کابینه می‌توانست بهتر باشد

آنچه درخصوص وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان قابل تامل است اینکه چه اتفاقی افتاد که این کابینه بیرون آمد؟ هر کابینه فرآیندی دارد که تنها مختص به این دوره نمی‌شود؛ فرآیند آن هم این است که هر فرد که رییس‌جمهور می‌شود، هم یک‌سری دوستانی دارد هم از درون پیشنهاداتی را برای قاب وزرا به آنها می‌دهند اما این موضوع در این دوره مقداری پررنگ شد و شاید آن نتیجه‌ مطلوبی را که باید به همراه می‌داشت، نداشت. پزشکیان گفته بود که من همه کارها را به شکل کارشناسی شده انجام می‌دهم و از کارشناس‌ها نظر خواهم گرفت. در حالی که برای انتخاب وزرا با دوستانشان تصمیم گرفتند که کمیته تشکیل دهند؛ کمیته‌ای که شاید با چراغ قوه بتوان یکی، دو مورد از مزیت‌هایش را نام برد اما مضرات آن بسیار بیشتر بود. یکی از مضراتش این بود که اعضای این کمیته توسط افراد پشت‌پرده معرفی شده بودند البته که افراد خوبی هستند اما بیشتر آنها وامدار افرادی بودند که معرفی‌شان کرده بودند بنابراین باید به حرف افرادی که آنها را به عنوان اعضای کمیته معرفی کرده بودند، گوش می‌دادند. همین دستورات و حرف‌شنوی‌ها باعث شد که خیلی از افراد شایسته نتوانند برای ارزیابی وارد کمیته شوند که این خلاف شعار پزشکیان بود؛ شعاری که در آن تاکید داشت از افراد شایسته برای ارزیابی، رده‌بندی و امتیازبندی استفاده خواهد شد.

به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان صنعت  ،     هرچند حتما در یکی، دو مورد این اتفاق افتاده است اما نتیجه این شد که لابی‌گری‌ها آغاز شود و حرف و حدیث‌هایی نیز در پی داشت. نکته اینجاست که شاید چون آقایان انتخاب‌کننده ذی‌نفع بودند، تلاش کردند کسی از درون این کمیته تایید شود که قول و قرارهایی با هم داشتند یا اگر تعدادی هم کارمند وزارتخانه بودند، به فکر پست آتی خود بودند. اگر هم پیمانکار بودند، به فکر قراردادهای بعدی خود! درنهایت همه اینها باعث شد تیمی معرفی شود که احتمالا هم این تیم بعد از بررسی‌های زیاد و هماهنگی با نهادهای دیگر به مجلس معرفی شده است. قطعا در میان آنها هم کسانی هستند که می‌توانند برای کشور کاری کنند و هم کسانی هستند که تاکنون مردم را ناامید کرده‌اند. افرادی هم وجود دارند که مردم با آنها ارتباط مستقیم زیادی ندارند مانند وزرای اقتصاد و صنعت منتها هرچقدر هم مردم ما به حداقل‌ها قانع شده باشند باز هم دوست داشتند کابینه‌ای که انتخاب می‌شود بخشی از شعارهای رییس‌جمهور را در زمان انتخابات پوشش دهد اما برخی از این افراد توانایی تحقق این وعده‌ها را ندارند.
همین امر باعث فضاسازی علیه آقای رییس‌جمهور شد که به گمان من واقعا حقش این نیست چون پزشکیان آدم صادقی است که همه تلاش خود را به کار گرفته اما زمان کافی را نداشته است چراکه می‌دانیم با توجه به شرایطی که پیش آمد، با یک انتخابات زودرس مواجه شدیم. در حالی که اگر زمان کافی وجود داشت و پزشکیان به جای تشکیل کمیته برای انتخاب وزرا، از دوستان صادق خود مشورت می‌گرفت نه از افرادی که به دنبال منافع خود بودند، حتما کابینه بهتری ارائه می‌شد.
در انتخابات هم دیدیم که بیش از ۵۰‌درصد مردم رای ندادند و‌ درصد زیادی از آنهایی هم که رای دادند به خاطر حرف‌های جدید پزشکیان و پاکدستی و سلامت ایشان بوده است؛ زمانی که ایشان از نهج‌البلاغه و مالک اشتر صحبت می‌کند یعنی رفتار همراه با عدالت را برای خود انتخاب کرده که همین باعث توقع مردم شد. مردم توقع دارند همانطور که پزشکیان قبلا اعلام کرده بحث اینترنت، فیلترینگ، ارتباط درست دولت با مردم و… برایش مهم باشد که حتما برایش مهم است منتها وزرا تابلویی از شعار‌ها و حرف‌های رییس‌جمهور هستند و باید به آن دقت می‌شد. برای مثال وزارت کشور یکی از مهم‌ترین وزارتخانه‌هاست که با مردم سروکار دارد، این وزیر کشور است که استاندارها، فرمانداران، بخشدارها و بقیه افراد را تا در منازل مردم انتخاب می‌کند. درواقع تقریبا تمامی ارتباطات مردم از خیابان‌ها و پلیس گرفته تا اتوبوس و مترو با وزارت کشور است. حتما هم وزیر کشور انتخاب شده آدم خوب، پاکدست و ملایمی است و رفتارش با مردم خوب خواهد بود منتها طبق شعارهای آقای پزشکیان مردم توقع بالاتری داشتند و فکر می‌کردند نیروی وزارت کشور از جنس دیگری خواهد بود. اگر همین وزارت کشور از جنس دیگری بود، این فضاسازی‌ها و حاشیه‌سازی‌ها در فضای مجازی صورت نمی‌گرفت و وضعیت بهتر بود.
به هر حال جدا از همه اینها باید به پزشکیان فرصت داد چراکه ظرف مدت کوتاهی کوهی از مشکلات و توقعات بر دوش او گذاشته شد؛ از دوستانی که حمایتش کرده و آبرو گذاشتند و مردمی که انتخابش کردند تا مجلسی که می‌خواهد نمایندگان را بررسی کند و سایر نهادها همگی انتظاراتی دارند. بالاخره ما جهان سومی هستیم و این یعنی مجموعه‌ای از مشکلات و روابط سیاستی. در کشورهای جهان سوم همه چیز زمخت و خشن است و روال امور عادی نیست.
در واقع نه‌تنها حزبی وجود ندارد که بگوییم با آمدن رییس‌جمهور از همان حزب استفاده می‌شود بلکه اینجا گروه‌های مختلفی هم هستند که رییس‌جمهور قول داده از همه گروه‌ها استفاده کند که حتما هم در این مسیر به یک‌سری مشکلات برخورده و برخواهد خورد اما فارغ از تمام این مسائل همچنان معتقدم می‌توانست خروجی کابینه خیلی بهتر باشد، ضمن اینکه یکی، دو نفر از افراد اقتصادی گزینه‌های خوبی هستند اما می‌توانست کابینه‌ای در سطح نظام و در سطح شعارهایی که آقای رییس‌جمهور داده، باشد. در واقع می‌توانست کابینه‌ای باشد که وامدار خود مردم و رییس‌جمهور باشد، نه فقط وامدار کسانی که آنها را وارد کابینه کرده است. اینچنین وامداری‌ها، مشکل دیگری را هم به وجود آورد که باعث شد مردم پس از این پیش از رای دادن به فکر چنین کمیته‌هایی هم باشند و بدانند که چه کسانی قرار است عضو کمیته انتخاب
وزرا شوند. وگرنه می‌بینید رییس‌جمهور یک‌سری شعارهایی می‌دهد اما درمقابل کمیته انتخاب وزرای او، راه دیگری را پیش گرفته‌اند.
به هرحال باید فرصت داد تا هم مجلس بررسی‌های خود را ‌کند، هم از طرفی پزشکیان اعلام کرد که اگر در این مسیر موفق نشود کنار خواهد رفت که امیدواریم این موضوع در مورد وزرای انتخابی ایشان هم صدق کند و از آنها به صورت کتبی بخواهد برنامه‌هایشان را اعلام کرده تا طبق تشخیص خود رییس‌جمهور، اگر پس از گذشت سه ماه طبق برنامه‌هایی که داده است خروجی مطلوبی حاصل نشد، آنها را برکنار کند، نه اینکه بخواهد بررسی عملکرد وزرا را هم به کمیته‌هایی بسپارد که خدایی نکرده آن کمیته‌ها ذی‌نفع باشند.
در نهایت امید است پزشکیان بحث قوم، قبیله و روابط دوستی را در بین همکارانش کنار بگذارد، هرچند می‌دانیم شخص ایشان در چنین فضاهایی نیست چراکه اکنون شرایطی وجود دارد که با مشکلات اقتصادی اساسی و ناترازی‌های فراوانی مواجه هستیم و باید در این زمینه‌ها توسعه پیدا کنیم، وگرنه وضعیت ناخوشایندی در آینده در انتظار کشور خواهد بود بنابراین بهتر است دولت زودتر کارش را آغاز کند و پزشکیان نیز در این مسیر موفق شود.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + 18 =

پربازدیدترین ها