روایت دوم از تحولات بازار مسکن پایتخت در آبان سال جاری از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. بر اساس این گزارش، میانگین وزنی هر متر مربع واحدمسکونی در ماه مورد نظر با رشد مثبت ۱٫۵ درصدی به بیش از ۸۰ میلیون تومان رسیده است. به این ترتیب، تورم مسکن طی ۱۲ ماه منتهی به اول آذر سال جاری، به ۸۶٫۳ درصد رسید که نشان میدهد از آبان سال گذشته تا اول آذر سال جاری، تورم ملک بهطور متوسط در هر ماه به بیش از ۷ درصد بالغ شده است. به گزارش مرکز آمار ایران، در آبان ماه ١۴٠٢ شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٢٨٢,۵ رسیده که نسبت به ماه قبل (٢٧٨.٣)، ١.۵ درصد افزایش داشته است. همچنین در آبان ماه ١۴٠٢ تورم ماهانه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران ١,۵ درصد بوده است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (٠.۶- درصد)، ٢.١ واحد درصد افزایش داشته است. منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت ماه جاری، نسبت به ماه قبل است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در آبان ماه ١۴٠٢ تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ۶٨,٧ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه این ماه در مقایسه با ماه قبل (٧۴.۵ درصد) ۵.٨ واحد درصد کاهش داشته است. منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در همین حال، نرخ تورم سالانه آبان ماه ١۴٠٢ آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٨۶,٣ درصد رسیده است که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (٨۵.۶ درصد)، ٠.٧ واحد درصد افزایش داشته است. منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به شاخص دوره مشابه سال قبل است.
قیمت آپارتمان در مناطق پایتخت
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ، در آبان ماه ١۴٠٢ متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمانهای مسکونی فروش رفته در شهر تهران به ترتیب به ۸۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان و ۷۷ میلیون و ۵۸۲ هزار تومان رسیده است. در این ماه منطقه یک با متوسط وزنی قیمت ۱۵۶ میلیون و ۷۹۸ هزار تومان بیشترین و منطقه ٢٠ با متوسط وزنی قیمت ۴۰ میلیون و ۷۸۴ هزار تومان کمترین قیمت را در بین مناطق ٢٢ گانه شهر تهران به خود اختصاص دادهاند.بر اساس این گزارش، متوسط قیمت آپارتمان در مناطق ۱، ۲، ۳، ۴، ۵ و ۶ از متوسط قیمت وزنی آپارتمان در شهر تهران (یعنی متری ۸۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان) بالاتر است و سایر مناطق از متوسط قیمت پایتخت پایینتر است.گزارش مرکز آمار همچنین حاکی است که تعداد معاملات ملکی انجام شده در پایتخت با رشد ۱۷٫۲ درصدی نسبت به مهر ماه سال جاری به ۳ هزار و ۹۹۸ فقره افزایش یافته است.
محاسبه با روش هدانیک
بر اساس توضیح مرکز آمار ایران، در گزارش آماری این مرکز، شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران با استفاده از اطلاعات ثبتی سامانه املاک و مستغلات کشور و به روش هدانیک محاسبه شده است. شاخص قیمت نسبت به متوسط قیمت، تغییرات قیمتها را بهتر نشان میدهد. زیرا مشخصات و کیفیت واحدهای فروش رفته در دورههای مختلف در محاسبه متوسط قیمت قابل شناسایی نیست. به عنوان مثال، تعداد واحدهای فروش رفته نوساز در یک دوره امکان دارد بسیار بیشتر از دوره قبل باشد که در این حالت متوسط قیمت دو دوره متوالی با یکدیگر قابل مقایسه نخواهند بود. شاخص قیمت محاسبه شده به روش هدانیک این مشکل را برطرف میکند و اثر تغییرات کیفیت در طول دورههای مختلف را از بین میبرد، بنابراین با وجود اینکه متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی نسبت به شاخص قیمت برای عامه جامعه ملموستر است با این حال به دلیل حذف تغییرات کیفیت در محاسبه شاخص قیمت به روش هدانیک؛ تغییرات قیمت در این روش بسیار دقیقتر از تغییرات قیمت در روش متوسط قیمت است. در این گزارش در کنار شاخص قیمت، متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران نیز آورده شده است.
تفاوت آمارهای دو مرجع
پیش از این بانک مرکزی نیز تحولات بازار مسکن در آبان ماه سال جاری را گزارش کرده بود. بر اساس گزارش بانک مرکزی، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در آبان ماه سال جاری ۷۵ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان بود که حاکی از کاهش ۰٫۴ درصدی نسبت به ماه قبل است. در آبانماه سال ۱۴۰۲ همچنین تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به ۳٫۶ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۴٫۷ درصد افزایش و ۵۵٫۱ درصد کاهش نشان میدهد.این در حالی است که در مهرماه سال، ۱۴۰۲ متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۷۶ میلیون و ۶۰ هزار تومان ثبت شد که از افزایش یک درصدی نسبت به شهریور ماه حکایت میکرد. تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران نیزدر مهرماه سال جاری به ۳۱۳۳ واحد مسکونی رسید که نسبت به شهریور ماه ۲۰ درصد افزایش یافته بود.به گزارش «تعادل»، تازهترین روند جهشی قیمت مسکن که از آبان ماه سال گذشته آغاز شد، به خوبی نشان میدهد، «فرود» قیمتی مسکن طی ۸ ماهه اخیر و به ویژه در فصل تابستان، به اندازهای نبوده است که «فراز» قیمتها در پنج ماهه آخر سال گذشته را جبران کرده باشد. افزون بر این، بررسی تطبیقی تورم مسکن و تورم عمومی طی فصول زمستان ۱۴۰۱ و بهار و تابستان سال جاری به خوبی نشان میدهد که تورم مسکن در ثلث آخر سال گذشته، با فاصله قابل توجهی، بالاتر از نرخ تورم عمومی پرواز کرده است. در دورههایی، قیمت واقعی مسکن (قیمت اسمی تعدیل شده با تورم) رشد مثبتی را تجربه میکند. از آبان ۱۴۰۱ تا تیرماه ۱۴۰۲ آخرین دورهای است که چنین شرایطی در بازار مسکن تکرار شده است. به عبارت روشنتر، در این دوره قیمت مسکن حبابی یا حبابدار شده و فراتر از نرخ تورم عمومی حرکت کرده است. در تابستان اما قیمت اسمی مسکن منفی شد که اثر قابل توجهی در کاهش حباب قیمتی مسکن نداشت.بر اساس این گزارش، در آذرماه سال گذشته، نرخ هر دلار در اقتصاد ایران نوسان شدیدی را تجربه کرد به گونهای که در مدت کوتاهی از حدود ۳۰ هزار تومان به بالای ۵۰ هزار تومان رسید. در اردیبهشت ماه سال گذشته، تحت تاثیر برخی اخبار مثبت از مذاکرات ایران و امریکا و همچنین اتخاذ سیاست مهار نرخ ارز از سوی مجموعه دولت، نرخ ارز یک ثبات نسبی را تجربه کرد و در نتیجه آن، آرامش تا حدی به بازار داراییها و از جمله مسکن بازگشت به گونهای که رشد قیمت اسمی مسکن در تابستان منفی شد. این روند در مهرماه تحت تاثیر جنگ در غزه و احتمال سرایت آن به منطقه خاورمیانه معکوس شد بهطوری که قیمت مسکن رشد مثبت یک درصد را در مهرماه تجربه کرد. در پی چنین شرایطی بود که در آبان ماه سال جاری، اغلب بازار داراییها نوسان اندکی را تجربه کردند و به نوعی آرامش نسبی دست یافتند. در این میان، صرفا دلار و سکه طلا بازدهی مثبتی را از خود برجای گذاشتند که رقم اندکی به میزان ۰.۲درصد بود. در آن سوی مرز صفر، اما هر گرم طلای ۱۸ عیار حدود منفی ۰٫۶۱ درصد و هر قطعه ربع سکه منفی ۳ درصد رشد را ثبت کردهاند. شاخص کل بازار سهام نیز حدود ۰٫۶ درصد افت داشته است.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع