مهندس عباس ربیحاوی عضو شورای سردبیری با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت : تکرار متناوب بحران پیشروی آب شور خلیج فارس در آبادان و خرمشهر ریشه در سیاست گذاری های غلط حکمرانی منابع آب کشور دارد.
حکمرانی منابع آب کشوربا عدم تامین حقابه دو شهر مهم و استراتژیک آبادان و خرمشهر و به تبع آن تنش های آبی و پیشروی آب شور خلیج فارس ، همانند یک مشکل مقطعی برخورد می کند و بحران کنونی را به گردن تغییرات اقلیمی و خشکسالیهای متعدد میاندازد.
حال آنکه مشکلات جدی آب در خرمشهر و آبادان ناشی از اجرای برنامههای نامتناسب در طول چندین دهه و سوءمدیریت است. کشور ما همواره از یک روش غلط مدیریتی ضربه میخورد؛ رویکردی که به جای پرداختن به ریشه اصلی مشکلات، به حلوفصل پیامدهایی میپردازد که فقط معلول هستند، نه علت.
تکرار متناوب بحران پیشروی آب شور و معضلات ناشی از آن، در کنار خدشهدار شدن سرمایه اجتماعی، میتواند بروز تنشهای اجتماعی را به همراه داشته باشد.
اینکه هر سه الی پنج سال، بحران پیشروی آب شور تکرار شود به هیچ وجه پذیرفتنی نیست و فقط بدلیل سومدیریت در حکمرانی منابع آب کشور است.
وضعیت این روزهای رودخانه کارون و بهمنشیر و پیشروی آب شور دریای خلیج فارس، ریشه در سیاستگذاریهای غلط حکمرانی منابع آب کشور، سدسازی بیرویه، پروژههای غیرکارشناسی انتقال آب از کارون به فلات مرکزی و بارگذاری بیشازحد بر روی رودخانه کارون دارد که سبب شده رودخانه بهمنشیر قدرت پس زدن آب شور دریا را از دست داده و پیشروی آب شور خلیج فارس خسارتهای بسیار زیادی را به بار آورده است که مرگ سه میلیون نفر نخل در سه دهه اخیر شاهدی بر این مدعاست.
این رودخانه مهم و راهبردی و یکی از میراث های گرانبهای طبیعی کشور، در حال حاضر همه نیازهای شرب، صنعت و کشاورزی آبادان و خرمشهر را تأمین میکند و بدون آن، صحبت از پیشرفت و توسعه منطقه، اشتغالزایی، محرومیتزدایی، رشد اقتصادی و سرمایه گذاری هیچ معنایی ندارد. بنابراین در یک کلام، رودخانه بهمنشیر شاهرگ حیاتی آبادان و خرمشهر است که باید یک راه حل اساسی برای آن در نظر گرفته شود،راه حل های کوتاه مدت،دردی را دوا نمیکند.
راه حل اساسی، جلوگیری از طرح های غیر کارشناسی انتقال آب از کارون به فلات مرکزی و جلوگیری از بارگذاری ها نابجا و نامتعارف بر روی حوضه آبریز کارون است. مطمئنا بازنگری و بازتخصیص در حقابه آبادان و خرمشهر، اجرای واقعی سند سازگاری با کم آبی استان خوزستان با هدف مدیریت منابع آب، از جمله راهکارهای اساسی دیگر می باشد.
کل نیازهای آبی آبادان و خرمشهر در همه حوزههای شرب، صنعت و کشاورزی ۱۰۰متر مکعب بر ثانیه است، یعنی تقریباً سالی۳ میلیارد مترمکعب جوابگوی همه نیازهای خرمشهر و آبادان در همه حوزهها میباشد، باوجود۲۳ میلیارد مترمکعب حجم مخازن سدهای خوزستان حتی در شرایط خشکسالی و حداقل برای گذر از فصل تابستان، میتوان با مدیریت منابع آب، حقابه آبادان و خرمشهر با ۵۰۰ هزار نفر جمعیت را تأمین نمود. بنابراین سیاست گذاران حوزه آب کشور به این مسئله مهم و حساس که مشکلات بسیار زیادی را برای آب شرب،آب مورد نیاز صنایع مهم و استراتژیک کشور نظیر پالایشگاه آبادان و…آب مورد نیاز کشاورزی و… به وجود آورده است، تا دیر نشده، توجه نمایند.
وزارت نیرو و سازمان آب و برق خوزستان به دور از بخشی نگری،با قاطعیت، شفافیت و با لحاظ مساله تعارض منافع، برای حل معضل برداشت های بی رویه مجتمع های کشت و صنعت نیشکر در مسیر منتهی به آبادان و خرمشهر،برداشت های غیرمجاز و بارگذاری های بیش از حد بر روی رودخانه کارون، برنامه اجرایی با اتخاذ تضامین لازم در نظر بگیرد به گونه ای که با گذشت هر سال از برنامه اجرایی، پیشرفت قابل ملاحظه ای به معنای واقعی، محقق شود که به بهبود وضعیت آبادان و خرمشهر ختم شود. در غیر اینصورت بحران به تناوب تکرار میشود و البته با ضررهای جبران ناپذیر اجتماعی و اقتصادی
بدون چاره اندیشی برای برداشت های بی رویه، برداشت های غیر مجاز و بارگذاری های بیش از حد بویژه در مسیر منتهی به آبادان و خرمشهر، هیچ راه حلی وجود ندارد.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع