سیدعباس عراقچی روز شنبه ۲۱ تیر در جمع سفرا و کارداران و روسای نمایندگیهای خارجی و بینالمللی مقیم تهران، با اشاره به اینکه متاسفیم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مدیرکل این نهاد حمله را محکوم نکردند، افزود: واقعیت این است که در این حملات تاسیسات ایران آسیب جدی دید اما از آن بیشتر معاهده عدماشاعه و حقوق و قواعد بینالملل بود که مورد حمله و آسیب قرار گرفت. درحالحاضر نیز همکاری ما با آژانس متوقف نشده اما به دلیل تحولات رخ داده و تغییراتی که صورت گرفته از این به بعد طبق قانون مجلس همه فعالیتها و همکاری ایران با آژانس از طریق شورای عالی امنیت ملی انجام خواهد شد و مورد به مورد درخواستهای آژانس براساس منافع ایران بررسی و ارزیابی و پاسخ داده خواهد شد. عراقچی افزود: خطر اشاعه مواد رادیو اکتیو و انفجار مهممات باقیمانده از جنگ در سایتهای هستهای مورد حمله، جدی است و ورود بازرسان به این مناطق باید از نظر امنیتی برای ایران و سلامتی بازرسان مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد ، عراقچی در ادامه با اشاره به چشمانداز مذاکرات ایران و آمریکا گفت: اکنون، اگر ادعای ازسرگیری مذاکرات از سوی آمریکا یا سایر کشورها مطرح است، ابتدا باید تضمینی جدی داده شود که چنین اقداماتی تکرار نخواهد شد. حمله به تاسیسات هستهای ایران، دستیابی به یک راهحل مبتنی بر مذاکره را دشوارتر و پیچیدهتر کرده است. از ابتدا همگان بر این باور بودند که برنامه هستهای ایران راهحل نظامی ندارد. پس از حملات اخیر و در پی جنگی که به راه افتاد، بار دیگر ثابت شد که راهحل نظامی برای این مساله وجود ندارد و برنامه هستهای ایران با بمباران یا حمله نظامی از بین نخواهد رفت. دلیل این امر بسیار روشن است: این برنامه مبتنی بر علم و فناوری است، و علم و فناوری را نمیتوان با حمله نظامی یا بمباران نابود کرد.
عراقچی در ادامه این نشست تصریح کرد: ما هیچ توافقی را که در آن حق غنیسازی به رسمیت شناخته نشده باشد، نخواهیم پذیرفت. غنیسازی یک دستاورد بزرگ علمی و نتیجه تلاشهای دانشمندان ایرانی است، و ما از این دستاورد ارزشمند صیانت خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: بااینحال، برای اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، امکان دستیابی به راهحلهای مبتنی بر مذاکره همچنان وجود دارد، همانگونه که در گذشته نیز وجود داشت و یک بار هم به نتیجه رسید. در سال ۲۰۱۵، توافقی میان ایران و کشورهای ۱+۵ حاصل شد. این توافق، نتیجه دیپلماسی بود و جامعه جهانی نیز این دستاورد را جشن گرفت. همگان پذیرفتند که دیپلماسی میتواند کارساز باشد و حتی پیچیدهترین مسائل را نیز حلوفصل کند. وزیر خارجه ادامه داد: خطر اشاعه مواد رادیواکتیو کاملا جدی است. همچنین، خطر انفجار مهماتی که از جنگ باقی ماندهاند نیز تهدیدی واقعی و جدی به شمار میرود. در این شرایط، موضوع بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این مراکز نیز ابعاد مختلفی دارد که باید بهدقت بررسی شود. از یک سو، نزدیک شدن بازرسان به این مراکز برای ما دارای جنبههای امنیتی است که نیازمند ارزیابی دقیق است، و از سوی دیگر، ایمنی خود بازرسان نیز موضوعی مهم و قابلتوجه است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
سیدعباس عراقچی با بیان اینکه اگر مذاکراتی در آینده شکل گیرد، با توجه به شرایطی که بیان کردم، موضوع مذاکره صرفا برنامه هستهای ایران خواهد بود، تصریح کرد: بهویژه ایجاد اطمینان نسبت به ماهیت صلحآمیز این برنامه در برابر رفع تحریمها. هیچ موضوع دیگری در دستور کار مذاکرات قرار نخواهد گرفت.
عراقچی ادامه داد: باید بهصراحت تاکید کنم که در هر راهحل مذاکرهشده و در هر روند گفتوگویی، حقوق مردم ایران در موضوع هستهای، از جمله حق غنیسازی باید بهطور کامل مورد احترام قرار گیرد. ما هیچ توافقی را که در آن حق غنیسازی به رسمیت شناخته نشده باشد، نخواهیم پذیرفت. غنیسازی، یک دستاورد بزرگ علمی و نتیجه تلاشهای دانشمندان ایرانی است، و ما از این دستاورد ارزشمند صیانت خواهیم کرد. برای حفظ این دستاورد، مجاهدتهای فراوانی صورت گرفته و قربانیهای بسیاری داده شده است. از همه مهمتر، در همین دوران اخیر، بهخاطر این حق، وارد جنگ شدیم؛ جنگی که علیه ما تحمیل شد و ما برای دفاع از حقوق خود در این مسیر جنگیدیم.
اخبار ضد و نقیض از روز مذاکره
همزمان با تکاپوهای مذاکراتی به شکل اظهارنظرهای جدید، رسانه آمریکایی اکسیوس از محل دیگری غیر از نروژ برای انجام مذاکرات ایران و آمریکا خبر داد. اکسیوس نوشت: نماینده کاخ سفید، استیو ویتکاف، در حال گفتوگو با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، درباره ازسرگیری مذاکرات هستهای بوده است. برنامه اولیه این بود که در روزهای آینده نشستی در اسلو برگزار شود، اما منابع گفتهاند که هم طرف ایرانی و هم ویتکاف از این ایده فاصله گرفتهاند و بهدنبال محل دیگری برای دیدار هستند.
همزمان روزنامه والاستریت ژورنال در مورد تاریخ رسمی آغاز مذاکرات میان آمریکا و ایران نوشت: هنوز چیزی تعیین نشده است. دیپلماتهای غربی میگویند ایران هنوز در حال بررسی چگونگی ادامه مسیر است. این تحولات در شرایطی است که یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره ادعای یک رسانه صهیونیستی درباره پیام پوتین به ایران دربارهپذیریش غنیسازی صفر، گفت: تهران به هیچ عنوان چنین پیامی از پوتین دریافت نکرده است. وی گفت: آخرین دیدار پوتین با مقامات ایران دیدار وی با عراقچی است و چنین موضوعی در این دیدار مطرح نشده است. بعد از آن نیز هیچ پیامی درباره غنیسازی صفر از کانالهای ارتباطی بین روسیه و تهران تبادل نشده است. پیشتر آکسیوس مدعی شده است پوتین در پیامی به تهران، از ایران خواسته است که غنیسازی صفردرصد را قبول کند.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع