در جريان گزارش وزير ارتباطات در صحن علني مجلس، سيد ستار هاشمي از مواجهه كشور با يكي از پيچيدهترين حملات سايبري در تاريخ ايران خبر داد و تاكيد كرد بيش از ۲۰ هزار حمله سايبري خارجي در جريان جنگ ۱۲ روزه رخ داد كه با اقدامات هماهنگ، آسيبها به حداقل رسيد. او در عين حال از كاهش ۳۰ درصدي اشتغال در حوزه اقتصاد ديجيتال، ضعف در توليد محتوا، آلودگي گسترده شبكه ناشي از استفاده از فيلترشكنها و خطر مهاجرت نخبگان سخن گفت و تاكيد كرد كه كيفيت ارتباطات با زندگي ۱۰ ميليون ايراني گره خورده است. سيد ستار هاشمي در جلسه علني روز گذشته مجلس ضمن ارايه گزارشي درباره ارتباطات و ارتقای امنيت شبكه در جنگ ۱۲ روزه و ارايه برنامههاي اين وزارتخانه درباره شبكه ملي اطلاعات و حمايت از كسب و كارهاي ديجيتال گفت: به فرموده مقام معظم رهبري ملت ايران در جنگ تحميلي كار بزرگي انجام داد كه از جنس عمليات نبود و از جنس اراده، عزم و اعتماد به نفس بود.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، در برابر عظمت بيبديل ملت ايران سر تعظيم فرود ميآورم كه با همراهي، انسجام و وحدت پاي كار كشور و نظام ايستادند. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در گزارشي از مجموعه اقدامات اين وزارتخانه گفت: پايداري ارتباطات و استمرار خدمترساني به مردم و كسب و كارهاي فعال و زيستبوم اقتصاد ديجيتال كشور با نگاه ايجاد امنيت رواني و حفظ آرامش و رضايت مردم در شرايط بحراني، در دستور كار وزارت ارتباطات در جنگ تحميلي ۱۲ روزه بود. وي ادامه داد: در اين ايام تلاش شد تا با نهادها و دستگاههاي اجرايي براي تداوم و خدمترساني در حوزههاي مربوط به زيرساخت و پرداخت و خردهفروشي، توزيع سوخت، حوزه بهداشت و درمان و ارتباط مردم با يكديگر، همكاري با نهادها و دستگاههاي اجرايي صورت گيرد. در همين راستا كارگروهي تشكيل شد كه بهطور روزانه جلساتي را برگزار ميكرد. وزير ارتباطات گفت: در راستاي پايداري ارتباطات كه يكي از الزامات شرايط بحران و جنگ است، ما تمامي تلاشمان را انجام داديم كه اقدامات لازم صورت گيرد و كار روي زمين نماند. در شرايطي كه با يكي از پيچيدهترين حملات تركيبي مواجه بوديم و در ميدان نقاط مختلف كشور و تهران موشكباران ميشد، همكاران ما در محل كسب و كارهاي ديجيتال حضور ميداني داشتند و گفتوگوهايي با افراد صورت گرفت و تلاش شد نيازهاي شرايط خاص كشور براي آنها فراهم شود. هاشمي بيان كرد: در بحث اقتصاد ديجيتال حدودا ۱۰ ميليون نفر از شهروندان بهطور مستقيم و غيرمستقيم امرار معاش ميكنند كه اقتصاد ديجيتال و اشتغال در ايام جنگ آسيب ديد و ۳۰ درصد كاهش اشتغال داشتيم و دچار آسيبهاي مالي شديم اما با همراهي كسب و كارها و مردم مواجه بوديم. وي اضافه كرد: حسب صلاحيت مراجع ذيصلاح و نهادهاي اطلاعاتي و امنيتي محدوديتهايي در بحث اينترنت رخ داد. تلاش شد منابعي براي خسارتها به ميزان دو همت تامين شود و فرايند در اختيار گرفتن منابع طي شده كه اين كار با همراهي وزارت اقتصاد و معاونت علمي و فناوري صورت گرفته است. هاشمي با اشاره به سفر مردم كلانشهرها و تهران در ايام جنگ به ساير شهرها گفت: در اين ايام تلاش شد پايداري ارتباطي مردم حفظ شود آن هم در شرايطي كه ما با يكي از پيچيدهترين و گستردهترين حملات سايبري به كشور مواجه بوديم. وزير ارتباطات ادامه داد: در شرايط بحران تلاش شد مسيرهاي جايگزين براي ارايه خدمات به مردم پيشبيني شود كه اين با تعامل با بخش خصوصي شكل گرفت.
هاشمي درباره مقابله با حملات سايبري گفت: بيش از ۲۰ هزار حمله سايبري از خارج به سمت داخل شاهد بوديم. تلاش شد كه اين شرايط را مديريت كرده و آسيبها به حداقل برسد. همچنين خدمات برخط كشور برقرار بوده و خدمترساني به مردم متوقف نشود. البته در مواردي آسيب ديديم كه درس آموختهاي براي ادامه راه ما است. وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات گفت: استفاده از فيلترشكنهاي مجاني در سالهاي گذشته باعث شده شبكه كشور آلوده شود؛ بهطوري كه ۳۰ درصد از درخواستهاي مردم به واسطه آلودگيهاي شبكه و استفاده از فيلترشكنها اجابت نميشود كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
سيد ستار هاشمي همچنين بعد از اظهارات تعدادي از نمايندگان، گفت: در جنگ ۱۲ روزه همزمان با حملات ميداني، با حملات وسيع و پيچيده سايبري مواجه بوديم كه در قالب همافزايي بين دستگاههاي متولي توانستيم تا حدي امكان حملات را مديريت كنيم. وي افزود: اقدامات ارزشمند و زحمات جهادي در بحث امنيت سايبري انجام شد. بايد توجه كرد كه طرف مقابل در اين جنگ چه كسي بود كه در اين صورت حتما تاييد ميكنيد كه بخشي از صدمات اجتنابناپذير است. هاشمي بيان كرد: اينگونه نيست كه فضاي سايبري و حوزه امنيت سايبري در جنگ ۱۲ روزه رها شده باشد. جنگ ۱۲ روزه تهديد بود كه بايد آن را به فرصت تبديل كرد و اين فرصت در نتيجه درسآموختههايي است كه در اين حوزه داشتيم. وزير ارتباطات در خصوص شبكه ملي اطلاعات گفت: قرار است شبكه ملي اطلاعات مطابق ماده ۶۵ برنامه هفتم پيشرفت تا پايان برنامه محقق شود؛ منتها بدون ترديد يكي از مولفههاي شبكه ملي اطلاعات، ارتباط با دنيا با حفظ استقلال و امنيت است، اما نبايد مسير را اشتباه رفت، بسياري از مولفههاي شبكه ملي اطلاعات به ارتباطات جهاني نياز دارد.
هاشمي درباره آلودگي شبكه گفت: استفاده از فيلترشكنهاي مجاني در سالهاي گذشته باعث شده شبكه كشور آلوده شود بهطوري كه ۳۰ درصد از درخواستهاي مردم به واسطه آلودگيهاي شبكه و استفاده از فيلترشكنها اجابت نميشود كه بايد مورد توجه قرار گيرد و اينكه رضايت مردم مهم است. وي موضوع سرمايهگذاري را يكي از دلايل كاهش كيفيت شبكه عنوان و اظهار كرد: در سال ۱۴۰۱ تصميم بر ايجاد محدوديت شد اما آيا محدوديتي ايجاد شد و آيا فرزندان شما بدون هيچ محدوديت به محتواها دسترسي ندارند؟ وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات با تاكيد بر اهميت محتوا در بستر شبكه اينترنت، گفت: ما بر بحث محتوا تمركز داريم. سند تسهيم درآمد محتوا نيز بر همين اساس به تصويب رسيد چون معتقديم بايد نهضت توليد محتوا در كشور عملياتي شود كه براي كشور نجات بخش است. وي همچنين گفت: دوستان صحبت از محدوديت در بحث فناوري ميكنند اما مگر ميشود با فناوري مقابله كور كرد؟ بايد از ظرفيت فناوري در كشور استفاده كرد. اگر صحبت از شبكه ملي اطلاعات است چرا محتوا در اين شبكه مورد توجه قرار نميگيرد؟ بايد به پيشرفت در اين موضوع مورد توجه قرار كرد همانطور كه اين موضوع در دستور كار وزارتخانه نيز قرار دارد.وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات تاكيد كرد: ايجاد محدوديت و كاهش كيفيت در شبكههاي ارتباطي باعث ميشود تا زندگي و زيست بومي به بزرگي ۱۰ ميليون نفر در كشور به صورت مستقيم و غيرمستقيم در خطر بيفتد و حتي اميد جوانان دچار خدشه شود، بايد ظرفيت نخبگان مورد توجه قرارگيرد و همچنين به بحث مهاجرت توجه ويژه شود. غفلت از اين موضوع و مهاجرت نخبگان سبب ميشود با مساله امنيتي در اين موضوع مواجه شويم.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع