فرش سبز زیر پای سهامداران

سومین روز متوالی است که بورس تهران رخت سبز بر تن کرده و توانسته شرایط خوبی برای خود و سرمایه‌گذاران رقم بزند. البته با توجه به شرایط و چالش‌های پیش‌روی بازار سرمایه به نظر نمی‌رسد که این روند صعودی ادامه‌دار باشد و بازار سرمایه مثبت بماند.

بورس تهران روزهای تلخی را پشت سر گذاشت و شورای عالی بورس و رییس سازمان بورس پس از مدت‌ها ریزش و رسیدن شاخص کل بورس به کف معاملات به فکر ترمیم شرایط افتادند و به نوعی پس از سقوط بازار سرمایه مسوولان تصمیم گرفتند که راهکاری برای ترمیم بورس پیدا کنند که این راهکار نیز موقت است و باید مشکلات بازار از ریشه درمان شود.

به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل  ،  برخی فعالان بازار سرمایه مجید عشقی و عدم متولی بودن وی را مشکل بازار سرمایه عنوان می‌کنند و برخی دیگر دولت‌ها را عامل مشکلات می‌دانند. در اصل بازار سرمایه از زمان دولت سیزدهم تا به امروز متولی خاصی نداشته و تنها روسای سازمان بورس به عنوان مدیر حضور داشته و عملکرد چندان مثبتی برای سرمایه‌گذاران بورسی رقم نزده‌اند.

برخی کارشناسان عقیده دارند که با تغییر دولت و جای‌گیری کابینه دولت، احتمالا در بدنه سازمان بورس شاهد تغییراتی باشیم و به نوعی جایگاه مدیران بازار سرمایه تغییر کند. به عقیده کارشناسان اگر مدیران با بازدهی بالا به جای مدیران فعلی جایگزین شوند شاهد روزهای بهتری در بازار خواهیم بود و درگیر سایه دخالت و دستکاری از روی بورس برداشته می‌شود.

باید توجه داشت که یکی از علت‌های ریزش بازار سرمایه دخالت و دستکاری است که امید می‌رود با جای‌گیری دولت چهاردهم و کابینه این دولت شاهد جلوگیری از دخالت‌ و دستکاری باشیم.

بورس درگیر چالش‌ها

بهرنگ اسدی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص شرایط بازار سرمایه در یادداشتی نوشت: «بورس با چالش‌‌‌‌های متعددی دست و پنجه نرم می‌کند و بدون اقدامات گسترده‌‌‌ و تمرکز دولت تغییر شرایط فعلی دشوار است. شرایط دولت قبل به صورت نگران‌‌‌‌کننده‌‌‌‌ای با افول در شاخص‌های معاملاتی و قیمتی همراه بود. انتشار گواهی سپرده خاص ۳۰‌درصدی در بهمن ۱۴۰۲ نیز ضربه مهلکی وارد کرد. به گونه‌‌‌‌ای که با گذشت حدود ۶‌ماه و تلاش جبران این سیاست، توفیقی حاصل نشده است. بازار سرمایه را می‌توان شریک اقتصادی دولت و حاکمیت دانست.

در هیچ کسب‌‌و‌کاری شریک نباید در جیب شریک دست ‌‌‌کند یا اقدامی انجام دهد که منافع اقتصادی را کاهش دهد. تغییر خلق‌‌‌‌الساعه مقررات مانند نرخ‌‌‌گذاری خوراک پتروشیمی‌‌‌‌ها و پالایشگاه‌ها، مقررات و معافیت‌‌‌‌‌های صادراتی، نرخ انرژی صنایع و از همه مهم‌تر کنترل‌‌‌های قیمتی بر محصولات شرکت‌های بورسی و ارز حاصل از صادرات آنها زمینه تضعیف پایه‌های این مشارکت را موجب شد بنابراین دولت باید رابطه بازار سرمایه با کارگزاران اقتصادی و سیاست‌گذاران بخش‌های مختلف حاکمیت را بازتعریف کند. اکنون شریک جدیدی به نام سهامداران خرد به دولت و بخش خصوصی اضافه شده و دولت باید به شفافیت و افشای بهنگام و منصفانه متعهد باشد. کارگزاران اقتصادی دولت، عملکرد بازار سرمایه را نباید تنها در آینه ارقام انتشار اوراق دولتی ببینند. هماهنگی وزارت اقتصاد، بانک‌ و بیمه مرکزی در راستای ثبات‌بخشی به نظام تامین مالی، بورس و بخش مالی باید پیش‌شرط واگذاری مسوولیت به کارگزاران کلیدی اقتصادی دولت باشد تا التهابات ناشی از بازار سرمایه کوچ کند. سرنوشت بسیاری از انتصاب‌‌‌ها و عملکرد آتی‌‌‌ افراد در حوزه بازار‌‌‌های مالی از همان روز نخست روشن است. اولویت طراحی‌‌‌‌های اقتصادی دولت باید بر پایه مشارکت مردم از طریق بورس باشد. در بطن بازار سرمایه توجه به کارآمدی مقررات و زمینه‌سازی برای اجرای قوانین و راه‌‌‌‌حل‌‌‌‌های نوآورانه و عملیاتی برای اقتصاد ملی اهمیت بسیاری دارد.»

بازار از دریچه معاملات

در معاملات سومین روز کاری هفته یعنی دوشنبه، شاخص کل بورس تهران ۷ هزار و ۴۸۴ واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح ۲ میلیون و ۳۸ هزار و ۴۲ واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با افزایش ۷۵۰ واحدی در رقم ۶۳۹ هزار و ۵۸۱ واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس ۱۵ واحد رشد کرد به رقم ۲۰ هزار و ۸۰۶ واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با افزایش ۱۹۱ واحد به سطح ۱۱۰ هزار و ۲۵۱ واحد رسید.

روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی منفی شد و ۸۱ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. در این روز نماد فملی بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن ۳۰ میلیارد تومان بود. پس از فملی، نمادهای خزامیا، وتوس، شپدیس و غالبر بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای وبانک، شپنا، فسبزوار، شبندر و فباهنر تعلق داشت.

در روزی که گذشت نمادهای فولاد، شستا و شپنا نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای فملی، فارس و فخوز نمادهای قرمزپوشی بودند که بیشترین اثر منفی را بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای فصبا، حسینا و خاور بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص کل داشتند و نمادهای کگهر، فزر و سامان بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس نیز نماد ذوب بیشترین تراکنش را داشت و فولاد و شستا در رتبه‌های بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز خنور، فزر و کرمان بیشترین تراکنش را داشتند.

روز دوشنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به ۴۳ هزار و ۹۴۱ میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۳۵ هزار و ۳۶ میلیارد تومان بود که ۸۰درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش ۸۳درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم ۳هزار و ۳۲۱ میلیارد تومان رسید.

در معاملات روز اخیر نماد فولاد بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن ۹۹ میلیارد تومان بود. پس از فولاد، فملی بیشترین ارزش معاملات را داشت و فزر رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد حکشتی و وبملت در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − 7 =

پربازدیدترین ها