تعمیق رکود تورمی در صنعت

کاهش تولید، کاهش فروش و افزایش قیمت‌ها سه شاخصه مهم عملکرد شرکت‌های صنعتی و معدنی فعال در بورس طی دی‌ماه سال جاری است؛ مساله‌ای که به روشنی تعمیق رکود تورمی در صنعت را به تصویر می‌کشد. این آمارها که توسط مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش شده‌اند، به‌وضوح با آماره‌های به دست آمده از شاخص مدیران خرید صنعت مطابقت دارد و وضعیت بغرنج صنعت در ماه‌های اخیر را گزارش می‌کند. وضعیتی که از سویی تحت‌تاثیر ناترازی‌های برق و گاز و از سوی دیگر، زیر ضربات سنگین ناشی از نوسان نرخ ارز شکل گرفته است.
براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، طی دی‌ماه سال۱۴۰۳ شاخص تولید شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت‌به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۷/‏۶‌درصدی و نسبت‌به ماه قبل با کاهش ۵/‏۴‌درصدی مواجه شده است. در این ماه نسبت‌به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۵رشته فعالیت صنعتی بورسی تنها چهار رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ۱۱رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید را تجربه کرده‌اند. رشته فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «لاستیک و پلاستیک» و «کک و پالایش» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیت‌های «محصولات فلزی به جز ماشین‌آلات و تجهیزات»، «سایر کانی غیرفلزی» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته‌اند. همچنین طی دی‌ماه سال۱۴۰۳ نسبت‌به ماه قبل رشته فعالیت‌های «خودرو و قطعات» و «کک و پالایش» و «دارو» افزایش در شاخص تولید و رشته فعالیت‌های «سایر کانی غیرفلزی»، «فلزات پایه» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم در کاهش شاخص تولید را داشته‌اند.
شاخص تولید شرکت‌های معدنی بورسی نسبت‌به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۱/‏۵‌درصدی و نسبت‌به ماه قبل با افزایش ۸/‏۶‌درصدی مواجه شده است.

کاهش فروش

به گزارش اقتصاددان به نقل از جهان‌صنعت ، براساس این گزارش، طی دی‌ماه سال۱۴۰۳ شاخص فروش شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت‌به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۱/‏۴‌درصدی و نسبت‌به ماه قبل با کاهش ۳/‏۹‌درصدی مواجه شده است. در این ماه نسبت‌به ماه مشابه سال قبل تنها چهاررشته فعالیت افزایش در شاخص فروش و ۱۱ رشته فعالیت کاهش در شاخص فروش داشته‌اند. رشته فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «لاستیک و پلاستیک»، و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشته فعالیت‌های «خودرو و قطعات»، «سایر کانی غیرفلزی» و «چوب و کاغذ» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش داشته‌اند. همچنین در این ماه نسبت‌به ماه قبل بیشترین سهم در افزایش شاخص فروش متعلق به رشته‌فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «محصولات فلزی به‌جز ماشین‌آلات و تجهیزات» و «کک و پالایش» بیشترین سهم در کاهش شاخص فروش متعلق به رشته فعالیت‌های «کاشی و سرامیک»، «فلزات پایه» و سایر کانی غیرفلزی بوده است.
بر این اساس شاخص فروش شرکت‌های معدنی بورسی نیز نسبت‌به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۲۴/‏۶‌درصدی و نسبت‌به ماه قبل با افزایش ۷/‏۴‌درصدی مواجه شده است.
در دی‌ماه سال۱۴۰۳ نرخ رشد ماهیانه قیمت شرکت‌های صنعتی بورسی افزایش ۶/‏۴‌درصدی داشته و رشد نقطه به نقطه با افزایش ۵/‏۸ واحد‌درصدی نسبت‌به ماه قبل به ۳۰/‏۸‌درصد رسیده است. گفتنی است میانگین سالیانه شاخص قیمت فعالیت‌های صنعتی بورسی در دی‌ماه سال۱۴۰۳ نسبت‌به ماه قبل ۰/‏۵ واحد‌درصد افزایش یافته و میزان ۲۴/‏۶‌درصد افزایش را نشان می‌دهد.

بیشترین کاهش تولید و فروش

گزارش بازوی پژوهشی مجلس همچنین حاکی است، دی‌ماه سال۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی بورسی چهاررشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ۱۱رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید داشته است. رشته فعالیت‌های «تجهیزات‌برقی»، «لاستیک و پلاستیک» و «کک و پالایش» بیشترین افزایش در شاخص تولید و رشته فعالیت‌های «چوب و کاغذ»، «محصولات فلزی به جز ماشین‌آلات و تجهیزات» و «فلزات پایه» بیشترین کاهش را در شاخص تولید داشته‌اند.
در این ماه نسبت‌به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۵رشته فعالیت صنعتی بورسی چهاررشته فعالیت افزایش در شاخص فروش و ۱۱رشته فعالیت کاهش در شاخص فروش را تجربه کرده‌اند. رشته فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «لاستیک و پلاستیک» و «کاشی و سرامیک» بیشترین افزایش در شاخص فروش و رشته فعالیت‌های «خودرو و قطعات»، «چوب و کاغذ» و سایر کانی غیرفلزی بیشترین کاهش را در شاخص فروش تجربه کرده‌اند.
براساس این گزارش، طی دی‌ماه سال۱۴۰۳ نسبت‌به ماه قبل رشته فعالیت‌های «خودرو و قطعات»، «کک و پالایش» و «محصولات فلزی به‌جز ماشین‌آلات و تجهیزات» افزایش در شاخص تولید و رشته فعالیت‌های «فلزات پایه»، «سایر کانی غیرفلزی» و «کاشی و سرامیک» بیشترین کاهش را در شاخص تولید تجربه کرده‌اند، همچنین رشته فعالیت‌های محصولات فلزی به‌جز ماشین‌آلات و تجهیزات تجهیزات برقی و کک و پالایش بیشترین افزایش در شاخص فروش و رشته فعالیت‌های چوب و کاغذ فلزات پایه و غذایی و آشامیدنی به‌جز قند و شکر بیشترین کاهش را در شاخص فروش تجربه کرده‌اند.

بیشترین و کمترین سهم

طی دی‌ماه سال۱۴۰۳ نسبت‌به ماه مشابه سال قبل رشته فعالیت‌های تجهیزات برقی لاستیک و پلاستیک و کک و پالایش بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته‌فعالیت‌های «محصولات فلزی به‌جز ماشین‌آلات و تجهیزات»، «سایر کانی غیرفلزی» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته‌اند. همچنین رشته‌فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «لاستیک و پلاستیک» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشته‌فعالیت‌های «خودرو و قطعات»، «سایر کانی غیرفلزی» و «چوب و کاغذ» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش داشته‌اند.
طی دی‌ماه سال۱۴۰۳ نسبت‌به ماه قبل رشته‌فعالیت‌های «خودرو و قطعات»، «کک و پالایش» و «دارو» افزایش در شاخص تولید داشته و رشته فعالیت‌های «سایر کانی غیرفلزی فلزات پایه» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم در کاهش شاخص تولید را داشته‌اند. همچنین بیشترین سهم در افزایش شاخص فروش متعلق به رشته‌فعالیت‌های «تجهیزات برقی»، «محصولات فلزی به‌جز ماشین‌آلات و تجهیزات» و «کک و پالایش» و بیشترین سهم در کاهش شاخص فروش متعلق به رشته‌فعالیت‌های «کاشی و سرامیک»، «فلزات پایه» و «سایر کانی غیرفلزی» بوده است.

شاخص‌های تولید و فروش «خودرو و قطعات»

در دی‌ماه سال۱۴۰۳ شاخص تولید رشته‌فعالیت خودرو و قطعات برمبنای شرکت‌های بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۲/‏۶‌درصدی و نسبت‌به ماه قبل افزایش ۱۲/‏۴‌درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش این رشته‌فعالیت نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱۴/‏۸‌درصدی و نسبت به ماه قبل افزایش ۱/‏۸‌درصدی داشته است.
نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش زیر بخش خودرو سواری و «قطعات» افزایش یافته است. همچنین نسبت‌به ماه مشابه سال قبل کاهش شاخص تولید زیر بخش «خودرو سنگین» و شاخص فروش زیر بخش «خودرو سواری» و «خودرو سنگین» منجر به کاهش شاخص تولید و فروش شده است.

شاخص‌های «شیمیایی به‌جز دارو»

در دی‌ماه سال۱۴۰۳ شاخص تولید رشته فعالیت شیمیایی به جز دارو نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۸‌درصدی و نسبت به ماه قبل افزایش یک‌درصدی داشته است. همچنین شاخص فروش آن نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱/‏۹‌درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۵/‏۶‌درصدی داشته است.
نسبت به ماه قبل افزایش شاخص تولید زیربخش‌های «خوراک پالایشگاه‌ها» «پلاستیک و لاستیک‌مصنوعی» و «سایر» منجر به افزایش اندک شاخص تولید و کاهش شاخص فروش زیربخش‌های اصلی منجر به کاهش شاخص فروش شده است. در مقابل نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش شاخص تولید زیربخش‌های «کودها و ترکیبات نیتروژن»، «پلاستیک و لاستیک‌مصنوعی» و «خوراک پالایشگاه‌ها» منجر به کاهش شاخص تولید و کاهش شاخص فروش زیربخش‌های اصلی منجر به کاهش شاخص فروش شده است.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =

پربازدیدترین ها