در حالی که شهرداری تهران ۷۰ هزار میلیارد تومان از دولت مطالبه دارد اما برای اجرای طرح بزرگراه شهید شوشتری بهناچار مجبور به خرید بخشی از زمینهای در اختیار وزارت ورزش (ورزشگاه در حال ساخت تختی) به شیوه تهاتر است. اگر چه برخی از اعضای شورای شهر تهران انجام این تهاتر را به دلیل بدهی دولت به شهرداری «چراغ سبزی به یک رویه غلط» توصیف کردند اما در نهایت، شورای شهر به تهاتر ۷ ملک شهرداری با ورزشگاه تختی رای مثبت دادند.
میزان بدهی دولت به سازمانها، نهادها و شهرداریها طی دههها و سالهای اخیر، اگر چه در مقاطعی تسویه شده و کاهش یافته است، اما همچنان مجموع آن رقم بسیار بزرگی به شمار میرود. با وجود این، قرار است بدهیهای دولت به سازمانهای عمومی غیردولتی از طریق «تهاتر» املاک و داراییهای دولت، تسویه شود. بنا بر اعلام مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در شهریور ماه سال جاری، صرفا بدهی دولت به این سازمان بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان گزارش شده است. همچنین بنا بر اعلام وزارت اقتصاد در شهریور سال جاری، بدهی دولت به ۱۲بانک بیش از ۱۶۱ هزار میلیارد تومان است. دیروز نیز در صحن علنی پارلمان شهری پایتخت اعلام شد که حداقل مطالبات شهرداری تهران از دولت ۷۰ هزار میلیارد تومان است. مجموع این سه مورد که بخشی از بدهیهای دولت به سازمانها، نهادها و بانکها به شمار میروند، بیش از ۶۳۰ هزار میلیارد تومان است. بیگمان، کسری چنین مبالغی اثر منفی در حکمروایی مطلوب بر سازمانها و نهادهای یادشده میگذارد و امور جاری و آتی آنها را با مشکل مواجه میکند. بهطور مثال، در حالی که بودجه سال جاری شهرداری تهران حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان است، مطالبه رقمی مشابه آن، به معنی عقب ماندگی شدید این نهاد شهری در اجرای پروژههای عمرانی، توسعه حمل و نقل عمومی و … است. فراموش نکنیم که مطالبات سازمانها از دولت در کوران جهشهای تورمی سالهای اخیر نیز بخش قابل توجهی از قدرت خرید خود را از دست داده است. با وجود این، معاون شهردار تهران از احتمال تسویه مطالبات شهرداری تهران از دولت تا سال آینده خبر داده است.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، دیروز در دویست و پنجمین جلسه دوره ششم شورای اسلامی شهر تهران لایحه شهرداری در خصوص مجوز واگذاری و تهاتر هفت فقره ملک متعلق به شهرداری تهران با ملک موسوم به ورزشگاه تختی متعلق به وزارت ورزش و جوانان بررسی شد.
محمد آخوندی، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران در دویست و پنجمین جلسه دوره ششم شورا در جریان بررسی لایحه شهرداری تهران در خصوص مجوز واگذاری و تهاتر هفت فقره ملک متعلق به شهرداری تهران با ملک موسوم به ورزشگاه تختی متعلق به وزارت ورزش و جوانان گفت: این موضوع در چند سال اخیر مورد بحث بود و دو بار به مرحله انعقاد تفاهم نامه رسید، اما نهایی نشد. وی افزود: در این دوره از مدیریت شهری، با توجه به نیاز شهرداری برای ساخت آزادراه شهید شوشتری و تکمیل خط هفت مترو، مدیریت شهری تهران ۳۴ هکتار از ورزشگاه تختی را تحویل خواهد گرفت و با توجه به اینکه کارشناس رسمی دادگستری ارزش این زمین را ۳ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد کرده است، ۳ فقره ملک به وزارت ورزش و جوانان تحویل داده خواهد شد.
آخوندی با بیان اینکه این تهاتر در چند دوره دنبال شد تا به دلیل اهمیت طرح آزادراه شهید شوشتری و تکمیل خط هفت مترو انجام شود که در این دوره به نتیجه رسید، خاطرنشان کرد: برای رفع برخی دغدغهها جلساتی برگزار شد و نکات مختلفی مورد بررسی قرار گرفت؛ ۱۶ سال است که این تهاتر به نتیجه نرسیده است، لذا بررسیهای لازم برای آن انجام شد.
