فناوری مالی در بن‌بست قانون‌گذاری

فعالان حوزه فین‌تک به ریسک‌پذیر نبودن بانک مرکزی به عنوان نهاد رگولاتور نسبت به پذیرش کسب‌وکارهای نوین مالی، انتقاد کردند و نماینده بانک مرکزی در پاسخ، از چندبخشی بودن رگولاتوری فین‌تک‌‌ها و فشار به رگولاتورها برای تصمیم‌گیری با ریسک صفر صحبت کرد.

محمدرضا مانی‌یکتا مدیر اداره نظارت بر نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در نشست فین‌تک‌ها و بانکداری هوشمند درباره نگاه تخلف‌انگاری به نوآوری که سوی منتقدان بانک مرکزی مطرح می‌شود، گفت: شرایط اقتصادی کشور شکل ویژه‌ای دارد. برای ابداع نباید مسیر اشتباه برویم. تنظیم‌گری باید متناسب با فضای اقتصادی کشور صورت گیرد. او در مورد نحوه تعامل بانک مرکزی با فعالان حوزه رمزارز گفت: حوزه تبادل رمزارز چالشی است. باید بپذیریم که در فضای پرداخت رویکرد رگولاتور متفاوت از لندتک‌ و رمزارز است. در فضای پرداخت بانک مرکزی در جایی که کسب‌وکارها از خط قرمزها عبور کرده‌اند و حتی برخورد انضباطی داشته‌ایم، همراه آنها بوده‌ایم. مانی‌یکتا با اشاره به اینکه هنوز فضای تعاملی مبتنی بر بلوغ شکل نگرفته است، گفت: تقریبا به نوآوری، به شکلی نگاه می‌شود که مقررات را به نوعی کنار بگذارد و آنچه رگولاتور می‌خواهد نباشد. او در ادامه گفت: در این جمع همه قائل به چندبخشی‌ بودن رگولاتوری فین‌تک هستند و بانک مرکزی به تنهایی قادر به رگولاتوری نیست. شرایط داخلی کشور از سال ۹۷ ویژه بوده و توجه ما به عنوان رگولاتور به فضای داخلی است. در دنیا اجازه ریسک به رگولاتورها داده می‌شود اما در ایران مدام بر رگولاتور فشار وارد می‌شود که با ریسک صفر تصمیم‌گیری کند و اگر ما با ریسک صفر عمل نکنیم، متهم خواهیم بود. فرزانه غلام‌ ابوالفضل درباره شکل تعامل بانک‌ها و رگولاتور با فین‌تک‌ها گفت: رگولاتورهای ما تنظیم‌محور است نه تسهیل‌گر از همین رو در تناقض با تحول دیجیتال قرار می‌گیرد. ساختار تنظیم مقررات، اجازه حرکت به سمت تنظیم‌گری‌ تسهیل‌گر را نمی‌دهد و کسب‌وکارها نیز باید در این مسیر همراه شوند، از سویی رگولاتوری فین‌تک‌، موضوعی بین‌بخشی است و نمی‌توان با یک رگولاتور آن را پیش برد. او ادامه داد: تاکنون چون رگولاتور مشخصی وجود نداشت ما برای انجام پروژه‌های مختلف به سراغ همه رگولاتورها رفتیم و تمام مدل بیزینس را برای آنها شرح دادیم. زمانی که مدل تعریف‌شده نداشته باشیم سرمایه خرد ما به سمت دیگری خواهد رفت. این ساختار در ادامه جواب نخواهد داد ما با نسل جدید فین‌تک‌ها روبرو هستیم.

کمبود سرمایه‌گذاری

در حوزه بانکداری دیجیتال و فین‌تک

  به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل  ، محمد فرجود کارشناس فناوری درباره دغدغه کسب‌وکارها از فضای بانکی گفت: یکی از دغدغه‌ها موضوع سرمایه‌گذاری است. امروز سرمایه‌گذاری زیادی در حوزه بانکداری دیجیتال و فین‌تک‌ انجام نشده است. چالش دیگر تعامل فین‌تک‌ها با بازیگران سنتی است. برخی بانک‌ها در این مسیر آنها را رقیب می‌بییند. معتقدم باید اکوسیستم‌سازی شود و باید بپذیریم نقش‌هایی که داریم درحال تغییر است. او درباره پذیرش بانک برای وثیقه‌گذاری رمزارزها گفت: ما در سمت بانک، مدیریت ریسک را با بقیه بازیگران بر عهده داریم. من نگاه مثبتی به وثیقه‌گذاری دارایی دیجیتال دارم و این حوزه بازیگر خودش را داد. فرجود ادامه داد: نوآوری عادت موجود را تغییر می‌دهد و مقررات و چارچوب ذهنی ما را تنها دربرنمی‌گیرد. باید بپذیریم هر کسی در هر صندلی که نشسته است باید یک حدی از ریسک را بپزیرد.

در حفره دیجیتال زندگی می‌کنیم

صادق فرامرزی نایب‌رییس سازمان نظام صنفی رایانه تهران درباره آسیب‌شناسی تعامل کسب‌وکارها و بانک مرکزی گفت: با این جمله که که درک درستی از رگولاتور توسط فین‌تک‌ها وجود ندارد مخالف هستیم. وقتی رگولاتور با حرکت لاک‌پشتی طی مسیر می‌کند فین‌تک‌ها باید چکار کنند. در این وضعیت همیشه حساس کنونی، چاره کسب‌وکارها چیست. ما در حفره دیجیتال زندگی می‌کنیم و در این حفره متاسفانه رگولاتور و کسب‌وکارها پشت‌به‌پشت بهم حرکت می‌کنند. او ادامه داد: معتقدم برخی فین‌تک‌ها در اجرای قانون سهل‌انگاری می‌کنند ولی معتقدم درک متقابل بین رگولاتور و کسب‌وکار وجود دارد. قبل از این ره‌نگاشت جایی وجود نداشت که نظرات رگولاتور با بدنه کسب‌وکاری ارایه شود.

اقدامات بانک مرکزی در حمایت از

نوآوری کافی نبوده است

مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در روز دوم همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت با تأکید بر اینکه اقدامات بانک مرکزی در خصوص بحث حمایت از نوآوری در سال‌های گذشته کافی نبود اعلام کرد برنامه‌های خاصی برای حمایت از فین‌تک‌ها و نوآوری در دوره جدید درنظر گرفته‌شده است. به گفته محرمیان برای این موضوع جلسات متعددی با بازیگران فعال این صنعت برگزار شده است و آنها همچنان به‌دنبال دریافت بازخوردها از سوی جامعه فعالین نوآوری و فین‌تکی کشور هستند. محرمیان گفت دو عامل کشش تقاضا و فشار فناوری باعث شده که بانک مرکزی روی این حوزه تمرکز مضاعفی داشته باشد: «موضوع مهم‌این است که ما به عنوان نهاد رگولاتور چقدر می‌توانیم این فضا را دنبال کنیم و از نوآوری عقب نمانیم. واقعیت این است که رگولیشن همیشه از بازار عقب‌تر است اما باید تاحد ممکن این موضوع را کم کرد.» اما مولفه‌های بنیادین در زیست‌بوم فین‌تک ایران چیست؟ او در پاسخ به این پرسش اعلام کرد: «زیرساخت، مشتریان، کسب‌وکارها، سرمایه‌گذاری، سرمایه‌های انسانی و مقررات مولفه‌های بنیادین این زیست‌بوم است. مسائل اختصاصی صنعت فین‌تک نیز به اعتبارسنجی، مدیریت مالی، بلاکچین، امنیت، وام‌دهی و… منتج خواهد شد. البته نکاتی هم وجود دارد که مسائل عمومی حوزه فین‌تک است؛ مانند مشتریان و نهادهای ناظر و سرمایه انسانی.»

رشد سرمایه‌گذاری در حوزه فین‌تک

به گفته محرمیان بانک مرکزی برای بستر سرمایه‌گذاری گسترده در فین‌تک‌های بومی نیز برنامه‌هایی دارد: «شناسایی و تقویت کانال‌های تامین مالی نهادهای مالی متناسب با نیاز فین‌تک‌ها و فراهم کردن بستر حضور فین‌تک‌ها در رویدادهای بین‌المللی.» او تأکید کرد آنها قصد دارند تا بستر هم‌افزایی بین بازیگران اصلی زیست‌بوم مالی کشور ایجاد کنند که این کار را با کمک پنجره واحد و اتصال سامانه‌های اطلاعاتی انجام می‌دهند: «مواردی چون تسعه زیست‌بوم با قرقراری روابط هم‌افزا میان عناصر آن و همچنین ساماندهی و جلوگیری از رشد بی‌رویه قوانین و مقررات بخشی صنعت فین‌تک با ارایه لوایح و تهیه پیشنهاداتی با محوریت کلان صنعت و در نهایت به دنبال این هستیم که زمینه‌سازی برای شکل‌گیری رگولاتور واحد در صنعت فین‌تک رخ بدهد تا هماهنگ‌سازی بین‌نهادی راحت‌تر صورت بگیرد.» در این ره‌نگاشت تأکید شده که بانک مرکزی قصد دارد تا تعامل مستمر با فعالین فین‌تکی داشته‌باشد و یک سامانه برخط راه‌اندازی کرد تا اطلاعات زیست‌بوم صنعت فین‌تک در آن درج شود. به‌گفته محرمیان یک کانون از صاحب‌نظران و کارشناسان متخصصین فین‌تکی نیز باید ایجاد شود که در این ره‌نگاشت به آن اشاره شده است.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 2 =

پربازدیدترین ها