پس از ۱۲ روز درگيري مستقيم ميان ايران و اسراييل كه به آتشبس رسيد، بازار جهاني نفت با واكنشي غيرمعمول و آرام مواجه شد؛ اين در حالي است كه مشتريان نفت ايران، بهويژه چين، عليرغم تنشها، همچنان حاضر به خريد و نگاه بلندمدت بودند.
ميانگين قيمت نفت خام برنت از كمتر از ۷۰ دلار در تاريخ ۱۲ ژوئن، تا بيش از ۸۱ دلار در ۲۳ ژوئن (پس از حملات هوايي امريكا به تاسيسات هستهاي ايران) رشد كرد؛ اما با اعلام آتشبس و موضعگيري ترامپ مبني بر اجازه به چين براي ادامه خريد نفت ايران، قيمتها به زير ۶۷ دلار برگشت.
آتشبس حاكم بر منطقه، همزمان با اجتناب ايران از بستن خليج فارس يا هدفگيري نفتكشها، به نوسانات شديد پايان داد و ريسك ژئوپليتيك را در كوتاهمدت خاموش كرد.
صادرات نفت ايران، كه پيش از درگيري حدود ۱.۷ ميليون بشكه در روز بود، در هفته پس از شروع درگيريها به حدود ۱۰۲ هزار بشكه كاهش يافت.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، چين به عنوان بزرگترين مشتري نفت ايران، منشأ بيش از ۹۰درصد صادرات نفتي تهران است. شركتهاي نفتي چيني، بهويژه پالايشگاههاي كوچك يا موسوم به «teapots » نفت ايران را با خريداري ميكنند، مخصوصا زماني كه تحريمهاي امريكا شديد ميشود.
اين پالايشگاهها نفت ايران را با منابع ديگر تركيب كرده و از طريق كانالهاي واسطهاي وارد بازار ميكنند. حتي در بحبوحه بحران، چين نشان داد كه آماده حفظ روابط نفتي با تهران است. رييسجمهور ترامپ نيز اعلام كرد كه چين ميتواند خريد نفت ايران را ادامه بدهد، حتي با وجود تداوم سياست رسمي تحريمها، تا توازن اقتصادي در بازار جهاني حفظ شود. هند، سنگاپور و تايلند از ديگر كشورهايي هستند كه نفت ايران را وارد ميكنند، هرچند ميزان وابستگيشان نسبت به چين بسيار كمتر است. ژاپن، گرچه بيشتر نياز خود را از عربستان و امارات تأمين ميكند، همچنان تاريخچهاي از همكاري نفتي با ايران دارد و در صورت نياز ميتواند به واردات از تهران بازگردد. براي تداوم وضعيت صادرات نفت ايران، چند شرط اساسي وجود دارد:
ادامه آتشبس و ثبات منطقهاي: تا زماني كه گلوگاههايي مثل تنگه هرمز بسته نشود، صادرات – even if limited – ادامه خواهد يافت. پايداري مشتريان آسيايي: بهويژه چين كه موتور محركه صادرات ايران است، در برابر فشارهاي واشنگتن مقاومت كرده و همچنان خريدار اصلي باقي مانده. تغييرات در مواضع امريكا: سيگنالهايي از جانب ترامپ مبني بر نرمش در برابر فروش نفت ايران، ميتواند اثر رواني و عملي قابل توجهي در بازار داشته باشد. در مجموع، با اينكه زيرساختهاي صادرات نفت ايران ضربه ديدند، اما «طلاي سياه» همچنان در گردش است؛ نه فقط در بازار جهاني، بلكه در ذهن استراتژيستهاي منطقهاي كه ميدانند خاموش كردن كامل صداي ايران در بازار انرژي ممكن نيست. اين در حالي است كه موسسه كپلر با اشاره به افزايش صادرات نفت ايران اعلام كرد ايران ۱۲۰ ميليون بشكه نفت روي دريا دارد كه طي دو هفته آتي بخش اعظم آن روانه بازار جهاني خواهد شد. موسسه كپلر با اشاره به افزايش صادرات نفت ايران اعلام كرد ايران ۱۲۰ ميليون بشكه نفت روي دريا دارد كه طي دو هفته آتي بخش اعظم آن روانه بازار جهاني خواهد شد. موسسه كپلر از افزايش صادرات نفت ايران به ۲,۲ ميليون بشكه در روز در ميانه درگيريها با رژيم صهيونيستي خبر داده است. اين موسسه رديابي كشتيها از رو به افزايش بودن صادرات نفت ايران و احتمال رسيدن به ۲.۴ ميليون بشكه در روز خبر داده است. بر اساس ادعاي اين موسسه ايران ۱۲۰ ميليون بشكه نفت روي دريا دارد كه طي دو هفته آتي بخش اعظم آن روانه بازار جهاني خواهد شد. پس از حمله ايران به پايگاه امريكا در قطر و اعلام آتش بس بين ايران و رژيم صهيونيستي دونالد ترامپ در فضاي مجازي از چراغ سبز امريكا براي صادرات نفت ايران به چين خبر داد. هرچند وزارت خزانه داري امريكا بر اجراي دقيق تحريمها عليه ايران تاكيد كرده و تحليلگران گفتههاي ترامپ را با توجه به تغيير مكرر مواضع خود جدي نميگيرند اما موسسه كپلر نوشته است چراغ سبز ترامپ براي صادرات نفت ايران به مزاق عربستان و روسيه كه صادركنندگان عمده نفت در جهان هستند خوش نخواهد آمد.
پيشتر شبكه خبري بلومبرگ هم از افزايش صادرات نفت ايران به ۲ ميليون و ۳۳۰ هزار بشكه در روز در ميانه تجاوز رژيم صهيونيستي به ايران خبر داده بود.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع