به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ،  تولید و تجارت کشور طی سال‌های اخیر بیشترین آسیب را از سیاست ارز چندنرخی متحمل شده‌است. سیاست پیمان‌‌‌‌‌‌‌‌سپاری ارزی عملا صادرات کشور را فلج کرده و باعث‌شده بسیاری از فعالان اقتصادی  با سابقه خانه‌‌‌‌‌‌‌‌نشین شوند و تامین ارز واردات تولید با موانع زیادی همراه شود، اما طی روزهای اخیر و بعد از سال‌ها بحث کارشناسی و مطالبه بخش‌خصوصی و فعالان اقتصادی،  بازار ارز توافقی راه‌اندازی شد تا به شکلی محدود تعیین قیمت ارز به سازوکار بازار سپرده شود. با راه‌اندازی این سامانه، نرخ نیمایی ارز که منشأ رانت و فساد گسترده شده بود، حذف شد. کارشناسان راه‌اندازی این سامانه را گامی مثبت در راستای سیاست ارز تک‌نرخی‌می‌‌‌‌‌‌‌‌دانند و تاکید دارند؛  در صورتی‌که سازوکار این سامانه بدون دخالت دولت پیش‌برود، می‌تواند دستاوردهای مثبتی به نفع تولید و صادرات کشور داشته‌باشد.

در همین راستا «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با 18فعال با‌سابقه اقتصادی و مدیران کسب‌وکار و تجارت که در زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌های صنعت، معدن، تجارت و خدمات فعالیت دارند، چهار سوال کلیدی را مطرح کرد. این چهار سوال عبارتند از: 1- آیا با آزادسازی نرخ ارز و حذف سیاست ارز چند نرخی موافقید؟ 2- آیا سیاست ارزی جدید دولت در ایجاد بازار ارز توافقی با این هدف هم‌راستا بوده‌است؟ 3- اثر این سیاست روی کسب‌وکار شما(اعم از صنعتی- خدماتی-معدنی) چگونه بوده‌است؟ 4- آیا تصور می‌کنید این سیاست با توجه به ظهور مجدد ترامپ بتواند در بلندمدت تداوم یابد و به یک سیاست ارزی شناور منجر شود؟ تحلیل پاسخ‌‌‌‌‌‌‌‌های این 18 فعال اقتصادی نشان‌داد، اکثریت با آزادسازی و حذف سیاست ارز چند نرخی موافق هستند. همچنین اکثریت فعالان اقتصادی معتقد بودند سیاست ارزی جدید دولت در ایجاد بازار ارز توافقی با هدف حذف ارز چند نرخی هم‌راستا است اما به شرط اینکه دولت دخالتی در این بازار نداشته‌باشد و نرخ ارز کاملا توافقی تعیین شود. به گفته آنها در صورت دخالت دولت در تعیین نرخ ارز در این سامانه، سامانه جدید نیز مشابه نیما خواهد بود. فعالان اقتصادی همچنین تاکید دارند؛ اگرچه این سیاست در مواردی افزایش قیمت در برخی کالاها را به‌دنبال دارد، اما در مجموع به نفع تولید و صادرات کشور است.این کارشناسان ظهور ترامپ و تشدید تحریم‌های خارجی  را چالش جدی فضای اقتصادی کشور عنوان می‌کنند که می‌تواند فضای سیاسی کشور و وضعیت بازار ارز را به‌شدت‌ ملتهب کند. در همین راستا تاکید دارند باید هرچه سریع‌تر رابطه و تعاملات بین‌المللی اصلاح شود و مناسبات سیاسی و مسائلی از قبیل FATF حل شود. به گفته آنها در این شرایط است که قطعا درآمدهای صادراتی متحول و قیمت ارز متعادل و تک‌نرخی می‌شود.

عدم‌دستکاری و دخالت در قیمت

حسین‌‌‌‌‌ سلاح‌‌‌‌‌ورزی، فعال اقتصادی با موافقت با آزادسازی نرخ ارز و حذف سیاست ارز چند نرخی، در پاسخ به این سوال که آیا سیاست ارزی جدید دولت در ایجاد بازار ارز توافقی با این هدف هم‌راستا بوده‌است؟، تاکید دارد ؛این سیاست روی کاغذ درست و هم‌راستا است، اما به شرط عدم‌دستکاری و دخالت در قیمت. این فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که اثر این سیاست روی کسب‌وکار شما چگونه بوده‌است؟معتقد است، تک‌نرخی‌شدن ارز و توافقی‌شدن آن روی کسب کار صادراتی ما اثر مثبت دارد، در مورد واردات هم امکان تهیه و تخصیص ارز ممکن و‌‌‌‌‌ میسر می‌شود. سلاح‌‌‌‌‌ورزی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا تصور می‌کنید این سیاست با توجه به ظهور مجدد ترامپ بتواند در بلندمدت ادامه یابد و به یک سیاست ارزی شناور منجر شود؟ می‌گوید: در صورت عدم‌عقب‌نشینی سیاستگذار ارزی و تسهیل مقررات مربوط به صادرات و اصلاح رویه پیمان‌سپاری، ممکن است.