در سوگ آخرین بازمانده از نسل اول اقتصاددانان

محمود نظری عضو شورای سردبیری با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت :

 

استاد گرانقدر مرحوم دکتر باقر قدیری اصلی در زمره آخرین بازمانده نسل اول اقتصادان کشور است که با درگذشت او نسل اول اقتصاددانان کشور جای خود را به نسل دوم  دادند.

اساتید همانند دکتر زندی حقیقی، پیرنیا، آگاه، تمدن جهرمی، عدل طباطبایی، مشکات، منتظرالظهور، جهانبگلو، نوری نیستانک، پاکدامن و قدیری اصلی نسل اول اقتصاددانان و اساتید دانشکده اقتصاد بودند که عمدتا فرانسه اقتصاد خوانده بودند. گرچه این اساتید از ابزارهای ریاضی در تحلیل ها و دروس خود کمتر استفاده می کردند و البته در آن زمان نیز اقتصاد به همین سبک بود و بعدها با گسترش علم اقتصاد استفاده از ریاضیات در اقتصاد بیشتر مرسوم گردید، ولی در بسط و گسترش ادبیات اقتصادی کشور بویژه  معادل یابی واژه های اقتصادی تلاش زیادی کردند و اولین کتب درسی را در زمینه علم اقتصاد به رشته تحریر در آوردند.

گدشته از این، نسل اول اقتصاددانان خود را به اقتصاد خلاصه نکرده بودند و دیدگاه های سیاسی را نیز چاشنی کارشان کرده بودند و در احزاب و گروهای فکری مختلف نیز فعالیت داشتند. این وجه از فعالیت آنها و انتقال آن به دانشجویان منجر به وجه تمایز دانش آموختگان دانشکده اقتصاد با دیگران شده بود. گرچه این وجه بتدریج تضعیف گردید ولی باز هم رگ های از آن مشاهد می شود.

اولین کتاب اقتصاد خرد که تالیف گردید، کتاب اقتصاد خرد مرحوم دکتر باقر قدیری اصلی بودکه قبل و بعد از انقلاب فرهنگی به عنوان کتاب پایه مورد استفاده قرار می گرفت.آنمرحوم مقدمه این کتاب را با این عبارت زیبا شروع کرده بود.
” سخن این کتاب بر اهل فن نا آشنا نیست. اقتصاد خرد به کسی هم تعلق ندارد و اگر به کسانی هم تعلق داشته باشد روحشان شاد مارژینالیست های بزرگ هم مرده اند” نوآوری کار هر کس نیست. شرایط مساعد می خواهد تا لاله روید”.
بتدریج در سال های بالاتر نوبت درس “پول و بانکداری” رسیدیم. این واحد را با مرحوم باقر قدیری اصلی گذراندیم. استاد با حضورش در سر کلاس که لهجه غلیظ شمالی هم داشت درس خود را در باره نقش پول در اقتصاد با این عبارت شروع کرد.
” می گویند انسان اشرف مخلوقات خداست و من می گویم پول اشراف مخلوقات انسان است.این یک روی سکه است. روی دیگرش این است که هر جنایتی که بشر انجام می دهد از زر و سیم و قدرت است. ای کاش از روز ازل رز و سیم نبود”. در ادامه نیز عنوان نمود در قدیم افراد سودجو کنار سکه ها را با سوهان می سایدند و براده های آنرا می فروختند. بر این اساس اطراف سکه ها را به حالت کنگره مانند در می آوردند تا سود جویان ناکام بمانند.غافل از آن امروزه بانک مرکزی با چاپ اسکناس بدون پشتوانه میلیارد میلیارد از جیب مردم می رباید و ارزش پول را از بین می برد. البته آنمرحوم نمی داند که حالا نیاز به چاپ اسکناس هم نمی باشد و با یک دگمه “اینتر” این اتفاق صورت می گیرد.

در قسمت سیاست های مبارزه با تورم و گرانی در ایران با توسل به زور و استفاده از ماموران مبارزه با گرانی عنوان  می نمود توسل به زور کاری را از پیش نمی برد. زیرا ماموران مبارزه با گرانفروشی “شریک دزد و رفیق غافله” بودند. یکجا از دولت بابت مبارزه با گرانفروشی حقوق دریافت می کردند و وقتی به فرد گرانفروش می رسیدند “حق حسابی” نیز  از او دریافت می کردند و گرانفروش هم از آنها می خواست که “شتر دیدی ندیدی”

روحش شاد و روانش تابناک

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + یازده =

پربازدیدترین ها