پس‌لرزه‌های زلزله ظریف

کمتر از ۲۴ساعت پس از برگزاری نخستین مناظره ۶کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم، در حالی که این مناظره به باور بسیاری از ناظران، نتوانست فضای به‌نسبت سرد حاکم بر انتخابات را گرم کند و حتی برخی ناظران از این به‌اصطلاح «مناظره انتخاباتی» به‌طعنه به‌عنوان «مصاحبه» تعبیر کردند، محمدجواد ظریف همراه با مسعود پزشکیان در میزگرد سیاسی بعدازظهر سه‌شنبه شبکه سوم سیما حاضر شد و زلزله‌ای به‌پا کرد که پس‌لرزه‌هایش کماکان، ۲۴ساعت پس از آن لرزش اولیه، مانع از آن شده که آرامش به فضای رقابت انتخاباتی بازگردد. نطق کوبنده ظریف که نه‌تنها دوهشتگ «طوفان ظریف» و «برای ایران» را به هشتگ‌های داغ شبکه‌های اجتماعی تبدیل کرد که ظرف کمتر از ۵ ساعت، در قریب به ۱۵هزار توئیت، ۳هزار پست تلگرامی، ۳۰۰پست اینستاگرامی و ۷هزار پست ایتایی مورد استفاده قرار گرفت، همچنین با واکنش گسترده چهره‌های سیاسی و البته چندنفر از کاندیداهای حاضر در این رقابت انتخاباتی مواجه شد. نطقی «چنددقیقه‌ای خطاب به ملت ایران» که به باور یک جامعه‌شناس به «همه کاندیداتوری پزشکیان، حتی اگر رای نیاورد»، می‌ارزید؛ جوادی‌یگانه که در توئیتی در شبکه اجتماعی ایکس به سخنان ظریف در میزگرد سیاسی شبکه سوم سیمای جمهوری اسلامی واکنش نشان داد، همچنین در این رابطه نوشت: «این سخنان، باطل‌السحر سیاه‌نمایی‌های یکجانبه تندروها بود؛ سلطنت دروغ پایدار نمی‌ماند!»

پس‌لرزه زلزله ظریف در ستاد کاندیداها

به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان‌صنعت  ، اما چنانکه اشاره شد، این نطق کوبنده، حتی چندنفر از دیگر کاندیداهای حاضر در این رقابت انتخاباتی را نیز در پی داشت. واکنش‌هایی که البته باتوجه به اینکه هر ۵کاندیدایی که در این رقابت انتخاباتی، رقیب پزشکیان هستند، از چهره‌های اصولگرا و منتقدان نگاه پزشکیان، ظریف و همفکران‌شان هستند، واکنشی منفی و انتقادی بود. جالب آنکه اولین کاندیدایی که به این نطق ظریف واکنش نشان داد، سعید جلیلی بود که به‌نحوی مخاطب اصلی سخنان انتقادی ظریف بود؛ کاندیدای مورد حمایت طیفی از تندروترین احزاب و نیروهای سیاسی اصولگرا که تنها ساعتی پس از پایان میزگرد سیاسی بعدازظهر سه‌شنبه شبکه سوم سیما، در حالی که در جمع شماری از شهروندان شهریار سخنرانی می‌کرد، مدعی شد: «مقام رسمی همان کشوری که از «فشار حداکثری بر ایران» سخن می‌گفت، اعلام کرده این راهبرد فشار حداکثری، شکست فاحش خورده است.» جلیلی که این اظهارات یک مقام آمریکایی را «موفقیت ملتی» خوانده که «خودش را باور دارد»، «نگاه» و رویکرد مورد تاییدش را اینطور تشریح کرده؛ این نگاه، «می‌گوید می‌توانم و او را شکست می‌دهم و نه‌تنها در دفاع مقدس و دفاع از حرم، بلکه در همین عرصه‌های اقتصادی موفقیت بزرگ رقم می‌زنم.» او همچنین گفته: «جالب است امروز شنیدم یک نفر بیان کرده که این موفقیت ما نبوده؛ خود آمریکا می‌گوید راهبرد ما شکست خورده، بعد امروز یکی گفته خود بایدن نخواسته مانع از فروش نفت ایران شود؛ عجب!» او همچنین اضافه کرد: «اولا اگر خود بایدن نمی‌خواسته، پس چرا در آن ۹ماهی که شما بر سر کار بودید، این کار (فروش نفت) را نکردید؟! این را جواب بدهید!»
ظریف البته پیش از آنکه جلیلی این پرسش را پیش بکشد، در بخشی از همان سخنانش در میزگرد سیاسی شبکه‌سه، به آن پاسخ داده بود. ظریف همچنین در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس یازدهم، این اقدام مجلس انقلابی را «مانع جدی به ثمر نرسیدن برجام» خوانده بود؛ اظهاراتی که مطابق انتظار با واکنش محمدباقر قالیباف مواجه شد. این کاندیدای اصولگرای انتخابات ریاست‌جمهوری که به‌عنوان رییس مجلس انقلابی، نقش مهمی در تصویب قانون اقدام راهبردی داشت، ضمن تاکید بر اینکه انتقاد ظریف نسبت‌به قانون مصوب مجلس یازدهم، «درست» و وارد نیست، گفت: «حتما اقدامات ما باید در راستای سیاست‌های خارجی که مصوب شده باشد و این مصوبه شورای امنیت ملی بود که مجلس را موظف کرد که در این رابطه قانون‌گذاری کند.» قالیباف که مهمان برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری بود، با طرح این ادعا که «این قانون، دست مذاکره‌کنندگان را پر کرد»، همچنین گفت: «وقتی ترامپ از برجام بیرون رفت، بحث این شد که ما بیرون برویم یا نرویم؛ ما پروتکل الحاقی را اجرا می‌کردیم و در این قانون نوشتیم اگر آمریکا از برجام بیرون بیاید، ما دست از اجرای آن برمی‌داریم.» قالیباف همچنین با یادآوری هشدار دولت روحانی مبنی‌بر اینکه در صورت اجرای این قانون ممکن است جنگ شود، پرسید «آیا جنگ شد؟!» پرسشی که البته پاسخش منفی است اما اگر تشدید تحریم‌های اقتصادی را مصداق «جنگ اقتصادی» ندانیم!
اما این تنها قالیباف و جلیلی به‌عنوان دو کاندیدای جدی‌تر جناح راست نبودند که به نطق ظریف واکنش نشان دادند و در ادامه علیرضا زاکانی که به‌باور بسیاری از ناظران، یکی از «کاندیداهای پوششی» حاضر در این رقابت انتخاباتی است، از فرصت حضورش در برنامه میزگرد اقتصادی استفاده کرد و با طرح این ادعا که ظریف «جفای بزرگی به شهید رییسی» کرده، وعده داد که «پنجشنبه در مناظره دوم حق این شهید را ادا می‌کنم و نشان می‌دهم در دورانی که این آقایان بودند، چطور اقتصاد نابود شد و علاوه‌بر اینکه اقتصاد را اصلاح نکردند، اقتصاد خانوارها هم به تاراج رفت.» زاکانی که به دفعات تاکید می‌کرد تمایل ندارد در غیاب افراد، علیه آنان موضع‌گیری کند، با همان لحن و ادبیات همیشگی‌اش اضافه کرد: «من خیلی علاقه ندارم مسائل را باز کنم؛ چون اگر مسائل را باز کنم، این بندگان خدا در کشور دچار مشکل خواهند شد!»
همزمان با این اظهارات انتقادی قالیباف، حملات تند و تیز جلیلی و خط و نشانی که زاکانی برای پزشکیان و ظریف کشید اما یکی دیگر از کاندیداهای اصولگرای انتخابات، در حمایت از نطق ظریف توئیت کرد. مصطفی پورمحمدی که به بخشی از اظهاراتش در میزگرد فرهنگی ارجاع می‌داد، با استفاده از هشتگ «صداقت» بخشی از سخنان ظریف را بازنشر کرد و نوشت: «با اعداد بازی نکنید. سر مردم را شیره نمالید!»

پس‌لرزه زلزله ظریف در دولت

واکنش به اظهارات ظریف اما به کاندیداهای انتخابات و رقبای مسعود پزشکیان محدود نبود و در ادامه با برگزاری جلسه روز گذشته هیات دولت، چندنفر از اعضای دولت سیزدهم نیز با حضور در جمع خبرنگاران حاضر در حیاط کاخ ریاست‌جمهوری به آنچه ظریف در قامت مشاور سیاسی پزشکیان مطرح کرد، واکنش نشان دادند.سرپرست وزیر امور خارجه دولت سیزدهم نیز به اظهارات ظریف درخصوص تاثیر برجام بر شاخص‌های اقتصادی کشور واکنش نشان داد و در بخشی از سخنانش در حاشیه برگزاری نشست روز گذشته هیات دولت، گفت: «آمار اقتصادی را باید وزرای اقتصادی بدهند. نباید در رقابت‌های انتخاباتی از سرمایه سیاست خارجی هزینه کنیم. سیاست خارجی غنیمت نیست، بلکه سرمایه ملی است. وظیفه همه ما این است که از سیاست خارجی به عنوان گنجینه ملی صیانت کنیم.» علی باقری‌کنی که ازجمله چهره‌های نزدیک به سعید جلیلی است و درپی سانحه بالگرد ریاست‌جمهوری، به‌عنوان جانشین موقت حسین امیرعبداللهیان، در قامت سرپرست وزارت خارجه فعالیت می‌کند، ضمن دفاع از عملکرد دستگاه دیپلماسی این دولت گفت: «همراهی میدان و دیپلماسی یک واقعیت در این سه‌سال است. دیپلماسی اگر بدون میدان باشد، به سخنگاهی برای اعلام مواضع تبدیل می‌شود.» او گفت: «‌اکنون مقاومت در منطقه به یک هنجار تبدیل شده و این هنر دیپلماسی جمهوری اسلامی در منطقه بود.»

پس‌لرزه زلزله ظریف در کشور

همزمان با این واکنش انتقادی کاندیداهای اصولگرا و دولتمردان، نماینده ولی‌فقیه در سپاه نیز با واکنشی تند به استقبال سخنان ظریف رفت.
عبدالله حاجی‌صادقی که بدون اشاره مستقیم به نطق ظریف واکنش نشان می‌داد، در این رابطه گفت: «تجربه به ما می‌گوید که ۸ سال لبخند زدید و قهوه نوشیدید؛ در مقابل کدام تحریم را از میان برداشتید. نتیجه این شد که به راحتی توافقنامه را پاره کردند.» او که معتقد است باید «دنیای امروز اینگونه نیست که از طریق منطق با شما استدلال کند»، تصریح کرد: «از موضع ضعف و پایین وارد نشوید؛ باید در برابر گرگ با قدرت عمل کرد و اگر به‌دنبال مذاکره هستید از موضع قدرت وارد شوید. هنگامی که در سازمان ملل قرآن کریم و تصویر حاج قاسم سلیمانی را به‌عنوان نماد مقاومت در دست می‌گیرید، آنگاه قدرت مذاکره شما نیز افزایش می‌یابد.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه همچنین با اشاره به آنچه ظریف درخصوص تفاوت عملکرد بایدن و ترامپ مطرح کرده بود، گفت: «چگونه است که چنین اذنی در زمان شما صادر نشد؛ آنها که هر اقدامی می‌توانستند انجام دادند و با وجود اینکه شما التماس کردید، آنها توافق را پاره کردند.»
حاجی‌صادقی همچنین گفت: «باید رییس‌جمهوری را انتخاب کنیم که حکمرانی دینی را باور داشته باشد و برای حکمرانی دینی مجاهدت کرده و با تمام وجود در این راستا حرکت کند.»

پیش‌بینی زلزله ظریف

فارغ از واکنش‌های چهره‌های سیاسی و کاندیداهای انتخابات به اظهارات ظریف، واقعیت آن است که این نطق کوبنده بالاخره چند درجه‌ای تنور به‌نسبت سرد انتخابات ریاست‌جمهوری را گرم کرد. جالب آنکه این مهم حتی پیش از همراهی ظریف با پزشکیان نیز قابل‌ پیش‌بینی بود. بنابر نتایج پیمایش انتخاباتی «شناخت» که در بازه زمانی هشتم تا دهم خردادماه انجام شده، نشان می‌دهد که حمایت ظریف می‌تواند در رای بخشی از افرادی که قصد مشارکت در انتخابات دارند، اثرگذار باشد؛ بنابر نتایج این پیمایش انتخاباتی، ۹درصد از پاسخگویان ابراز کرده‌اند که در صورت حمایت ظریف از یک کاندیدا حتما به او رای خواهند داد و ۱۰درصد نیز گفته‌اند که در این صورت، به احتمال زیاد به آن کاندیدای خوشبخت رای می‌دهند. این در حالی است که ۳۴درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی اعلام کرده‌اند رای‌شان به کاندیدای مورد تایید ظریف، مشروط است. بدین ترتیب در حالی که نتایج این نظرسنجی که پیش از همراهی ظریف با پزشکیان انجام شده بود، این گزاره را مطرح کرد که حمایت ظریف از یک کاندیدای انتخابات، می‌تواند حتی تا ۵۳ درصد از آرا را به سبد آن کاندیدا نزدیک کند، حال پس از نطق کوبنده ظریف به نظر می‌رسد آن کاندیدای خوشبخت، کسی نیست جز مسعود پزشکیان.

محمدجواد ظریف، مسعود پزشکیان را در سفر به اصفهان همراهی کرد
رای ندادن، رای دادن به اقلیت است!

محمدجواد ظریف کمتر از ۲۴ساعت پس از آنکه همراه با مسعود پزشکیان در میزگرد سیاسی شبکه سوم سیما حاضر شد، دوشادوش این کاندیدای انتخابات ریاست‌‌جمهوری راهی اصفهان شد تا او را در دومین سفر انتخاباتی‌اش همراهی کند. تصمیمی که تاثیری آشکارا مثبت بر کارزار انتخاباتی پزشکیان گذاشت و پس از آنکه منجربه افزایش حمایت افکار عمومی از او در شبکه‌های اجتماعی شد، در جریان این سفر انتخاباتی نیز شمار چشمگیری از شهروندان اصفهانی را به محل سخنرانی پزشکیان کشاند؛ شهروندانی که دیروز خود را به تالار شهید نیلفروش‌زاده دانشگاه اصفهان رساندند و با شعار «ظریف تحریم‌شکن» از وزیر امور خارجه پیشین حمایت کردند. این در حالی بود که ظریف نیز از آنان دعوت کرد تا با حضور پررنگ در انتخابات ٨ تیر، به مدعیان پرگو، به تحریم‌خواهان و به اقلیت، ثابت کنند خواهان «زندگی» هستند. او همچنین با تاکید بر اینکه «هیچ‌کس نمی‌تواند یک ایرانی را تهدید کند»، گفت: «حرف کسانی را که پیام ناامیدی را القا می‌کنند، گوش نکنید؛ رای ندادن، رای دادن به اقلیت است!» ظریف که معتقد است «رای ندادن، پیام نیست» و «رای ندادن قدرت بخشیدن به اقلیت پررویی است که ایران را به سمت شرایط ناگوار پیش می‌برد»، گفت: «یقین دارم مردم ایران خواست کسانی را که به دنبال جنگ، تحریم و فشار بر ایران هستند، عملی نمی‌کنند.»

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − شش =

پربازدیدترین ها