طبق گزارش فایننشال تایمز، اتحادیه اروپا قصد دارد در صورت عدم متعهد شدن چین به تلاش بیشتر برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای خود، از امضای بیانیه مشترک با چین در مورد اقدامات مربوط به تغییرات اقلیمی در ماه جاری میلادی خودداری کند.
این گزارش تقریباً همزمان با پایان سفر هفته گذشته وانگ یی، وزیر امور خارجه چین به بروکسل منتشر شد که نشان میدهد تعلل اتحادیه اروپا در تحقق این توافق اقلیمی میتواند به جای نارضایتی مورد ادعای این اتحادیه از دستاوردهای چین در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای به دلیل عوامل دیگری باشد.
سطح کاهش انتشار گازهای گلخانهای توسط چین و برنامههای پکن در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای هر دو چشمگیر بوده است. در طول یک دهه گذشته، سهم سوختهای غیرفسیلی از کل سبد مصرف انرژی چین به ۱۷.۹ درصد رسیده و شدت انتشار کربن در چین نیز بیش از ۳۴ درصد کاهش یافته است.
اتحادیه اروپا بارها و در مناسبتهای مختلف به نقش چین به عنوان یکی از مشارکتکنندگان اصلی در زمینه مبارزه جهانی با گرمایش زمین اذعان داشته و خود را یک شریک مسئولیتپذیر برای چین خوانده که مشتاقانه منتظر همکاری نزدیکتر با پکن برای مقابله با چالش مشترک تغییرات اقلیمی است.
بیشک بحران اوکراین مشکل واقعی میان دو طرف است و نشستهای هفته گذشته وانگ یی با رهبران اتحادیه اروپا بار دیگر مواضع متفاوت اتحادیه اروپا و چین در مورد بحران اوکراین را برجسته کرد و نشان داد که چین همچنان به موضع بیطرفی خود پایبند است اما در مقابل اتحادیه اروپا میخواهد به حمایت خود از اوکراین دهد. همین اختلاف مواضع به یک شکاف بزرگ در روابط چین و اتحادیه اروپا تبدیل شده که اتحادیه اروپا میخواهد بر اساس آن موضوع امضای اعلامیه مشترک اقدامات اقلیمی به یک مسئله برای دو طرف تبدیل کند.
به عبارت دیگر، اتحادیه اروپا سعی دارد با استفاده از داروی اشتباه، سردرد خود را درمان کند. این اتحادیه تلاش میکند تا از همکاری با چین در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی به عنوان اهرم فشار بر پکن برای تغییر موضع در مورد بحران اوکراین استفاده کند که البته یک خیالپردازی اشتباه از سوی اتحادیه اروپاست.
موضع اصولی چین در مورد بحران اوکراین، از طریق بازی اتحادیه اروپا با «کارت تغییرات اقلیمی» تغییر نخواهد کرد. اتحادیه اروپا پیش از هر گونه درخواست از چین برای تغییر مواضع خود در قبال بحران اوکراین، ابتدا باید یک نگاه عینی به موضع چین در مورد این بحران داشته باشد.
این موضع توسط بسیاری از کشورهای طرفدار صلح در جهان پذیرفته شده و نشان داده که چین بر پایه عینیت و انصاف در تلاش برای پیشبرد روند دستیابی به آتشبس میان دو طرف بوده که این مواضع و تلاشها نیز به طور گسترده مورد حمایت جامعه بینالمللی قرار گرفته و اقداماتی مانند تشکیل گروه “دوستان صلح” به همراهی برزیل و سایر کشورهای جنوب جهانی در سازمان ملل متحد نیز به خوبی این حمایت را نشان میدهد.
وانگ یی در طول نشستهای خود در بروکسل، برلین و پاریس، با تکرار موضع چین در مورد بحران اوکراین خطاب به میزبانان اروپایی خود گفت که چین همچنان بر عدم ارائه سلاحهای کشنده به هر یک از طرفین درگیری، کنترل دقیق صادرات اقلام دارای کاربری دوگانه (غیرنظامی/نظامی) نظیر پهپادها و اصرار بر انجام مذاکرات صلح برای پایان دادن به درگیریها پایبند است.
رئیس جمهور شی جین پینگ بارها خاطرنشان کرده است که هیچ راه حل سادهای برای مشکلات پیچیده وجود ندارد و با وجود تمام اختلافات عمده در مواضع دو طرف این بحران، صحبت کردن از جنگیدن همواره بهتر خواهد بود.
اتحادیه اروپا به جای تلاش برای تحمیل مواضع خود به پکن، باید با الگو گرفتن از چین برای ترغیب دو طرف درگیری به مذاکره تلاش کند، چرا که تاریخ معاصر خود اروپا نیز نشان میدهد که هرگز نباید درها را به روی صلح و آشتی بست.
اتحادیه اروپا با توجه به موقعیت خود به خوبی میتواند یک بررسی منطقی از علت اصلی بحران اوکراین و پیامدهای آن انجام دهد و در عین حال باید توجه داشته باشد که چین در قبال تحریمهای غیرمنطقی این اتحادیه که به بهانه بحران اوکراین علیه نهادهای چینی اعمال شده، خویشتنداری قابل توجه از خود نشان داده است. اتحادیه اروپا نباید همکاری اقلیمی خود با چین را به یک ابزار چانهزنی با پکن تبدیل کند.
چین همچنان به تعامل با سایر نقاط جهان برای گسترش سطح همکاریهای بینالمللی در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی و کمک به گذار جهان به سوی توسعه سبز و پایدار ادامه خواهد داد و در عین حال بر موضع بیطرفانه و طرفداری خود از صلح در مورد بحران اوکراین نیز پایبند خواهد بود.
ز