دکتر محمدرضا منجذب عضو شورای سردبیری با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت :
انتظارات تورمی به معنای شکلگیری و پیشبینی جامعه در دوره آتی (مثلاً یکفصل یا یک سال آینده) است. مطالعات انجامشده در ایران حاکی از شکلگیری انتظارات بهصورت تطبیقی (قویتر) و عقلایی است. نمودار و جدول زیر رابطه مثبت انتظارات تطبیقی تورم با تورم در ایران است. این نمودار و جدول بر مبنای نه دهه آمار موجود از تورم در ایران به روش کوانتایل در نرمافزار ایویوز طراحیشده است. نتایج مهم این تخمین به شرح زیر است:
اول، تأثیر انتظارات تورمی بر تورم مثبت است. بهعبارتدیگر با افزایش انتظارات تورمی، در ایران تورم افزایشیافته است.
دوم، با افزایش ارقام تورم در ایران (از تکرقمی تا بالای پنجاهدرصد)، تأثیرگذاری انتظارات تورمی بر تورم بیشتر شده است. بطوریکه در تورم تکرقمی (برخی سالهای دهه چهل و نیز دو سه سال دیگر از در دهههای دیگر)، اگر انتظارات یک درصد افزایش مییافت موجب افزایش ۰/۴۶ درصدی در تورم شده است. لکن با افزایش سطح تورم طبق نمودار و جدول این ضریب تا ۱/۳۴ درصد تورم را افزایش میدهد.
سوم، تأثیر انتظارات بر تورم نامتقارن است. بهعبارتدیگر هنگام افزایش انتظارات و نیز تورم، تأثیر افزاینده انتظارات بر تورم (با ضریبی) بیشتر است، ولی در کاهش تورم، تأثیر انتظارات بر تورم کمتر است. (اعداد جدول برای افزایشها تخمین خورده است).
چهارم، چون تأثیر انتظارات تورمی بر تورم نسبتاً شدید و ملموس است، لازم است عوامل مؤثر بر انتظارات تورمی کالبدشکافی و شناسایی گردد. در این مسیر میتوان با کنترل انتظارات تا حد زیادی به کنترل تورم دستیافت.
پنجم، سیاستهای کنترل انتظارات قیمتی هرچقدر بلندمدت تر باشد، تاثیری بلندمدت تر بر کنترل تورم خواهد داشت.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع