“برنامه ی پنج ساله ی توسعه”

دکتر محمد رسولی دانش آموخته ی حقوق اقتصادی :
برنامه ی هفتم توسعه پنج ساله که از آغاز سال ۱۴۰۳ شروع و تا پایان سال ۱۴۰۷ ادامه خواهد داشت، برنامه ی مهمی است که می تواند در صورت رفع نواقص، اثر سازنده ای در کشور داشته باشد.
اما بزرگترین اشکال وارده به این قانون و برنامه آن است که جهان به سرعت در حال تغییر است و مسائل تاثیر گذار بر اقتصاد و سیاست به طور دائم در حال حدوث هستند.
برنامه ریزان و قانونگذاران نیز بایستی هر از چندی و دست کم سالی یک بار، بررسی پیشرفت برنامه را با توجه عوامل مورد اشاره در نظر بگیرند. اینکه قانونی برای پنج سال مصوب شود و تا پایان کار رها شود، شایسته و بایسته نیست.
اشکال دیگر برنامه آن است که با وجود هزاران طرح نیمه کاره ی عمرانی رها شده، سخن از طرح های تازه است!
وقتی کشور نتوانسته آن قبلی ها را اجرا کند، چرا باید طرح جدید را ارائه داد؟!
یکی از استادان بزرگ اقتصاد ( دکتر هوشنگ طالع) به تازگی مطلبی در این باره نوشته بود که مناسب است قسمتی از آن را نقل به مضمون اینجا بیاوریم :

“برنامه‌ی پنج‌ساله ، قانون‌مند و شیوه‌ مند کردن امکانات بالقوه در راه به فعل در آوردن آن امکانات است .
با وجود تورم دست کم ۴۰ درصد که هر روز بر هیزم تنور آن می‌افزایند همراه با کمبود گاز و برق که امکان تولید حداکثری را از بخش صنایع و خدمات گرفته است و نیز محدود بودن منابع آبی و عدم استفاده‌ی بهینه از آن ، توان بخش کشاورزی را سخت محدود کرده‌ است .
با این وجود ، دسترسی به رشد اقتصادی ۸ درصدی در حوضه‌ ی آرزو و آمال است و نه واقعیت .
شش برنامه در جمهوری اسلامی به مورد اجرا گذارده شده است که بر پایه‌ی آمار دولتی ، تنها ۳۳ درصد هدف‌های این برنامه‌ها عملی شده‌اند و نمایان‌ترین دست‌آورد این شش برنامه ، نزدیک به ده‌هزار طرح و پروژه نیمه‌تمام است!
با توجه به واقعیت‌ها ، بیدار شوید و به جای برنامه‌ریزی بر پایه‌ی آرزوها و آمال‌ها ، برنامه را بر پایه‌ی واقعیت‌ها ، بازنگری و بازنویسی کنید .
یارِ شاطر که نبوده و نیستید ، دستکم بارِ خاطر نباشید و کشور را با این‌ همه رویا پردازی، با مخاطرات بیش‌تر اقتصادی روبرو نسازید !
. چشم‌هایتان را بگشایید تا حقایق را ببینید”
این هشدار دلسوزان کشور و کارشناسان، درست است.
پیش از تصویب برنامه هم، به اتفاق تعدادی از کارشناسان حقوق اقتصادی و اقتصاددان برتر کشور به همت پایگاه خبری، تحلیلی اقتصاددان در محل انجمن های مردمی( سمن) موضوع بررسی و معایب پیش نویس قانون، بررسی و استخراج شد و آنجا گفته شد باید ببینیم چند درصد از برنامه ی ششم اجرایی و محقق شده که حالا برنامه ی هفتم را بر اساس آرزوهای شیرین تدوین می کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + 10 =

پربازدیدترین ها