نخستین مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا روز ۲۳ فروردین ماه به ریاست عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه در مسقط برگزار شد. این کشور تا به حال برای ۴ دور میزبان این گفت‌وگوها بوده است. از همین‌رو سفر هفته آینده مسعود پزشکیان به عمان را می‌توان سفر رئیس‌جمهوری به کشورِ میانجی مذاکرات ایران و آمریکا تفسیر کرد. خبر سفر رئیس‌جمهور به عمان درحالی عصر یکشنبه از سوی پزشکیان در دیدار با بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه سلطنت عمان اعلام شد که تهران و واشنگتن خود را برای دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم آماده می‌کنند. بر اساس گزارش‌ها این دور از گفت‌وگوها احتمالا شنبه یا یکشنبه هفته آتی در رم برگزار خواهد شد. پیش‌تر هم دومین دور مذاکرات ایران و آمریکا به میزبانی سفارت عمان در رم پایتخت ایتالیا برگزار شده بود. از همین‌رو سفر هفته آینده رئیس‌جمهوری به مسقط مهم ارزیابی می‌شود.

به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ، با این حال روز گذشته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه درنشست خبری هفتگی خود ضمن معمولی توصیف کردن این سفر گفت: ما با عمان رابطه بسیار خوبی داریم. در دوره شهید رئیسی نیز ایشان سفری به عمان داشتند و همچنین سلطان عمان نیز به ایران سفر کردند. بقایی همچنین اظهار کرد: موضوع سفر رئیس‌جمهور به عمان از مدتی قبل در دستور کار بوده و این سفر انجام خواهد شد، اما در مورد جزئیات آن، ترجیح می‌دهم که دفتر رئیس‌جمهور اطلاع‌رسانی دقیق‌تری درباره زمان و موضوعات دستور کار انجام دهد. پیش از این مسعود پزشکیان عصر روز یکشنبه در دیدار با بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه سلطنت عمان با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گسترش تبادلات و همکاری‌ها در تمامی عرصه‌های تجاری، سیاسی، اقتصادی، علمی و فناورانه با کشورهای اسلامی، به‌ویژه کشور دوست و برادر عمان، تاکید کرده بود: سفر پیش‌روی من به عمان در هفته آتی می‌تواند نقطه‌عطفی در تعمیق روابط همه‌جانبه میان دو کشور باشد و امیدواریم آثار و دستاوردهای آن منافع ملموسی برای دو ملت به همراه داشته باشد.

رئیس‌جمهور در این دیدار با تمجید از سطح بسیار مطلوب روابط دوجانبه و همچنین نقش خیرخواهانه، متعهدانه و سازنده دولت عمان در میزبانی از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: امیدواریم با تلاش‌ها و نیت‌های خالصانه و صادقانه سلطان هیثم‌بن‌طارق، این گفت‌وگوها به توافقی عادلانه و تضمین‌کننده ثبات پایدار در منطقه بینجامد. به گزارش «ایرنا»، بدر البوسعیدی نیز در این دیدار با ابراز امیدواری نسبت به گسترش روزافزون مناسبات دوجانبه تاکید کرد: روابط ممتاز میان جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان، نمونه‌ای روشن از مناسبات مبتنی بر صداقت، همکاری و برادری است و امید داریم این روابط الگوی الهام‌بخشی برای دیگر کشورها نیز باشد. وی با استقبال از سفر قریب‌الوقوع پزشکیان به عمان، تصریح کرد: بی‌صبرانه منتظر حضور جنابعالی در مسقط هستیم.

 دیدارهای دیپلماتیک پزشکیان

پزشکیان در کنار دیدار با وزیرخارجه عمان، عصر یکشنبه در حاشیه نشست «مجمع گفت‌وگوی تهران ۲۰۲۵» با محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر هم دیدار و گفت‌وگو کرد. او با تاکید بر روابط برادرانه و صمیمانه میان دو کشور، ابراز امیدواری کرد که تعاملات و توافقات انجام‌شده در کوتاه‌ترین زمان ممکن به مرحله اجرا درآید و نتایج آن در جهت منافع مشترک دو کشور و دو ملت نمود یابد. به گزارش «ایسنا»، محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی نیز گفت: تجربه نشان داده که در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران، فشار و تحمیل نتیجه‌ای نداشته و آنچه کارساز بوده، گفت‌وگو و تفاهم است.

دیدار با نورلان یرمِک‌بایف، دبیرکل سازمان همکاری شانگهای بخش دیگری از دیدارهای دیپلماتیک رئیس‌جمهور بود. پزشکیان در این دیدار، ایجاد یک نهاد مالی مشترک در چارچوب سازمان همکاری شانگهای را ضرورتی اساسی برشمرد و گفت: چنین سازوکاری می‌تواند پشتوانه‌ای موثر برای پیشبرد برنامه‌های مشترک کشورهای عضو فراهم آورد. پزشکیان همچنین با سراج‌الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه جمهوری تاجیکستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی با اشاره به سطح ممتاز روابط دوجانبه، بر فراهم بودن بسترهای لازم برای تقویت و توسعه بیش از پیش همکاری‌ها در حوزه‌های تجاری، اقتصادی، سیاسی، علمی و امنیتی تاکید کرد. وزیر امور خارجه تاجیکستان هم بر علاقه‌مندی کشورش به توسعه همکاری‌ها با جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید کرد. در ادامه این دیدارها پزشکیان در دیدار آرمن گریگوریان دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری ارمنستان، با اشاره به تبادل هیات‌های دیپلماتیک میان دو کشور طی ماه‌های اخیر، این روند را زمینه‌ساز ارتقای هر چه بیشتر همکاری‌های دوجانبه دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران از کاهش تنش‌ها میان جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان قویا حمایت کرده و از آن استقبال می‌کند. پزشکیان در دیدار نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق هم ضمن اشاره به مسائل منطقه‌ای خاطرنشان کرد: اختلافات قومی و مذهبی، توطئه بدخواهان برای جلوگیری از هم‌افزایی و پیشرفت ملت‌ها و دولت‌های منطقه است و باید با همکاری و تعامل هر چه بیشتر بر این دسیسه‌ها غلبه کنیم.