سرانجام وزرای پیشنهادی رییسجمهور منتخب برای تصدی وزارتخانههای مختلف به مجلس معرفی شده و ارزیابی تخصص و دورنمای عملکرد احتمالی آنها آغاز شد. اما مطالبه مردم و فعالان اقتصادی از مجلس آن است که فارغ از جهتگیریهای سیاسی وزرای معرفی شده را از منظر تخصصی بررسی کنند.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، نباید شرایط بررسی صلاحیت وزرا به سمت و سویی برود که برخی موضوعات حاشیهای مانند اینکه خانواده فلان فرد کجا زندگی میکنند یا نسبت به فلان رخداد سیاسی چند دهه قبل چه نظری دارند؟ جایگزین رویکردهای تخصصی و علمی شود. ما به وزرایی نیازمندیم که بتوانند ناترازیها و بحرانهای اقتصادی کشور را پشتسر گذاشته و بهبود شاخصها را ایجاد کنند. نباید حاشیه بر متن غلبه کند و آسیب به کشور وارد شود. متاسفانه کسی از وزیر کار، درباره برنامهریزی برای حل مشکلات روز پرسش نمیکند، بلکه به سابقه طرف نگاه میشود که مثلا چند دهه قبل در خصوص فلان رخداد سیاسی چه عکسالعملی داشته، بعد به او رای میدهند یا نمیدهند.
۱) دیدگاه فعالان اقتصادی به وزرای اقتصادی: فعالان اقتصادی نسبت به وزرای اقتصادی معرفی شده، رویکرد مثبتی دارند و به نوعی انتخابهای رییسجمهور را تایید کردهاند.
از این جمع وزرا ۲ وزیر نفت و نیرو با توجه به اینکه نقش ویژهای در بهبود زیرساختهای کشور برای توسعه صنعتی و رشد اقتصادی دارند، توجه و تمرکز بیشتری در خصوص آنها وجود دارد. به دلیل اینکه سیاستها و رویکردهای نادرستی تا به امروز پیرامون آنها اعمال شده، کشور با ناترازیهای جدی در حوزه انرژی مواجه شده است. مردم و فعالان صنعتی در تابستان با قطعی برق و در زمستان با قطعی گاز مواجهند. باید دید این ناترازیها با سبک و سیاق مدیریت فعلی حل میشوند یا اینکه به افکار جدید، ذهن تازه و اراده قوی نیاز است تا سیاستهای جدید اعمال کرده و تعادل را به ناترازیها بازگرداند. ناترازیهای انرژی به اندازهای وسیع شده که حتی تامین برق خانگی هم دشوار شده است. در بسیاری از ساعتهای روز خانوادههای ایرانی برق ندارند. در حالی که ما پیک بالای ۷۹ مگاوات را در مقایسه با سال قبل رد کردهایم باید هرچه سریعتر برای افزایش تولید اقدام کنیم. فاصله بین تولید و مصرف به دلیل سیاستهای اشتباه، زیاد شده و حداقل ۲۰هزار مگاوات کمبود در شرایط فعلی وجود دارد.
۲) توجه به برنامهها به جای تمرکز بر حاشیهها: وزرای جدید در حوزه نفت و نیرو (و اساسا سایر وزرا) باید برای رفع ناترازیها اعلام برنامه کنند. با برنامه نوین و به روز شده است که میتوان از این پیک بحرانی عبور کرد. با برنامههای قبلی و قدیمی نمیتوان کار کرد. زیرساختهای اقتصاد کلان کشور به دلیل این ناترازیهای انرژی، آسیبهای بسیاری متحمل شدهاند. حل این ناترازیها به همراهی و همکاری کلیت کابینه نیاز دارد.
وزرایی چون اقتصاد، صمت، جهاد کشاورزی و روسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه باید به وزرای نیرو و نفت کمک کنند. در واقع مشکلات سایر وزارتخانهها به صورت ناترازی بروز میکنند، مثلا ناترازی در حوزه ارز محصول برخی سیاستهای غلط است. دولتی که در آتش چندنرخی شدن بازارها میدمد، کشور را دچار عدم توازن و عدم تعادل میکند، نتیجه آن هم در مجموعه وزارتخانهها بروز میکند. وزرای دولت باید نسبت خود را با این بحرانها اعلام کنند. مثلا وزیر نیرو، باید برنامه مدونی برای رفع معضل ناترازی برق را ارایه کند.
مجلس هم فارغ از جهتگیریهای سیاسی و جناحی عملکرد و برنامه تخصصی وزرای معرفی شده را بررسی کند. اینگونه نشود که یک وزیر کارآمد به دلیل اینکه رویکرد جناحی متفاوتی با نمایندگان دارد، رای عدم اعتماد نگیرد و فرد ضعیف یا متوسط به دلایل سیاسی و جناحی رای اعتماد بگیرد. در وزارت نفت هم سالهاست مشکلات نهادینه شده است.
۳) باورکردنی نیست که ایران رتبه دوم ذخایر گازی را داشته باشد اما نتواند گاز مورد نیاز صنایع را تامین کرده و حتی نتواند به نیروگاههای کشور گاز بدهد که برق تولید کنند. ترکیه واردکننده گاز است اما بیشتر از ایران برق تولید میکند. ایران برای بهبود زیرساختهای صنعت نفت خود حداقل به ۲۵۰میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد. این منابع باید از سرمایهگذاران خارجی تامین شود. مسائل کشور روی زمین است و وزارتخانهها باید برنامههای مدونی برای حل آنها داشته باشند. امروز ۶۰درصد نیروگاههای کشور در اختیار بخش خصوصی است، باید با این طیف مذاکره صورت گیرد تا ظرفیتهای تولید برق ارتقا پیدا کند. میتوان به راهحل مشترک رسید و به جنگ ناترازیها رفت. ایران همچنین ۱۰۰میلیارد دلار یارانه انرژی میدهد، یارانهای که بیشتر به جیب سوداگران میرود. باید این یارانه هر سال کم شود و صرف بهبود زیرساختهای شود. برای این سیاستها باید با مردم گفتوگو شود و اقناع صورت گیرد.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع