شهرداران ارباب مردم ، مردم نوکر شهرداران

انتقاد شدید سبزعلیپور از برخورد بی ادبانه و ارباب مآبانه برخی از شهرداران با مردم

اقتصاددان : علیپور با طرح سوالی از آقای زاکانی شهردار تهران و اعضاء شورای شهر پرسید: که آقای زاکانی، آیا شما دستور چنین برخوردی با مردم را به شهرداران داده اید؟ و اعضاء محترم شورای شهر، چرا اینقدر ضعیف و بی اعتبار شده اید که یک شهردار ناحیه نه تنها از نظارت شورا واهمه ای ندارد بلکه به خود اجازه میدهد که شما را به باد تمسخر هم بگیرد؟ وقتیکه با ما چنین میکنند، پس ببینید با مردم چه میکنند!! واقعاً جای تأسف دارد و گریه دارد!!

محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در میزگردی تحت عنوان “مشکلات، اعتماد مردم و وظایف مسولین شهری” در جمع مدیران، فعالان صنعت ساختمان و دانشگاهیان گفت: بحث امروز ما بسیار موضوع حساس و مهمی است که متأسفانه در بین دولتمردان، مسئولین، دانشگاهیان و صاحب نظران کمتر به آن پرداخته شده و میشود و این در حالیست که بخش اعظم مشکلات و نارضایتی های جامعه و مردم از عدم مشخص بودن (حق و حقوق، حد و حدود، وظایف و مسئولیتها و بی توجهی و بی تعهدی ها) نشأت میگیرد و همین ناآگاهی ها و ناآشنایی مردم و مسئولین از جایگاه، حق و حقوق و وظایف خود نسبت به همدیگر، سر منشأ غالب مشکلات و نارضایتی ها و بی اعتمادی ها شده است!!
وی افزود: برای آغاز این گفتگو و شفاف شدن موضوع، لازم و ضروری میباشد تا ابتدا بطور اختصار به “حقوق شهروندی” مردم بپردازیم و آنرا تعریف کنیم تا بهتر بدانیم که ابتدایی ترین حق مردم در جامعه چیست و چه شرایط و امکانات حداقلی را میبایست برای زندگی مردم فراهم نمود!!
از نظر قانونی، شهروند به عضو رسمی یک شهر یا یک کشور اطلاق میشود از همین رو، حقوق و مسئولیت‌ هایی مترتب شهروندان میشود که این حقوق به صراحت در قانون پیش‌بینی و تدوین شده ‌است. از نظر حقوقی، جامعه نیازمند مقرراتی است که طی آن، روابط تجاری، اموال، مالکیت، شهرسازی، سیاسی و حتی مسائل خانوادگی را در نظر گرفته و سامان دهد. از این رو از دید شهری موضوع “حقوق شهروندی”، روابط مردم شهر، حقوق و تکالیف آنان در برابر یکدیگر و اصول و اهداف‌ و وظایف و روش انجام و تعهد به آنها است. همچنین نحوه ادارۀ امور شهر و کیفیت نظارت بر رشد هماهنگ شهر است که میتوان بعنوان مهمترین اصولی بدانیم که منشعب از حقوق اساسی کشور است.
در واقع “حقوق شهروندی” آمیخته‌ای است از وظایف و مسئولیت ‌های شهروندان در قبال یکدیگر، شهر، دولت، مسئولین یا قوای حاکم و مملکت و همچنین حقوق و امتیازاتی که وظیفه تأمین آن حقوق بر عهدۀ مدیران شهری (شهرداری)، شورای شهر، دولت یا بطور کلی قوای حاکم میباشد. به مجموعه این حقوق و مسئولیتها، “حقوق شهروندی” گفته میشود.
علیپور در ادامه اظهار داشت: قاعدتاً بخش زیادی از وظایف و خدمات شهری بر عهدۀ شهرداریهای کشور میباشد که انجام درست این وظایف و ارائه صحیح و بموقع این خدمات در تأمین “حقوق شهروندی” مردم بسیار مهم و ضروری میباشد. در همین راستا، شهرداریها وظایفی را برعهده دارند که بطور خلاصه میتوان کلیه وظایف قانونی شهرداریها را در 5 دسته بشرح ذیل مطرح نمود .

البته لازم بذکر است در این ایام و در شرایط فعلی، عملکرد شهرداریها بویژه در کلان شهرها بسیار گسترده و فراتر از وظایف قانونی آنها میباشد!!

پنج 5 وظیفه قانونی شهرداریها بشرح زیر میباشد:

وظایف عمرانی:
مانند احداث خیابانها، معابر، میادین‌، اعلام نظر نسبت به طرحهای جامع و هادی شهری، اعلام نظر در خصوص نقشه ‌های تفکیکی، الزام به رعایت مقررات ملی ساختمان، الزام به پذیرش نقشه های ساختمانی از اعضاء سازمان نظام ‌مهندسی.
وظایف خدماتی:
ایجاد تأسیسات عمومی، تنظیف و نگهداری و تسطیح معابر مجاری آب، تعیین محل‌ هایی مخصوص برای تخلیه زباله، نخاله و فضولات ساختمانی، احداث گورستان و غسالخانه ‌ها، پیشگیری از حوادث غیر مترقبه، پیشگیری از آلودگی محیط‌ زیست، نگهداری و تعمیر تونل ‌های شهری و….
جلوگیری و با افراد و شبکه های زیر زمینی که در خیابانها و محلات بطور غیرقانونی مبادرت به جمع آوری ضایعات خشک (اعم از کاغذ و مقوا، پلاستیک و فلزات و…) میکنند نیز جزء وظایف شهرداریها میباشد!!
وظایف نظارتی و حفاظتی:
اجرای آراء کمیسیون ماده 100، صدور پروانه ساختمان، نظارت بر کلیه ابنیه‌ هایی که در شهر ساخته و ایجاد میشوند، جلوگیری از بروز تخلفات ساختمانی، حفظ اموال و دارایی شهر، اجرای آراء کمیسیون ماده 100 شهرداری و حفظ فضای سبز.
وظایف رفاهی:
احداث بناها و ساختمانهای موردنیاز شهر از قبیل سرویس‌ های بهداشتی، کشتارگاه‌ ها، پارکها و بوستان ها و جلوگیری از سد معابر عمومی .
ضمناً جلوگیری از گدایی و تکدی گری و واداشتن گدایان به کار و توسعه آموزش عمومی و همچنین جمع آوری کودکان کار و برخورد با باندها و شبکه های به کارگیری کودکان نیز جزء وظایف شهرداریها میباشد.
مدیریت منابع:
بودجه بندی و تأمین بودجه شهرداری، عوارض ساختمانها و ترتیب ممیزی و وصول آنها، سایر عوارض شهرداری و نقش شهرداری در تعیین ارزش معاملاتی ساختمانها و….
سبزعلیپور افزود: هر چند وظایف و گسترۀ خدمات شهرداریها خیلی بیشتر از اینها میباشد اما اگر شهرداریها، همین 5 دسته وظایف مطروحه را هم درست و بی کم و کاست انجام دهند، قطعاً موجب رضایت مردم و بنوعی تأمین بخش اعظمی از “حقوق شهروندی” و نهایتاً ایجاد آرامش در جامعه میشود.
اما متأسفانه به عینه می بینیم که در غالب شهرداریها این وظایف به درستی انجام نمیشود و خدمات مطلوبی به مردم و شهروندان ارائه نمیگردد!! از همین رو بیشترین نارضایتی ها و شکایتهای مطروحه در محاکم بویژه در “دیوان عدالت اداری”، مربوط به شکایت مردم از شوراها و شهرداریها میباشد و همین نارضایتی ها و تنش های موجود، باعث افزایش بی اعتمادی مردم نسبت به دستگاهها و مسئولین بویژه اعضاء شوراهای شهر و شهرداران و مدیران شهرداریها شده است!!
وی تصریح نمود: با استناد به “قانون اساسی” برای پیشبرد سریع برنامه ‌های اجتماعی‏، اقتصادی‏، عمرانی‏، بهداشتی‏، فرهنگی‏، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی‏، حدود 25 سالی است که اداره امور هر روستا، بخش‏، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده‏، بخش‏، شهر، شهرستان یا استان صورت میگیرد که اعضای آن شوراها را مردم همان محل انتخاب می‌کنند.
انتخاب شهرداران در شهرها و نظارت بر عملکرد آنها برعهدۀ شوراهای شهر میباشد و طبق اصل ۱۰۳ از فصل هفتم قانون اساسی، استانداران‏، فرمانداران‏، بخشداران و سایر مقامات کشوری که از طرف دولت تعیین میشوند در حدود اختیارات شوراها ملزم به رعایت تصمیمات آنها نیز هستند.
علیپور در ادامه گفت: در عرائضم به شوراها اشاره کردم تا یادآوری کنم که طبق قانون، انتخاب شهرداران و نظارت بر عملکرد آنها برعهدۀ شوراهای شهر میباشد و انتخاب اعضاء شوراهای شهر هم برعهدۀ مردم میباشد، این یعنی به بنوعی انتخاب شهرداران توسط نمایندۀ مردم انجام میشود و شهرداران و عوامل شهرداریها باید خادم مردم باشند!!
اما با کمال تأسف باید عرض کنم که در انتخاب غالب شهرداران، چندان رضایت مردم تأمین نشده و در روند کار هم، چندان نظارتی از طرف اعضاء شوراها بر عملکرد شهرداران و شهرداریها دیده نشده و دیده هم نمیشود که همین امر موجب دلخوری مردم و پایمال شدن حقوق شهروندی و گسترش بی اعتمادی در جامعه شده که جای تأسف دارد!!
سبزعلیپور گفت: این بحث بسیار کلان و طولانی است و میتوان ساعتها راجع به این موضوع صحبت کرد که در مجال این نشست ما نیست، از همین رو با ذکر مثالی واقعی که فکر میکنم شنیدن آن برای شما جالب و تعجب برانگیز باشد، عرائض خویش را پایان میدهم.
اواسط هفتۀ گذشته حدود ساعت 11 صبح در خصوص پیگیری مشکلات عدیده ای که مدتهاست زندگی و کار مردم را مختل و آسایش شهروندان را تحت الشعاع قرار داده، به رسم ادب شخصاً به دفتر شهردار ناحیه ای در منطقه 12 مراجعه نمودم که گفتند آقای شهردار جلسه دارند ولیکن بعد از 20 دقیقه که کسی هم در اتاق شان نبود و جلسه ای نداشتند، بنده را به حضور پذیرفتند!! وارد اتاق شدم و در کمال تعجب با جوانی روبرو شدم که با دمپایی در پا و با آدامس یا چیزی مثل آدامس در دهان به استقبال بنده آمد!!

وقتیکه موارد و مشکلات را یک به یک خدمت ایشان عرض کردم، با وجود اینکه پیگیری و رفع این مشکلات همگی در حیطۀ اختیارات شهرداری میباشد اما متأسفانه جناب آقای شهردار، همۀ این مشکلات را طبیعی دانست و وقتیکه با اصرار بنده به پیگیری ام مواجه شد، فرمودند: همین قدر که زباله شما را جمع میکنم، باید خیلی هم ممنون باشید!! ضمنا گفتند که مراجع دیگری وجود دارند که میتوانید به آنها شکایت کنید (منظورشان نیروی انتظامی و دستگاه قضا بود)!!
متأسفانه در ادامه به بنده گفتند که بیشتر از این وقت ندارند، یعنی اینکه بنوعی عذر مرا خواستند!! وقتیکه به ایشان گفتم: این چه طرز رفتاری است که با مردم دارید؟ و اصلاً چرا دمپایی به پا و دهان تان پُر میباشد؟ فرمودند: اولاً به شما ربطی نداره!! ثانیاً، الان دارم استراحت میکنم و شما مزاحم استراحت من شده اید!!
وقتیکه به ایشان گفتم: آیا آقای زاکانی شهردار تهران گفته اند چنین رفتاری با مردم داشته باشید؟ فرمودند: بله، آقای زاکانی گفته!!
که نهایتاً با داد و فریاد و با الفاظ بی ادبانه، بنده را به بیرون از اتاق شان هدایت کردند!! که در هنگام خروج از اتاق، به ایشان گفتم: این رفتارها را باید به اطلاع اعضاء شورای شهر برسانیم که با جسارت تمام و با پوزخندی، گفتند: برو آقا، همان شورای شهر به درد شماها میخورد!! این رفتار ایشان را همان لحظه به دفتر شهردار منطقه 12 هم منعکس نمودیم اما هنوز ترتیب اثری داده نشده!! ولیکن برعکس، نه تنها از آنروز به بعد مشکلات محل کم نشده بلکه حدود 4 روزی است که دستور داده اند تا زباله های محل را هم جمع آوری نکنند!!
علیپور با طرح سوالی از آقای زاکانی شهردار تهران و اعضاء شورای شهر پرسید: که آقای زاکانی، آیا شما دستور چنین برخوردی با مردم را به شهرداران داده اید؟ و اعضاء محترم شورای شهر، چرا اینقدر ضعیف و بی اعتبار شده اید که یک شهردار ناحیه نه تنها از نظارت شورا واهمه ای ندارد بلکه به خود اجازه میدهد که شما را به باد تمسخر هم بگیرد؟ وقتیکه با ما چنین میکنند، پس ببینید با مردم چه میکنند!! واقعاً جای تأسف دارد و گریه دارد!!
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در پایان سخنانش اظهار داشت: با این نوع رفتارها و کم کاریها و انجام ندادن درست وظایف توسط برخی از مسئولین، متأسفانه امیدی به رفع مشکلات و آرامش و اعتماد مردم نیست!! مشکلات اقتصادی از یک طرف و مشکلات و کم کاریهای اجتماعی از طرف دیگر، اَشک آحاد مردم، کسبه و فعالان اقتصادی را درمیاورد. مگر اینکه مسئولین محترم در انتخاب مدیران دقت نظر بیشتری داشته و افراد شایسته را به کار بگیرند و با نظارت دقیق بر عملکردها، اجازه کم کاری و بازی با روح و روان مردم را به عده ای از مدیرنماهای بی تعهد ندهند. انتخاب مدیران شایسته و انجام درست وظایف و نظارت دقیق بر عملکردها، ربطی به بودجه و جنگِ اقتصادی و اِعمال تحریمهای خارجی که ندارد. به امید اَنجام درست وظایف توسط مدیران شایسته و رضایت و دلخوشی مردم و احترام به حقوق شهروندی./انتهای پیام

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 9 =