اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل پنج کشور روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان است که در سال ۲۰۱۵ تاسیس شد. تاکید عارف بر اینکه اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با همه کشورهای همسایه، آسیا و اوراسیا است که در حوزه تمدنی مشترک ایران قرار دارند، نقشه‌راه و هدف این سفر را مشخص کرد.

به گزارش اقتصاددان به نقل از دنیای اقتصاد  ، عارف پیش از این مهرماه سال جاری در صدر هیاتی بلندپایه برای شرکت در نشست نخست‌وزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ارمنستان به عنوان رئیس دوره‌ای اتحادیه اقتصادی اوراسیا سفر کرده بود. پس از رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای سازنده با مقامات ارشد کشورهای عضو این اتحادیه، مقدمات عضویت ایران به عنوان عضو ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم شد و در نهایت ۶ دی ماه سال جاری عضویت ناظر ایران به صورت رسمی در نشست سران این اتحادیه در سن‌پترزبورگ اعلام شد.

در این بین اگرچه ایران هنوز به عضویت کامل اتحادیه اوراسیا درنیامده است، اما به گفته کارشناسان عضویت ایران به عنوان عضو ناظر هم می‌تواند دریچه‌ جدیدی برای فعالیت‌های اقتصادی و تجارت با کشورهای عضو اتحادیه برای تهران باز کند. حذف تعرفه‌های گمرکی از بسیاری از کالاها‌ و تسهیل مبادلات تجاری بین کشورهای عضو اتحادیه ازجمله مزیت‌های حضور ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا است.