تاثیر فناوری بر حکمرانی پلتفرمی

مهندس زهرا بختیاری عضو شورای سردبیری با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت :

فناوری پویا است؛ دائما به بهبود و اصلاح ادامه می‌دهد؛ زیرا نیازها و درخواست‌های‌مان از فناوری دائما در حال تغییر هستند. از عصر صنعت (انقلاب صنعتی) به عصر اطلاعات منتقل شده‌ایم. در طول عصر صنعت،‌ شرکت‌هایی با مجموع سرمایه‌ی زیاد دارای نیرویی بالقوه برای به کار گیری ابزار فناورانه‌ی گران‌قیمت بودند تا به مزیت رقابتی دست یابند؛ کسب و کار‌های کوچک در این زمینه‌ دارای نیروی بالقوه‌ی کم‌تر بودند زیرا آن‌ها توانایی مالی خرید ابزارهای فناورانه‌ی تولیدی یا پردازنده‌ی گران‌قیمت را نداشتند. ولی پیشرفت در زمینه‌ی فناوری محیط اقتصادی جدیدی خلق نمود که وابسته به اطلاعات بود و به همین دلیل این عصر را “‌عصر اطلاعات‌” می‌نامیم؛ عصر اطلاعات محیط کاری متفاوتی را فراهم نمود و این مسئله به کسب و کار‌های کوچک کمک کرد در بازارهای به شدت رقابتی بتوانند به جایگاهی برسند.

فناوری بدنه‌ای از دانش است که در خدمت خلق ابزار، پردازش امور، و استخراج مواد به کار می‌رود. مفهوم اصطلاح “‌فناوری‌”‌ بسیار گسترده است و هر فرد دارای درک شخصی از معنی فناوری است. از فناوری برای انجام وظایفی گوناگون در زندگی روزمره‌مان استفاده می‌کنیم، به طور خلاصه؛ می‌توانیم فناوری را در قالب محصولات، فرایندها، یا سازمان‌ها توصیف نماییم.

هم‌چنین فناوری به عنوان کاربرد علم برای حل یک مشکل تلقی می‌شود. ولی لازم است بدانید فناوری و علم موضوعاتی مختلف هستند که برای انجام وظیفه‌ای خاص یا حل مشکلی ویژه دست به دست هم می‌دهند.

فناوری را تقریبا در تمام کارهای زندگی‌مان به کار می‌بریم؛ از فناوری در کار استفاده می‌کنیم؛ از آن برای استخراج مواد استفاده می‌کنیم؛ از فناوری برای برقراری ارتباط، حمل‌ و نقل، یادگیری، تولید، خلق مصنوعات، امنیت داده‌ها، رشد کسب و کار‌ها و بسیاری دیگر استفاده می‌کنیم. فناوری دانش انسانی است که شامل ابزارها، مواد، و سامانه‌ها می‌شود. کاربرد فناوری به ایجاد مصنوعات و محصولات منتج می‌شود.
بسیاری از کسب و کار‌ها از فناوری استفاده می‌کنند تا در صف رقابت باقی بمانند، آن‌ها با استفاده از فناوری محصولات و خدمات جدید خلق می‌کنند.

در سال‌های اخیر به خصوص در سال ۹۸، سال پر از اتفاقی را پشت سر گذاشتیم که این اتفاقات تاثیرات زیادی بر اقتصاد و شرایط کسب و کار ایران گذاشت و پس از آن یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اتفاقی که با آن روبرو شدیم، پاندمی کرونا در جهان بود که طبیعتا تاثیرات زیادی بر اقتصاد جهانی و اقتصاد ایران داشته و رویکردی متفاوت را برای کسب و کارهای فناورانه خلق نموده است.
شاید در آن برهه از زمان کسب و کارهای فناورانه با کمترین آسیب در بحران اقتصادی مواجه بوده اند و حتی در برخی از موارد رشد چشمگیر نیز داشته اند این مهم کسب و کارهای سنتی را که تا کنون خود را از رویکرد فناورانه بدور داشته اند دچار چالش و بحران جدی نموده است. در آن شرایط که برخی از کسب و کارها دچار معضل شده بودند توصیه گردید ادغام، اتحاد استراتژیک و تسهیم برند در کسب و کارهای کوچک و متوسط صورت پذیرد و شرکت های بزرگ بعنوان مسولیت احتماعی نقش بارزتری را در صنعت ایجاد نمایند. آنروزها رهبری امیدبخش جهت کسب و کارها بویژه استارت آپ ها بسیار مشهود بود و لازم شد شرکت های بزرگ و فناورانه در شرایط کرونا و پساکرونا بازیگران موثر باشند و نسبت به انتقال تجربیات اثربخش کمک نمایند.
مالیات کسب و کارهای اینترنتی یکی از مهم‌ترین خبرهایی بود که در انتهای سال ۱۴۰۰، فضای اینترنت را پر و موجی از نگرانی را برای بسیاری از فعالان این عرصه ایجاد کرد. هر شخص ایرانی حقیقی و حقوقی نسبت به درآمدهایی که در ایران و یا خارج از ایران کسب می‌نماید، مشمول پرداخت مالیات است. از این رو کلیه کسب و کارهایی که به عرضه کالا یا خدمات در بستر اینترنت مشغول هستند، مشمول پرداخت مالیات هستند. این یعنی که «قوانین سازمان مالیاتی کلیه کسب و کارها را شامل می‌شود؛ هم آن دسته از مشاغلی که به فروش کالا اشتغال دارند و هم گروهی که خدمات خود را به‌صورت اینترنتی ارائه می‌کنند».

از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ محدودیت‌هایی در اینترنت و دسترسی کاربران به این شبکه‌ها ایجاد شد که ضرر‌ و زیان بسیاری برای کسب و کار‌های آنلاین به همراه داشت. توسعه کسب و کار و فعالیت های اقتصادی نیاز به فضای امن و آرام دارد. کسب‌وکار‌های خردی که در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کردند، در پی کندی اینترنت به‌شدت ضرر نمودند.
چالش های ناشی از زنجیره تامین بویژه تامین مواد اولیه، لجستیک، بازاریابی و فروش و نگهداشت برند مَی بایست با برنامه ریزی درست، دقیق و بهینه بهبود یابد.

براساس زیرساخت های ایجاد شده و توجه جدی به فضای حکمرانی پلتفرمی و بهره مندی از ظرفیت های دانش و توانمندی های داخلی و تجربیات بین المللی فرصت مغتنمی است که کسب و کارهای فناورانه نیازهای بازارهای داخلی، منطقه ای و بین المللی را مورد توجه قرار دهند و منجر به جهش و رشد تولید در کلیه بخش ها شوند.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × پنج =

پربازدیدترین ها