوع درخواست شوراهای سراسر کشور است و قرار است در قالب طرحی از سوی شورای عالی استانها به مجلس شورای اسلامی ارسال شود و در صورت تایید مجلس شورای ششم در سراسر کشور، هفت ساله خواهد شد.
رییس شورای شهر تهران افزود: البته این مساله در گذشته نیز اتفاق افتاده است بهطوری که در یکی از ادوار شوراها زمان آن از ۴ سال به ۶ سال اضافه شد.
وی اضافه کرد: در جلسه آینده شورای عالی استانها قرار است موضوع ۷ ساله شدن شوراها مطرح و به مجلس ارسال شود و بنا بر هماهنگیهای صورت گرفته، خارج از نوبت در مجلس بررسی خواهد شد.
کوتاه شدن عمر شوراها غیرقانونی بود
پیش از این، نایبرییس شورای عالی استانها نیز در اواخر خرداد ماه سال جاری از طرح شورای عالی استانها برای افزایش عمر شورای شهر ششم خبر داده بود. به گفته او، «کوتاه شدن عمر شورای هفتم مطابق قانون» نبوده است و بر اساس قانون باید شورای ششم «توقف» یا «تمدید» شود.
به گزارش «تعادل»، موسی الرضا حاجی بگلو، نایبرییس شورای عالی استانها با بیان اینکه از نظر من کوتاه شدن عمر شورای هفتم مطابق قانون نبود، گفته بود: بر اساس قانون باید شورای ششم توقف یا تمدید شود. بنابراین بر اساس طرح شورای عالی استانها باید عمر شورای ششم ۷ ساله و عمر شورای هفتم ۴ ساله باشد. بر اساس قانون چیزی به نام شورای ۳ ساله نداریم.
وی ادامه داده بود: در همین زمینه طرحی از سوی شورای عالی استانها به مجلس ارسال میشود تا تصمیم گرفته شده و اصلاح شود. از باب مسوولیت خودم به عنوان نماینده شورای کلانشهرها عرض میکنم.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع