سرانجام وزارت صمت پس از دو سال توقف، آمار توليد كالاهاي منتخب صنعتي را منتشر كرد كه نشان ميدهد توليد نيمي از اين كالاها در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل افزايش داشته است. آمار وضعيت توليد كالاهاي صنعتي در ۱۴۰۳ نشان ميدهد توليد نيمي از ۴۰ كالاي منتخب صنعتي در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ رشد داشته است؛ اگرچه توليد لوازم خانگي، موتورسيكلت و برخي تجهيزات الكتريكي رشد داشتهاند، اما كاهش توليد در صنايع زيرساختي مانند خودرو، فولاد، سيمان، كاشي و آلومينيوم همچنان ادامه دارد. همچنين طبق جديدترين آمار وزارت صمت، بيشترين افزايش توليد مربوط به فيبر با رشد ۳۰.۹ درصد، كارتن با ۲۴.۲ درصد و تراكتور با ۱۰.۴ درصد بوده است. در مقابل، توليد الياف اكريليك با ۵۹.۶ درصد، كاميون و كشنده با ۳۲.۲ درصد و كاشي و سراميك با ۲۴.۲ درصد بيشترين كاهش را تجربه كردند. در حوزه خودروسازي، توليد انواع سواري از ۱,۱۳۲ ميليون دستگاه به ۱.۱۲۰ميليون دستگاه كاهش يافته است. همچنين توليد محصولات فولادي از ۲۱.۵۸۵ ميليون تن به ۲۱.۷۰۰ ميليون تن رسيده است. در بخش لوازم خانگي، توليد ماشين لباسشويي و يخچال و فريزر افزايش يافته اما توليد تلويزيون و كولر آبي كاهش داشته است.
وضعيت كلي توليد در ۱۴۰۳
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، وزارت صمت از مرداد ماه سال ۱۴۰۱، انتشار بخش زيادي از آمارهاي ماهانه كه شامل اطلاعات پروانههاي بهرهبرداري، جوازهاي تاسيس، قيمت كالاهاي اساسي، توليد كالاهاي منتخب صنعتي، توليد و قاچاق سيگار و غيره بود را متوقف كرد و فقط بخشهايي از اين اطلاعات را به صورت قطرهچكاني منتشر ميكرد. اما به نظر ميرسد حالا اين سياست دوباره تغيير كرده و آمارهاي تا پايان سال ۱۴۰۳ در سايت اين وزارتخانه قرار گرفته است. در اين گزارش وضعيت توليد ۴۰ كالاي منتخب صنعتي در سال گذشته منتشر شده كه نشان ميدهد توليد نيمي از كالاها نسبت به سال ۱۴۰۲ افزايش يافته است. بر اساس اين آمار در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال پيش از آن، توليد دو كالا ۲۰ تا ۳۱ درصد، يك كالا بين ۱۰ تا ۲۰ درصد و ۱۷ كالا كمتر از ۱۰ درصد افزايش داشته است. همچنين از بين ۲۰ كالايي كه توليد آنها كاهش يافته، توليد يك كالا بيش از ۵۰ درصد، دو كالا بين ۲۰ تا ۵۰ درصد، چهار كالا ۱۰ تا ۲۰ درصد و ۱۳ كالا كمتر از ۱۰ درصد كاهش توليد داشتهاند.
بر اساس اين گزارش بيشترين افزايش توليد مربوط به توليد فيبر بوده كه توليد آن در سال گذشته ۳۰.۹ درصد رشد داشته و به بيش از يك ميليون و ۸۰۰ هزار متر مكعب رسيده است. همچنين كارتن با افزايش ۲۴.۲ و تراكتور با افزايش ۱۰.۴ درصدي در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۲ در جايگاه دوم و سوم بيشترين افزايش قيمت قرار دارند. بيشترين كاهش توليد نيز به ترتيب به الياف اكريليك با ۵۹.۶ درصد، گروه كاميون، كاميونت و كشنده با ۳۲.۲ درصد و گروه كاشي و سراميك با ۲۴.۲ درصد كاهش نسبت به سال ۱۴۰۲ اختصاص داشته است.
از جمله مهمترين كالاهاي ديگري كه توليد آنها افزايش داشته نيز ميتوان به سموم دفع آفات نباتي، كارتن، انواع سواري و الكتروموتور با افزايش بيش از ۱۰ درصد و پتروشيمي، نخ، تراكتور، الياف پلي استر و لاستيك خودرو با افزايش جزئي زير ۱۰ درصد اشاره كرد.
كاهش توليد در خودرو، فولاد و سيمان
در حوزه خودروسازي، توليد انواع سواري از ۱,۱۳۲ ميليون دستگاه به ۱.۱۲۰ميليون دستگاه كاهش يافته است. همچنين توليد محصولات فولادي از ۲۱.۵۸۵ ميليون تن به ۲۱.۷۰۰ ميليون تن رسيده است.
صنايع شيشه و كاشي در مسير نزولي
توليد ظروف شيشهاي با كاهش از ۷۹۴ هزار تن به ۷۹۲هزار تن رسيد. كاشي و سراميك نيز با افت ۲۴,۲درصدي از ۵۴۴ ميليون مترمربع به ۴۱۲ ميليون مترمربع كاهش يافت.
در ميان ساير كالاها، توليد دوده و پودر شوينده نيز كاهش يافته است. در مقابل، محصولاتي چون شيشه جام، الكتروموتور و فريزر و يخچال خانگي افزايش توليد داشتند، گرچه با شيب ملايم.
وضعيت توليد انواع لوازم خانگي
از بين چهار نوع لوازم خانگي كه آمار توليد آنها در سال ۱۴۰۳ منتشر شده، توليد ماشين لباسشويي و يخچال و فريزر به ترتيب ۹.۶ و ۳ درصد افزايش يافته و به يك ميليون و ۸۴۶ هزار دستگاه و دو ميليون ۶۱۴ هزار دستگاه رسيده است. اما توليد انواع تلويزيون و كولر آبي در مدت ياد شده نسبت به سال ۱۴۰۲ به ترتيب ۱۷.۴ و ۷.۹ درصد كاهش يافته و به يك ميليون و ۵۹۱ هزار و يك ميليون و ۶۰ هزار دستگاه رسيده است.
گفتني است بر اساس پينوشت اين گزارش، اين آمار توليد قطعي نبوده و هيچ الزام قانوني براي واحدهاي توليدي جهت ثبت آمار در بازه زماني مشخص، وجود ندارد و آمار مقدماتي فعلي مبتني بر بخشي از اطلاعات ثبتي و بخشي از اطلاعات برآوردي است.
كارنامه تورم توليد در ۱۴۰۳
بر اساس اعلام مركز آمار ايران، در اسفندماه۱۴۰۳، شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت ۱۶۳۱.۶ بود كه نسبت به ماه قبل خود (تورم ماهانه) ۲.۸درصد افزايش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۸.۲درصد افزايش و در دوازدهماه منتهي به ماه جاري نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۸.۶درصد افزايش داشته است.
در اسفندماه ۱۴۰۳، درصد تغييرات شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۲.۸درصد است كه در مقايسه با همين اطلاع در ماه قبل (۸.۴درصد)، ۵.۶واحد درصد كاهش داشته است. به عبارتي، ميانگين قيمت دريافتي توسط توليدكنندگان محصولات صنعتي به ازاي توليد كالاهاي خود در داخل كشور، در اسفندماه۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، ۲.۸درصد افزايش دارد. در اين ماه بيشترين تورم ماهانه با ۱۰.۷درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشاميدنيها و كمترين تورم ماهانه با ۱.۰درصد افزايش مربوط به گروه وسايل نقليه موتوري، تريلر و نيمتريلر است و گروه ساخت مواد شيميايي و فرآوردههاي شيميايي در اين ماه بدون تغيير بوده است. همچنين در اسفندماه۱۴۰۳، درصد تغييرات شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴۸.۲درصد بوده كه در مقايسه با همين اطلاع در ماه قبل (۴۶.۵درصد)، ۱.۷واحد درصد افزايش داشته است.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع