اوپکی ها؛ تغییر استراتژیک یا یک عقب‌نشینی تاکتیکی ؟!

طبق قرارداد جدید اوپک پلاس، تولید این ائتلاف از ماه اکتبر افزایش خواهد یافت که به معنای کاهش بیشتر قیمت نفت و فاصله گرفتن آن از هدف ۱۰۰ دلار در هر بشکه است.
ائتلاف اوپک پلاس از تلاش خستگی ناپذیر خود برای رسیدن به نفت ۱۰۰ دلار در هر بشکه کوتاه آمده است. مشخص نیست این تغییر موضع یک تغییر استراتژیک است یا یک عقب‌نشینی تاکتیکی، اما تاثیر آن بر بازار نفت کاهش قیمت نفت و پایین آمدن تورم جهانی خواهد بود.
اوپک پلاس در روز یکشنبه قراردادی را اعلام کرد که طبق آن کاهش تولید پیچیده آن در ۲۰۲۵ هم ادامه خواهد داشت. اما این قرارداد روی دیگری هم دارد. اعضای ائتلاف اوپک پلاس می‌توانند از ماه اکتبر بشکه‌های بیشتری را وارد بازار کنند که طی یک سال آینده افزایش چشمگیری را رقم خواهد زد.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل  ،طبق گفته مقامات عربستان، تولید ائتلاف اوپک پلاس تا ماه دسامبر ۵۰۰ هزار بشکه در روز بالاتر از سطح فعلی خواهد بود و تا اواسط ۲۰۲۵ هم ۱,۸ میلیون بشکه در روز افزایش می‌یابد و همواره افزایش تولید نفت برابر بوده با کاهش قیمت آن.
اوپک پلاس اعلام کرده این افزایش تولید مشروط به سلامت بازار خواهد بود بنابراین این قرارداد فعلاً یک هدفنامه است. اما حقیقت این است که تمایل این ائتلاف برای تولید بیشتر بر روانشناسی بازار تاثیر می‌گذارد، مخصوصاً اینکه امارات اجازه پیدا کرده تولید خود را بیش از سایر اعضا افزایش دهد. سایر اعضایی که بی‌صبرانه منتظر افزایش تولید هستند مثل عراق و قزاقستان مانند امارات خوش شانس نبوده‌اند بنابراین احتمال عدم تعهد آنها به سطح فعلی تولید وجود دارد.
به نظر می‌رسد ائتلاف اوپک پلاس هدف نفت سه رقمی را تا محدوده دو رقمی پایین آورده است. اما چقدر پایین؟ نفت خام برنت کمی بالاتر از ۸۰ دلار در هر بشکه معامله می‌شود و انتظار می‌رود تا مدتی در همین سطح فعلی باقی بماند، اگر پایین نیاید.
تحلیلگران عقیده دارند کوتاه آمدن اوپک پلاس از هدف سه رقمی شدن نفت تصمیم عاقلانه‌ای بوده و افزایش تولید مزایایی برای این ائتلاف دارد. اول اینکه اوپک پلاس با یک سقوط قیمت مواجه نمی‌شود و شاهد یک کاهش قیمت محدود خواهد بود. دوم پایین آمدن قیمت نفت در کوتاه‌مدت تاثیرات مثبتی دارد: تورم جهانی را پایین آورده و باعث کاهش نرخ بهره و رشدن بیشتر اقتصاد‌های نوظهور می‌شود  و در نهایت می‌تواند یارانه‌های اعطایی به رقبای نفت شیل امریکا را هم حذف کند.
اما این تغییر موضع در زمان نامناسبی برای عربستان صورت گرفته است. این کشور برای تحقق رویاهای خود جهت ساخت شهرهای جدید به پول نیاز دارد. عربستان در روز یکشنبه فروش بخش دیگری از سهام شرکت آرامکو را آغاز کرد و امیدوار است ۱۱,۵ میلیارد دلار درآمد از این فروش کسب کند. طبق گزارش صندوق بین‌المللی پول، عربستان برای تامین بودجه خود در سال جاری میلادی به نفت ۹۶ دلار در هر بشکه نیاز دارد، یعنی بالاتر از متوسط ۸۰ دلاری که بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ به فروش می‌رفت. متوسط قیمت نفت خام برنت از ابتدای سال جاری میلادی تا حالا ۸۳ دلار و ۵۰ سنت بوده است. این رقم باعث کسری بودجه در عربستان شده و این کشور را مجبور به افزایش بدهی، فروش سرمایه‌ها، پایین آوردن هزینه‌ها و افزایش مالیات می‌کند. ولیعهد عربستان با مشکل دیگری هم مواجه است. جمعیت این کشور به خاطر نرخ بالای زاد و ولد و مهاجرت از یمن افزایش یافته است. جمعیت عربستان تا حدود ۳۴ میلیون نفر در سال جاری افزایش یافته یعنی حدود دو برابر بیشتر از سال ۲۰۰۰. بنابراین عربستان نسبت به همسایه‌های ثروتمند خود فقیرتر به نظر می‌رسد. سرانه تولید ناخالص داخلی عربستان در ۲۰۲۳ برابر با ۳۰ هزار دلار بوده در حالی که این رقم برای عربستان ۵۵ هزار دلار و برای قطر ۸۰ هزار دلار بوده است.
از طرف دیگر عربستان در حال حاضر ۹ میلیون بشکه در روز تولید نفت دارد که پایین‌ترین رقم طی یک دهه گذشته است.
همچنین وزیر نفت با بیان اینکه اوپک‌پلاس به‌دقت و منظم تحولات بازار جهانی نفت و عوامل تأثیرگذار بر آن را زیر نظر دارد، گفت: توافق اوپک‌پلاس و همکاری میان تولید کنندگان بزرگ نفت تنها گزینه برای تحقق امنیت انرژی جهان در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت و بلندمدت است.
جواد اوجی، وزیر نفت، پس از برگزاری نشست ۱۸۸ عادی وزیران نفت و انرژی سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) و سی‌وهفتمین نشست وزارتی اوپک‌پلاس گفت: در این نشست‌ها که از طریق ویدیوکنفرانس برگزار شد به اتفاق آراء تصویب شد کاهش عرضه جمعی اعضا تا پایان سال ۲۰۲۵ میلادی ادامه یابد.
وی با بیان اینکه تصمیمی که در نشست اوپک‌پلاس گرفته شد، مبتنی بر اجماع همه تولیدکنندگان است، گفت: بازار نفت اکنون دوره‌ای حساس را تجربه می‌کند و افزایش مقدار عرضه از سوی بعضی از تولیدکنندگان خارج از ائتلاف اوپک‌پلاس، تردید‌های حاکم بر اقتصاد جهان و چشم‌انداز اقتصادی، اقدام‌های سفته‌بازان و پیامد‌های این تحولات، پیام‌های هشداردهنده‌ای برای ثبات بازار نفت است.
وزیر نفت با بیان اینکه به علت افزایش فعالیت‌های سوداگران در بازار‌های کاغذی نمی‌توان در رابطه با چشم‌انداز‌های بازار نفت صحبت کرد، گفت: آنچه به‌طور قطع می‌توان اعلام کرد این است که اوپک‌پلاس به‌دقت و منظم تحولات بازار جهانی نفت و عوامل تأثیرگذار بر آن را زیر نظر دارد.
اوجی افزود: توافق اوپک‌پلاس و تصمیم‌هایش عاملی مهم در حذف نوسان‌های بازار نفت، کمک به بهبود شرایط اقتصادی جهان و تشویق سرمایه‌گذاری‌های جدید در صنعت نفت و تأمین امنیت انرژی است. باور ما این است که توافق اوپک‌پلاس و همکاری میان تولید کنندگان بزرگ نفت تنها گزینه برای تحقق امنیت انرژی جهان در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت و بلندمدت است.
وزیر نفت در پایان گفت: پیش از نشست اوپک‌پلاس هم نشست ۱۸۸ عادی اوپک برگزار شد و مطابق روال معمول موارد دستور کار این نشست شامل مجموعه‌ای از مسائل اداری-مالی و مدیریتی مربوط به اوپک بود که به‌طور معمول دو بار در سال در سطح وزیران نفت و انرژی کشور‌های عضو اوپک برگزار می‌شود، در نشست، افزون بر ارزیابی تحولات بازار نفت و مواضع کشور‌های عضو، گزارش مسائل اداری ازسوی دبیرخانه اوپک گزارش داده شد و تصمیم‌های متناسب گرفته شد. اوپک پلاس تصویب کرد کاهش تولید ۳.۶۶ میلیون بشکه‌ای خود را تا پایان ۲۰۲۵ ادامه دهد و کاهش تولید داوطلبانه ۲.۲ میلیون بشکه‌ای برخی از اعضا هم سه ماه دیگر و تا پایان ۲۰۲۴ تمدید شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، ائتلاف
اوپک پلاس در روز یکشنبه تصمیم گرفت طرح کاهش تولید خود را در ۲۰۲۵ هم ادامه دهد. این گروه به دنبال حمایت از بازار نفت در بحبوحه رشد ضعیف تقاضا، نرخ بالای بهره و افزایش تولید نفت امریکاست.
نفت خام برنت در روزهای اخیر حدود ۸۰ دلار در هر بشکه معامله می‌شود، یعنی پایین‌تر از سطحی که بیشتر کشورهای عضو اوپک پلاس برای متعادل کردن بودجه خود نیاز دارند. نگرانی نسبت به رشد آهسته تقاضا در چین به عنوان بزرگ‌ترین وارد کننده نفت دنیا و همچنین افزایش ذخایر نفت کشورهای توسعه یافته بر قیمت این کالا تاثیر گذاشته است.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش در ائتلاف اوپک پلاس تولید خود را از اواخر ۲۰۲۲ پایین آورده‌اند.
اعضای این ائتلاف در حال حاضر یک کاهش تولید ۵,۸۶ میلیون بشکه‌ای را اجرایی می‌کنند که حدود ۵.۷ درصد از تقاضای جهانی را شامل می‌شود‌.
این رقم شامل ۳,۶۶ میلیون بشکه در روز کاهش تولیدی است که تا پایان ۲۰۲۴ ادامه دارد و همچنین ۲.۲ میلیون بشکه در روز کاهش تولید داوطلبانه که تا پایان ژوئن ۲۰۲۴ ادامه خواهد داشت. اوپک پلاس در روز یکشنبه تصویب کرد کاهش تولید ۳.۶۶ میلیون بشکه‌ای خود را تا پایان ۲۰۲۵ ادامه دهد و کاهش تولید داوطلبانه ۲.۲ میلیون بشکه‌ای برخی از اعضا هم سه ماه دیگر و تا پایان ۲۰۲۴ تمدید شود.
۲,۲ میلیون بشکه در روز کاهش تولید داوطلبانه ۸ عضو این ائتلاف به صورت تدریجی از اکتبر ۲۰۲۴ تا سپتامبر ۲۰۲۵ کنار گذاشته می‌شود. اوپک انتظار دارد تقاضا برای نفت خام اوپک پلاس در نیمه دوم سال جاری میلادی به‌طور متوسط برابر با ۴۳.۶۵ میلیون بشکه در روز باشد. این یعنی اگر این گروه سطح تولید خود در ماه آوریل را که برابر با ۴۱.۰۲ میلیون بشکه در روز بود ادامه دهد، ۲.۶۳ میلیون بشکه در روز کاهش ذخایر وجود خواهد داشت.
آژانس بین‌المللی انرژی که نماینده مصرف‌کنندگان بزرگ دنیاست تخمین می‌زند تقاضا برای نفت اوپک پلاس به علاوه ذخایر نفتی به‌طور متوسط پایین‌تر از ۴۱,۹ میلیون بشکه در روز در ۲۰۲۴ خواهد بود. وزیر نفت عربستان گفت اگر تقاضا به اندازه کافی بالا نباشد، اوپک پلاس روند برداشتن این کاهش تولید را متوقف کرده و تولید خود را بیش از پیش پایین می‌آورد. برخی تحلیلگران انتظار داشتند اوپک پلاس طرح کاهش تولید داوطلبانه خود را به خاطر کاهش قیمت نفت و ضعف تقاضا تنها چند ماه دیگر ادامه دهد و بسیاری هم پیش‌بینی کرده بودند این گروه برای هدف‌گذاری برای ۲۰۲۵ با مشکل مواجه می‌شود چون هنوز برای تعیین ظرفیت تولید اعضای خود به توافق نرسیده است. این مساله قبلاً باعث تنش در اوپک پلاس شده بود. اما در کمال تعجب ائتلاف اوپک پلاس در اجلاس روز یکشنبه گفت‌وگو در مورد ظرفیت‌های تولید را تا نوامبر ۲۰۲۵ به تعویق انداخت. در عوض یک هدف تولید جدید برای امارات تصویب شد که طبق آن می‌تواند تولید خود را به تدریج ۰.۳ میلیون بشکه در روز نسبت به سطح فعلی ۲.۹ میلیون بشکه‌ای افزایش دهد.
اجلاس روز یکشنبه کمتر از ۴ ساعت طول کشید که برای رسیدن به این قرارداد پیچیده زمان کوتاهی بود.
گفته می‌شود وزیر نفت عربستان روزها مشغول آماده سازی این قرارداد در پشت صحنه بوده، او از برخی اعضای کلیدی که در کاهش تولید‌های داوطلبانه مشارکت داشتند دعوت کرد در ریاض حاضر شوند، در حالی که این اجلاس به صورت آنلاین برنامه‌ریزی شده بود.
کشورهای شرکت کننده در کاهش تولید داوطلبانه عبارتند از: الجزایر، عراق، قزاقستان، کویت، عمان، روسیه، عربستان و امارات.
تولید نفت اوپک در ماه مه، برای سومین ماه ثابت ماند اما عراق و امارات عربی متحده همچنان بالاتر از سهمیه‌های تعیین شده خود، تولید کردند. یافته‌های نظرسنجی بلومبرگ نشان داد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در ماه میلادی گذشته، به‌طور متوسط ‌۲۶.۹۶ میلیون بشکه در روز تولید کرد که حدود ۶۰ هزار بشکه بیشتر از آوریل بود. بغداد و ابوظبی هنوز کاهش عرضه توافق شده با اعضای دیگر اوپک در ابتدای سال را به‌طور کامل اجرا نکرده‌اند.
اوپک و متحدانش در ابتدای سال میلادی جاری، برای جبران افزایش صادرات امریکا و گویان و همچنین چشم‌انداز اقتصادی متزلزل چین، کاهش تولیدشان را عمیق‌تر کردند تا از قیمت‌های نفت حمایت کنند. این اقدامات درجات مختلفی از موفقیت را داشت و قیمت‌ها در دو ماه گذشته کاهش یافت. در نشست روز یکشنبه، گروه اوپک پلاس برنامه‌هایی را برای تسهیل تدریجی این محدودیت‌ها تا اواخر سال ۲۰۲۵ تشریح کرد. قیمت نفت خام برنت در روز دوشنبه برای اولین بار از فوریه، به زیر ۸۰ دلار در هر بشکه سقوط کرد زیرا شرکت‌های سنگین وزن بازار مانند گلدمن ساکس، بهبود عرضه برنامه‌ریزی شده را منفی توصیف کردند. یکی از موضوعات مهم برای اوپک و شرکایش در طول توافق جدید کاهش تولید، وادار کردن اعضا به اجرای سهم تعهد شده خود بوده است.
عراق در ماه مه، ۴.۲۴ میلیون بشکه در روز تولید کرد که اندکی بیشتر از ماه قبل بود و نتوانست به محدودیت توافق شده پایبند باشد یا کاهش اضافی برای جبران تولید بالاتر قبلی را انجام دهد. تولید این کشور تقریبا ۲۹۰ هزار بشکه بیشتر از هدف تعیین شده بود.
بغداد سال‌هاست که با سقف‌های تولید تعیین‌شده توسط اوپک پلاس مخالفت می‌کند، زیرا این کشور به دنبال درآمد بیشتر برای بازسازی اقتصاد متلاشی شده براثر دهه‌ها جنگ و تحریم‌ها است. امارات عربی متحده که مشتاق است ظرفیت تولید تازه نصب شده خود را به‌کار گیرد، در ماه میلادی گذشته، ۳.۱۳ میلیون بشکه در روز تولید کرد که حدود ۲۱۸ هزار بشکه بالاتر از هدف خود بود.
با این حال، داده‌های رسمی اوپک نشان می‌دهد ابوظبی به سهمیه‌های تولید خود عمل می‌کند و این کشور با موفقیت، معافیت ویژه‌ای را برای افزایش تدریجی تولید به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۵ دریافت کرد.
نظرسنجی بلومبرگ بر اساس داده‌های ردیابی کشتی، اطلاعات مقامات و برآوردهای مشاوران از جمله شرکتهای کپلر، راپیدان انرژی و ریستاد انرژی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − دوازده =