مهدی چمران، رییس شورای اسلامی شهر تهران نیز در جریان بررسی این لایحه گفت: باید بخشی از ورزشگاه تختی برای اجرای طرح آزادراه شهید شوشتری خریداری میشد تا پروژه اجرایی شود و امیدواریم امور به خوبی مورد پیگیری قرار بگیرد تا بزرگراه راهاندازی شود و به بهرهبرداری برسد.
مخالفت با تهاتر؛ ریلگذاری غلط
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران با لایحه تهاتر هفت ملک شهرداری تهران با ورزشگاه تختی مخالفت کرد و گفت: مخالفت بنده از جهت اقدام شهرداری برای توسعه حملونقل عمومی و پایانه متروی خط هفت نیست، بلکه مخالفت من با بنا گذاشتن یک سنگ اشتباه در این دوره از مدیریت شهری از طرف دولت است. ما اصرار داریم که وظیفه توسعه حملونقل برعهده دولت است و شهرداری وظیفه نگهداشت آن را برعهده دارد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: پروژه شهید شوشتری بار ترافیک را در جنوب شرق کاهش خواهد داد و آلودگی هوا نیز کاسته خواهد شد؛ پرسش بنده این است که دولت در این پروژه میخواهد چه نقشی ایفا کند؟ دولت باید به شهرداری تهران کمک کند و در قبال یک قطعه زمین بلامصرف بدون تجهیزات، چرا میخواهد هفت ورزشگاهی که مردم از آن استفاده میکنند را از شهرداری بگیرد؟
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه قرار بود ۲۱ وظیفه تصدیگری دولت به شهرداری سپرده شود، تصریح کرد: این تهاتر، یک اقدام برعکس است و باید وظیفه توسعه ورزش همگانی را مجددا به دولت واگذار کنیم؟ اگر قرار است چنین باشد، چرا از مدیریت واحد شهری سخن میگوییم؟ شهرداری مجبور شده است این اقدام را انجام دهد، چون دولت حاضر نبوده این زمین را به شهرداری بدهد.
وی خاطرنشان کرد: اگر این طرح تصویب شود، یعنی باید دو حرف خود را پس بگیریم؛ یکی اینکه وظیفه واگذاری تصدیگری از دولت به شهرداری را پس میدهیم و از طرفی نباید از دولت مطالبه کنیم که سهم خود را در توسعه حملونقل عمومی بپردازد. نظر من این است که تهاتر باید از مسیری دیگر دنبال شود.
سید جعفر تشکری هاشمی، رییس کمیسیون عمران و حملونقل شورا نیز با تاکید بر اینکه ورزشگاه تختی باید برای راهاندازی ایستگاه در مسیر خط هفت و ایجاد بزرگراه شهید شوشتری از دولت تحویل گرفته شود، گفت: دولت مکلف به تسویه بدهی خود با نهادهای عمومی غیردولتی شده است و در بودجه سالانه باید رقمی پیشبینی میشد و مطالبات از این مسیر مورد تهاتر قرار میگرفت و این وظیفه در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر از سوی مجلس برعهده دولت گذاشته است.
وی اضافه کرد: دولت وظیفه دارد بدهیهای خود را به نهادها و شهرداریها که تا پایان سال ۱۴۰۱ راهاندازی شدهاند تا مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال در یکی از ردیفهای درآمدی تسویه کند.
تکلیف دولت در ساخت مترو
تشکری هاشمی با بیان اینکه دولت مکلف شده است که در ساخت مترو تا ۵۰ درصد از هزینهها را متقبل شود، گفت: هر کیلومتر مترو از یک هزار و ۵۰۰ تا دو هزار میلیارد تومان هزینه دارد و ۶۰ تا ۸۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای یک خط نیاز است. این درست نیست که دولت هیچ تعهدی برای بازپرداخت بدهیهای خود نداشته باشد. رییس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: انجام این کار ضروری است و باید املاک به تملک شهرداری تهران در بیاید. حضور شهردار تهران در جلسه هیات وزیران برای رایزنی موضوعاتی از این قبیل است. در این جلسه نیز باید تحویلدهنده و تحویلگیرنده داراییها حضور پیدا میکردند و انتظار میرفت معاونین مربوطه در صحن شورا حاضر میشدند.
علت طلب شهرداری از دولت
مهدی چمران رییس شورای اسلامی شهر تهران نیز در ادامه جلسه دیروز با بیان اینکه همکاری دولت با شهرداری در دورههای قبل وجود نداشت، گفت: قبل از ارایه بودجه به مجلس، ما به دولت نامه ارسال کردیم که بدهی دولت به شهرداریها پیشبینی شود تا مجلس آن را به تصویب برساند، اما متاسفانه رقمی برای تهران و دیگر شهرها پیشبینی نکردند. ما برای بلیت مترو و اتوبوس و بافت فرسوده از دولت طلبکاریم.
وی افزود: ما در جلسه با شهردار تهران بارها مطرح کردیم که بدهی دولت به شهرداری را پیگیری کند و در مواردی حتی با گلایه این درخواست را داشتیم. بنده در مواردی با رییسجمهور نیز موضوع را مطرح کردم، اما وقتی هنوز اقدامی انجام نشده است، نمیتوان کار را متوقف کرد.
چراغ سبزی به یک رویه غلط
در ادامه این جلسه، ناصر امانی با بیان اینکه ما یک سال دیگر هستیم تا ببینیم ورزشگاههایی که شهرداری به وزارت ورزش تحویل میدهد، چه وضعیتی را خواهد داشت، گفت: حداقل مطالبات شهرداری تهران از دولت ۷۰ هزار میلیارد تومان است و بنده میگویم از این محل تهاتر صورت بگیرد. چرا باید یک زمین لمیزرع را وزارت ورزش و جوانان بگیریم و هفت ورزشگاه را به دولت تحویل دهیم؟ ما میتوانیم این ورزشگاهها را حتی اگر تعطیل هستند، احیا کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم.
وی افزود: برای اولینبار در تاریخ شورای شهر، هفت ورزشگاه را به دولت میدهیم؛ در قبال مطالباتی که شهرداری از دولت دارد. این مصوبه چراغ سبزی به یک رویه غلط است. براساس این گزارش، در نهایت اعضای شورای اسلامی شهر تهران پس از بیان موافقتها و مخالفتهای خود با حداکثر آرا با لایحه شهرداری در خصوص مجوز واگذاری و تهاتر هفت فقره ملک متعلق به شهرداری تهران با ورزشگاه تختی موافقت کردند.
احتمال تسویه مطالبات تا سال آینده
با بیان اینکه دو ورزشگاه از هفت مجموعه در حال تهاتر پیش از این در اختیار باشگاههای استقلال و پرسپولیس بود، اعلام کرد: از رقم سه هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان ارزش این هفت مجموعه، دو هزار میلیارد تومان به این دو ورزشگاه اختصاص دارد.
لطفالله فروزنده معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران نیز در دویست و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر با بیان اینکه در سال قبل، چهار هزار میلیارد تومان را بر اساس اسناد موجود از محل مطالبات دولت در قالب مطالبات دستگاههای اجرایی و محل یارانههای بلیت مترو و اتوبوس با پیگیریهای شهردار تهران و بنده محقق شد، گفت: تنها ما از دولت مطالبه نداریم و سایر دستگاهها نیز طلبکار هستند. ما از مجلس در سال جاری و سال آینده مصوبه گرفته و خواهیم گرفت تا مطالبات تسویه شود. فروزنده تاکید کرد: دستگاههای اجرایی مقاومت داشتند و ما در ماده ۷۷ موضوعات را پیگیری و مصوب کردیم که باید از مسیر سازمان برنامه و بودجه پیگیری میشد که این پیگیریها در حال انجام است.
وی با بیان اینکه رییس شورا نامه ارسال کرده است تا مطالبات زنده شود و ما نیز تمام توان خود را به کار خواهیم گرفت، گفت: شهرداری تهران به دنبال این بود که مشکل آزادراه شهید شوشتری و کاهش ترافیک ناشی از آن حل شود. ما چوب حراج به املاک و اموال شهرداری نزدهایم، بلکه ما برای منافع شهرداری موارد مختلف را دنبال و مشکلات را با همکاری با ۱۱ دستگاه برطرف کردیم.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع