جنجال فیلتری در آستانه تحلیف

در آستانه مراسم تحلیف رییس‌جمهور دولت چهاردهم، جلسه علنی مجلس شورای اسلامی برای لحظاتی به دنبال تذکر نماینده بوکان درخصوص اعلام وصول نشدن طرح دو فوریتی‌اش درباره رفع فیلترینگ، به تنش کشیده شد؛ این درحالی است که یکی از مهم‌ترین اظهارات مسعود پزشکیان در روزهای مناظره و وعده‌هایش، تلاش برای رفع فیلترینگ بوده؛ فارغ از اینکه دست رییس دولت برای این کار چقدر باز است.

به اعتقاد کارشناسان، در رسیدن به توسعه یک موضوع عام وجود دارد، آن‌هم‌زمانی است که ما بخش زیادی از روز را صرف دسترسی به فیلترشکن‌ها برای عبور از فیلترینگ داخلی و تحریم‌های خارجی می‌کنیم برای اینکه بتوانیم کار موردنظرمان را انجام دهیم و درنهایت مسیر ما دچار اختلال می‌شود. این در حالی است که ماه گذشته، انجمن تجارت الکترونیک آخرین گزارش خود از کیفیت اینترنت را منتشر کرد. در بخش مربوط به فیلترینگ این گزارش آمده بود: ما به عنوان انجمن تجارت الکترونیک درخواست خود را به‌صورت شفاف و دقیق مطرح کرده‌ایم و از رییس‌جمهور آینده می‌خواهیم از اقدامات خود در برابر تحریم، فیلترینگ و انحصار به مردم گزارش و جواب شفاف و دقیق بدهد. علاوه بر این با توجه به دور جدید مجلس سه درخواست از ریاست مجلس مطرح کرده‌ایم تا در کنار شفاف‌شدن ۶ رای ریاست‌جمهوری، ۲ رای مجلس هم درباره فیلترینگ شفاف شود.

تنش در مجلس بر سر طرح  دوفوریتی پیرامون رفع فلیترینگ

  به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل  ، در این میان روز گذشته جلسه علنی مجلس شورای اسلامی برای لحظاتی به دنبال تذکر نماینده بوکان درخصوص اعلام وصول نشدن طرح دو فوریتی‌اش درباره رفع فیلترینگ، به تنش کشیده شد. محمدقسیم عثمانی در تذکری در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: از نمایندگان تقاضا دارم به صحبت‌های بنده گوش کنند چرا که دردی که بنده امروز دارم درد فردای شما هست. من طرحی دو فوریتی تهیه و تقدیم هیات رییسه کردم. این طرح تمام مراحل خود را طی کرده است اما آقای قالیباف این طرح را وتو کردند. با چه حقی این کار را انجام دادید؟ آقای قالیباف شما به قرآن سوگند یاد کردید که آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی را رعایت کنید. وی در ادامه اظهار کرد: طرح بنده چه مشکلی داشت؟ آقای قالیباف اینجا پادگان نیست بلکه اینجا مجلس شورای اسلامی است. اینجا خانه ملت است، بنده به عنوان نماینده مردم طرحی را در جهت منافع مردم طراحی کرده و طبق آیین‌نامه مراحل دو فوریتی آن را طی کردم چرا آقای قالیباف این طرح را وتو کردند. نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مگر هیات رییسه نباید آیین‌نامه مجلس را رعایت کند. اگر من به عنوان نماینده مردم نتوانم صحبت کنم چه کسی باید حرف مردم را بزند؟ آقای قالیباف فکر می‌کنید مصلحت اندیش هستید؟ چرا به آیین‌نامه عمل نمی‌کنید؟ بنده با همه دوستان هیات رییسه صحبت کردم و گفتند که مراحل این طرح طی شده است چون طرح رفع فلیترینگ است اجازه نمی‌دهید در دستور کار قرار گیرد. مگر همه از رفع فلیترینگ صحبت نمی‌کردید؟ چرا طرح بنده را وتو می‌کنید؟ این اقدامات را نکنید به خدا به نفع کشور نیست. البته بعد از متشنج شدن فضای مجلس به علت اعلام وصول نشدن طرح دو فوریتی محمد قسیم عثمانی نماینده بوکان، او در یک نوبت دیگر در توضیح چالشی که در مجلس به وجود آمده بود گفت: من بسیار تحت فشار هستم و برخی از دوستان نماینده از جمله آقای حاج بابایی در جریان است. تاکنون ۳۰ طرح اعلام وصول شده است و بنده برای اولین بار طرحی تقدیم مجلس کردم و انتظار داشتم اعلام وصول شود. من یک دانشگاهی هستم و طرحی که ارایه دادم ۵۰۰۰ میلیارد تومان از هزینه‌ها در سال را کم می‌کند. این موضوع خدمت به کشور محسوب نمی‌شود؟ نماینده بوکان در نوبت دوم سخنرانی‌های خود درباره استفاده از واژه پادگان توضیح داد و گفت: منظور من از پادگان، به منظور توهین نیست و کشور ما مدیون پادگان است. منطورم این است که با توجه به اینکه در مجلس آیین نامه روشنی در دست است رابطه فرماندهی و فرمان‌بری نباید در مجلس حاکم باشد اگر من آیین نامه را رعایت نکردم بفرمایید.

گله وزیر ارتباطات از فیلترشکن‌ها

عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات یک ماه پیش نیز در مجلس حضور پیدا کرد و درباره حل مشکلات فروش فیلترشکن و نابودسازی مافیای فیلترشکن گفته بود: کلید حل مشکل فیلترشکن در دست مجلس است چراکه یک خط قانون درباره فیلترشکن‌ها وجود ندارد و مجلس باید آن را پیگیری کند تا در دولت و وزارت ارتباطات نیز بتوان آن را پیگیری کرد. او همچنین هفته گذشته در دیدار با «مسعود پزشکیان»، رییس‌جمهور منتخب، علت اصلی گله کاربران از سرعت اینترنت را «محدودیت در دسترسی به برخی سرویس‌ها و تحریم‌های ظالمانه غرب» دانست. زارع‌پور در این مورد به پزشکیان گفت: «بیشتر گله کاربران از سرعت اینترنت ناشی از دو موضوع محدودیت در دسترسی به برخی سرویس‌ها و تحریم‌های ظالمانه غرب در ایجاد محدودیت در دسترسی به سایت‌های مورد نیاز کاربران است. چراکه برخی از کاربران برای دور زدن این محدودیت‌ها مجبور به استفاده از فیلترشکن هستند که این امر ضمن کاهش سرعت دسترسی، باعث ناامنی گوشی و رایانه کاربران و آسیب پذیر شدن آنها در مقابل حملات سایبری می‌شود.

سکوت زارع‌پور درباره فیلترینگ داخلی

این در حالی است که در سه سال گذشته و در مدت زمانی که زارع‌پور مسوولیت وزارت ارتباطات را بر عهده داشته، درباره فیلترینگی که از کانال دولتی و حاکمیتی رخ داده، سخن نگفته است. در آخرین روزهای تابستان سال ۱۴۰۱ و پاییز همان سال، دومینوی فیلترینگ در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های خارجی به راه افتاد. آنطور که دیجیاتو اشاره می‌کند، اینستاگرام و واتس‌اپ هر دو از ۳۰ شهریور فیلتر شدند. همه فقط می‌گفتند مساله امنیتی است و دستور فیلترینگ از سوی شورای عالی امنیت ملی آمده است. لینکدین، اپ‌استور و گوگل‌پلی یکی پس از دیگری فیلتر شدند، حتی پیام‌رسان‌ وایبر که مدت‌ها بود از سبد کاربران ایرانی حذف شده بود هم از فیلترینگ در امان نماند. بعد نوبت به بازی کلش‌آوکلنز رسید، حتی گوگل مپ هم مدتی از دسترس کاربران خارج شد. مهرماه همان سال و در موقعیتی که مردم و کسب‌وکارهای اینستاگرامی نگران فیلترینگ دایمی پلتفرم محل‌کارشان بودند، زارع‌پور به‌جای اینکه بگوید تلاشش را برای احقاق خواسته مردم می‌کند، گفت فیلترینگ احتمالاً دایمی است. آن زمان، مانند بسیاری از زمان‌های بعد، توضیح می‌داد که فیلترینگ از اختیار دولت خارج است. زارع‌پور می‌گفت وزارت ارتباطات در کمیته فیلترینگ یا همان تعیین مصادیق محتوای مجرمانه فقط یک رأی دارد اما هیچگاه نگفت آن رأی چیست. بعدها وزیر ارتباطات دولت سیزدهم گفت زمان ناآرامی‌های ۱۴۰۱، با تلاش‌ فراوان توانسته اعضای شورای عالی امنیت ملی را قانع کند اینترنت سراسری و کامل قطع نشود اما هیچگاه از تلاش برای رفع فیلتر اینستاگرام و چانه‌زنی‌های این‌چنینی چیزی نگفت. به‌جای آن تبدیل به حامی پیام‌رسان‌های داخلی شد. او هر هفته میان خبرنگاران می‌رفت و آمارهای به‌روزشده کاربران فعال این پیام‌رسان‌ها را مرور می‌کرد. درحالی‌که نارضایتی عمومی ناشی از فیلتر شدن اینستاگرام اوج گرفته بود، زارع‌پور جایگزین‌های داخلی‌ را معرفی می‌کرد که بر نارضایتی‌ها دامن می‌زد.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 15 =

پربازدیدترین ها