ناتکوین، همستر !!!

محمد رضا حسینی با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت :پول چیست؟ پول تنها و تنها یک وسیله‌ی مبادله است ولاغیر. پول دارای چه ویژگیهایی باید باشد؟
الف. به اندازه‌ی کافی کمیاب باشد.
ب. مورد قبول و اقبال مردم باشد.

روزگاری طلا این نقش را داشت. امروز بانکهای مرکزی پول منتشر میکنند. رمز ارزها و کامودیتی‌ها را داریم. حتی گاهی در زندانها سیگار نقش پول را بازی میکند و …. در دنیای امروز تقریبا چیزی به نام انحصار پول، پول دولتی و …. نداریم.

بدیهیست که اگر پولی خاصیت کمیابی یا اقبال عمومی را از دست بدهد؛ خاصیت خود را به عنوان وسیله مبادله از دست داده و با پول دیگری جایگزین می‌گردد. ریال امروز چنین مشکلی دارد. چاپ پول شدید در بانک مرکزی منجر به تورم و از دست رفتن خاصیت کمیابی ریال شده است. پس مردم به دنبال جایگزینی ریال میروند.

امروز در کشور معاملات زیادی با دلار، طلا و رمز ارز انجام میگردد که در نتیجه عدم اقبال عمومی به ریال است. مردم مردمند!!! ایرانیان تافته جدا بافته از دیگر مردم دنیا نیستند، مثلا این اقبال در ونزوئلا به بولیوار نیز وجود ندارد یا فرضا رئیس جمهور جدید آرژانتین به دنبال جایگزنی پزو با دلار هست. در کنگو نیز مردم با دلار کار میکنند و آلمانیها استفاده از مارک را بعد از جنگ جهانی دوم به علت وجود ابر تورم کنار گذاشته بودند. جایگزینی، نتیجه‌ی عدم کمیابی پول (بخوانید تورم) است.

در مورد نات‌کوین حجم معاملات گویای این نکته است که اقبال عمومی را به عنوان یکی از پیش شرطهای رمز ارز شدن را داریم از طرفی چون دوره ماین تمام شده یحتمل، فعلا ما عنصر کمیابی را نیز داریم. تا بعد در مورد ماین چه کنند؟ الله اعلم.

همستر هنوز نیامده اقبال عمومی را دارد از تعداد افرادی که این بازی را میکنند میتوان این نکته را فهمید. از طرفی چون افراد زیادی اقدام به ماین میکنند به کمیابی ناتکوین نیست. بسیاری صبر کردند تا عاقبت پروژه نات کوین را ببینند و حال با وجود همستر احساس میکنند عقب مانده‌اند. امروز با وجود این مقبولیت و ضعف شدید ریال بعید نیست معاملات کالایی تهاتری با همستر داشته باشیم.

آیا تهاترها و معاملات با نات کوین، همستر، دلار و یا سایر رمز ارزها برای کشور مضر است؟

ابتدا با ذکر مثالی فعالیت مضر اقتصادی را جا بیاندازیم. کارگری زحمتکش، با وجدان، بسیار با مهارت و بسیار پرکار را که کار چند نفر را به تنهایی انجام میدهد در نظر بگیرید. حال یک سلیبریتی لات، علاف، بی‌ادب، لوده و دارای رذیلتهای اخلاقی بسیار را نیز در نظر بگیرید فرض بگیرید که کارگر زحمتکش ما در شرکت ایرانخودرو یا سایپا کار می‌کند و سلبریتی لات، اصطلاحا شاخ اینستگرامی است!!! فعالیت کدام یک از ایشان در اقتصاد مفید است؟ جواب قطعا سلبریتی لات است!!!

کارگر زحمت کش هرچه بیشتر‌کار‌کند ارابه‌های مرگ بیشتری برای کشتار مردم میسازد!!! کار او به سود مافیاست!!! زحمت او زیان بیشتری به کارخانه و سهامداران وارد میکند!!! در نتیجه این زیان وام بیشتری به این شرکت پرداخت شده و در اثر نکول این وامها تورم بیشتری به گرده‌ی مردم وارد میشود!!! حتی دستمزد کم و تورم بالا دائما این کارگر زحمتکش را فقیر و فقیرتر میکند!!!! اما سلبریتی لات و علاف ما دست کم برای چند تاجر و کاسب تبلیغاتی میکند و برای آجناس آنها تقاضا ایجاد میکند. پولی را که از آن محل به دست آورده را خرج های لاکچری میکند و دست کم اندکی تقاضا در دوره‌ی رکود تورمی ایجاد می‌کند.

نکته بعد آقایان گویا متوجه افت قدرت خرید خانوارها و کاهش ارزش ریال نیستند. نات کوین به ریال قیمت خوبی دارد، درست یا غلط عده‌ای به نتیجه رسیده‌اند که فعالیتشان در همستر و ناتکوین ارزش افزوده بیشتری برایشان دارد. برخی چنان صحبت میکنند که گویی متوجه نیستند که با این سطح دستمزدها کار به جایی رسیده که اینگونه فعالیتها اقتصادی شده!!!!

گفتیم پول تنها وسیله‌ی مبادله با دو خصوصیت است. ریال خاصیت کمیابی خود را از دست داده زیان این تورم بسیار مخربتر از جایگزینی پول و یا اینگونه تهاترها هست. کشورهایی هستند که پول ملی خود را کنار گذاشتند و پول ملی کشوری دیگر را پذیرفتند یا زیر پرچم یک اتحادیه پولی رفتند. از اکوادور گرفته تا اسپانیا و پرتغال. عرض اینست که پذیرش این تهاترها و یا جایگزینی ریال تاثیر مخربش کمتر از تورم‌های بالاست.

در این معاملات نشانه‌هاست برای سیاستگذار اقتصادی. دولت باید نسبت به مهار تورم اقدام کند روند جایگزینی ریال آغاز شده و مسیر را با سرعت طی میکند. دیری نخواهد گذشت که به صورت غیررسمی دلار، طلا و یا …. تبدیل به واحد پول کشور شود. جایگزینی ریال یعنی تحکم صریح و قاطع مردم و اقتصاد به دولت برای انجام اصلاحات. راهکار مهار دائمی تورم و رشد پایدار اقتصادی را در بحث آزادی‌های اقتصادی مرور کنید.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − یازده =

پربازدیدترین ها