محور مقاومت و تغییر موازنه قدرت

تا قبل از ظهور جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگر منطقه ای پس از جنگ سرد، و افول قدرت جبهه شرق در معادلات جنوب غرب آسیا به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی که موجب تقویت حامیان جبهه غرب شد بازیگرانی همچون رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی مجال بیشتری برای ابراز وجود و بازیگری پیدا نمودند.

بویژه پیروزی رژیم صهیونیستی بر اعراب خاورمیانه و شکست قدرتهای عربی در مقابل این رژیم و از طرفی مدتی پس از آن، درگیری ایران در هشت سال جنگ تحمیلی زمینه را برای خودنمایی و جولان دادن رژیم صهیونیستی فراهم نمود و تقریباً تبدیل به قدرت اول منطقه شده بود. اما پیشرفت هایی که جمهوری اسلامی ایران در عرصه های مختلف نظامی، علمی و تکنولوژیکی در دوره ای نسبتاً کوتاه کسب نمود و با موفقیت در شکل دهی محور مقاومت و همچنین تبدیل شدن ایران به قدرت اول موشکی منطقه، موازنه قدرت را در جنوب غرب آسیا تغییر داد.
به مرور و با گسترش نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بر مبنای علایق ایدئولوژیک که منجر به تحولات نوین و تقویت محور مقاومت در منطقه و نقش آفرینی کانونی جمهوری اسلامی ایران گردید این موازنه بیش از پیش به نفع جمهوری اسلامی میل نمود. تا جایی که بسیاری از تحلیل گران و سیاسیون از ایران به عنوان قدرت منطقه ای یاد نمودند. به عنوان مثال آقای برنارد کوهن ژئوپلیتیسین و نویسنده آمریکایی با ارائه مستنداتی از ایران تحت عنوان قدرت درجه یک منطقه ای نام می برد.

در بین دولتمردان غربی نیز در سالهای اخیر اصطلاح قدرت منطقه ای برای ایران شنیده شده است. طوری که همانهایی که تا دو دهه اخیر از براندازی و گزینه جنگ در قبال جمهوری اسلامی ایران صحبت می کردند هم اکنون با پذیرش ایران منطقه ای در معادلات منطقه و بویژه پس از حضور ایران در صف اول مبارزه با تروریسم بنیادگرایی منطقه به ناگزیر از مذاکره صحبت به میان می آورند.

به دنبال این روند، رژیم صهیونیستی تلاش های زیادی جهت به چالش کشیدن جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نموده است. از پیمانهای مختلف با همسایگان ایران با هدف محاصره و انزوای ایران گرفته تا تلاش برای به سرانجام نرسیدن مذاکرات هسته ای و ترور دانشمندان هسته ای و به شهادت رساندن سران مقاومت سعی در بر هم زدن موازنه قدرت داشته و دارد تا هرچه بیشتر توان جبهه مقاومت را کاهش داده و موازنه را به نفع خود تغییر دهد.

از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی با کمک حامیان غربی و تجهیز هرچه بیشتر ارتش خود سعی در خنثی نمودن تحرکات مقاومت بر علیه خود و ایجاد فضایی امن برای خود داشته است. تجهیز ارتش به جنگنده ها و تانک های پیشرفته و سامانه های پدافندی هوشمند نمونه ای از این اقدامات بوده است که گمانها را به باور موفقیت رژیم صهیونیستی در تغییر موازنه قدرت به نفع خود سوق می داد اما عملیات طوفان الاقصی که به عنوان نقطه عطفی در تاریخ مبارزه جبهه مقاومت محسوب می گردد و کارکرد موشک های جبهه مقاومت که از نقاط مختلف منطقه به سمت سرزمین های اشغالی شلیک شدند بر شکنندگی قدرت رژیم صهیونیستی صحه گذارد. تا اینکه موفقیت عملیات موشکی جمهوری اسلامی ایران در قلب سرزمین های اشغالی و نمایش توان عملیاتی نیروهای ایرانی طی دو عملیات وعده صادق ۱ و ۲ تمام گمانه زنی ها را تحت الشعاع قرار داد و شک ها را در خصوص قدرت منطقه ای ایران به یقیین تبدیل نمود و عملاً موجب تثبیت موازنه قدرت و تغییر آن به نفع محور مقاومت شد.

دکتر شهریار نصرتی؛ نویسنده و پژوهشگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 2 =

پربازدیدترین ها