با وجود حمله نظامی مستقیم رژیم صهیونیستی و آمریکا و تشدید ریسکهای سیستماتیک امنیتی، بازار ارز از کنترل خارج نشد و بانک مرکزی توانست ثبات را در این بازار حفظ کند.
وی روند بازار ارز را قابل قبول و کنترلشده ارزیابی کرد و افزود: این در حالی است که در سالهای گذشته، حتی بدون وقوع جنگ یا ریسک ژئوپولیتیکی، بازار ارز نوسانات بسیار بزرگتری را تجربه کرده بود.
حاجی زاده بیان کرد: تجاوز رژیم صهیونیستی، انتظارات تورمی جهانی نفت در پی تنشهای منطقهای و همچنین افزایش قیمت اونس جهانی تنها موجب شد نرخ ارز در حدود ۱۱ تا ۱۲ درصد رشد کند.
این پژوهشگر علوم بانکی عنوان کرد: از طرفی با توجه به عدم معامله دلار و طلا در شرایط جنگی، این سطوح قیمتی و این رشد کم نیز بیشتر جنبه روانی و کوتاهمدت داشت. بدیهی است افرادی که در سقف قیمتها وارد بازار شده و دلار خریداری کردند، متضرر شدند.
حاجی زاده گفت: با توجه به این که جنگ ۱۲ روزه پایان یافت، نرخ دلار به سرعت سقوط کرد و به کانال قبلی خودش، یعنی در حدود ۸۴ هزار تومان بازگشت.
وی با تاکیر بر اینکه افزایش ذخایر طلا، کمک شایانی به مدیریت بازار ارز کرده است، توضیح داد: در حالی که واردات طلا بهطور متوسط کمتر از ۱۵ یا ۲۰ تن در سال بود، در سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۰۰ تن طلا معادل ۸ میلیارد دلار وارد کشور شد که بخش عمده آن را بانک مرکزی برای تقویت پشتوانه پول ملی خریداری کرد. همچنین، طبق اعلام رئیسکل بانک مرکزی، سال گذشته ۲۰ درصد از ذخایر ارزی کشور به طلا تبدیل شده و ایران در جایگاه پنجم بانکهای مرکزی جهان از نظر خرید طلای جدید قرار گرفته است.
این پژوهشگر علوم بانکی تصریح کرد: از طرفی در سال جاری اقداماتی از قبیل راهاندازی بازار پیشفروش ارز برای تأمین ۳ میلیارد دلار منابع تأمین مالی، تسهیل رفع تعهد ارزی با طلا، و ایجاد بازار امتیاز صادراتی برای صادرکنندگان خرد عملیاتی شده است که به افزایش عرضهها کمک خواهد کرد.
وی با اشاره به روند مطلوب تأمین ارز واردات خاطرنشان کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا ۲۰ خرداد، بیش از ۱۲ میلیارد دلار ارز تأمین شده که بیش از ۲ میلیارد دلار آن صرف دارو و کالاهای اساسی شده است. بهتازگی هم برای کالاهای اساسی، یک میلیارد دلار تخصیص یافته که ۴۰۰ میلیون دلار آن ظرف ۲۴ ساعت کارسازی شد.
حاجی زاده در پایان تاکید کرد: در حال حاضر فعالان اقتصادی در حال افزایش تولید هستند تا کالاهای مورد نیاز مردم را تامین کنند. شرایط خاص کشور در زمان جنگ موجب اتحاد و همدلی مردم، فعالان اقتصادی و دولت شد. این موضوع موجب شد تا گذر از دوران سخت جنگ آسان شود و مراجعه به بازار ارز کاهش یابد.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع