تعریف فقر شدید و ابعاد آن

به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،  تعریف فقر شدید از سوی بانک جهانی، درآمد کمتر از ۲.۱۵ دلار در روز است که به شاخص سرانه‌‌‌ای برای اندازه‌‌‌گیری توانایی فرد در تامین نیازهای اولیه زندگی تبدیل شده است. با این حال، همان‌طور که در فصل پنجم کتاب «عصر توسعه پایدار» آمده است، این تعریف بسیاری از جنبه‌‌‌های مهم زندگی را نادیده می‌گیرد. به عنوان مثال، دسترسی به آب آشامیدنی سالم، سرپناه، بهداشت و آموزش نیز باید در تعریف فقر شدید گنجانده شود. از این رو، تعریفی جامع‌‌‌تر از فقر شدید، تعداد افراد فقیر را ممکن است به حدود ۲میلیارد نفر برساند. یکی از دستاوردهای مهم جهانی، کاهش قابل‌توجه نرخ فقر در چند دهه اخیر است. بر اساس داده‌‌‌های بانک جهانی، از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰، نرخ فقر شدید در کشورهای در حال توسعه از ۵۲‌درصد به ۲۱‌درصد کاهش یافته است. مهم‌ترین موفقیت در این زمینه متعلق به چین است که نرخ فقر شدید خود را از ۸۴‌درصد در سال ۱۹۸۱ به ۱۲‌درصد در سال ۲۰۱۰ کاهش داد. این کاهش با رشد اقتصادی حدود ۱۰‌درصد در سال در سه دهه اخیر همراه بوده است.

چین: یکی از موفق‌‌‌ترین کشورها در کاهش فقر است. از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۲۰، نرخ فقر این کشور از ۸۴‌درصد به ۶‌درصد کاهش یافته است. رشد سریع اقتصادی و سیاست‌‌‌های گسترده توسعه زیرساختی، به‌‌‌ویژه در مناطق روستایی، از عوامل اصلی این موفقیت بوده است.

جنوب صحرای آفریقا: این منطقه با چالش‌‌‌های جدی در کاهش فقر مواجه است، اما پیشرفت‌‌‌هایی حاصل شده و از ۵۱‌درصد در سال ۱۹۸۱ به ۴۰‌درصد در سال ۲۰۲۰ کاهش یافته است، اما همچنان یکی از بالاترین نرخ‌های فقر در جهان را دارد و حدود ۴۱۳میلیون نفر زیر خط فقر شدید زندگی می‌کنند.