سهراب دلانگیزان دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه رازی با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت : چند ویدئو کوتاه در مورد طرحهای گلخانه ای کشاورزی بدون خاک عمودی در کشور کویت دیدم که ادعای راه اندازی این گونه گلخانه ها برای متقاضیان را داشت. این یادداشت را در پاسخ همکار عزیزی که در مورد شدنی بودن و سودآوری این نوع گلخانه ها از من سوال کردند نوشتم.
طرحهای تکنولوژیک جدید در کشاورزی نوین و کشاورزی گلخانه ای، در جهان بسیار موفق بوده اند. اما چند نکته:
۱٫ این طرحها به شدت حساس، تکنولوژی بر و دانش بنیان هستند. لذا بخش قابل توجه سرمایه گذاری در آنها صرف پروتکلهای تولیدی و آموزش و مهارت مدیریتی و اداره و نگهداری میگردد نه تجهیزات.
۲٫ این طرحها عموما به شدت حساس به بیماری و قارچ بوده و فضای استرلیزه جدی میخواهند که در ایران هم سطح رعایت بسیار پائین است، نمیتوان به صورت کامل و دقیق کارگران را در رعایت این اصول مجبور ساخت و هم خود مدیران دولتی هر روزه شما را وادار میکنند که بازدید بدهید و از این طریق مزرعه آلوده شده و نابود خواهید شد.
۳٫ این طرحها اصولا مشمول هزینه سرمایه گذاری بالا همراه با ریسک بالا هستند و لذا برای سرمایه گذار منفرد بسیار خطرناک هستند. در دنیا نیز وقتی روی این حوزه سرمایه گذاری میشود، به صورت سرمایه مخاطره پذیر، توسط صندوقها و یا شرکتهای بزرگ، تعداد زیادی از این نوع سرمایه گذاری ها را با هم و با هدف کاهش ریسک، و نیز افزایش بازدهی ناشی از مقیاس، کاهش هزینه های تامین و مدیریت صحیح و تولید و تامین ارزانتر تجهیزات و زنجیره تامین آن، گسترش فرایندهای تولید تجهیزات و مواد اولیه و … صورت خواهد گرفت. لذا سود این نوع از سرمایه گذاری ها اصولا نه در یک واحد تولید کننده انفرادی، بلکه در تعداد شبکه شده با هم در قالب یک زنجیره گسترده که هم به صورت افقی و هم عمودی گسترش یافته باشند، ظاهر خواهد شد. هرچند نمیتوان ادعا کرد یک واحد مستقل سودآور نیست، ولی با وجود خطرات فراوان، ریسک بسیار بالای پروژه، میانگین احتمالی سود آن را در یک دوره زمانی غیر موثر خواهد ساخت.
۴٫ اصولا معرفی این نوع سرمایه گذاری ها به منظور گسترش دانش فنی و تولیدی در اینگونه حوزه های سرمایه گذاری به عنوان برنامه های ترویجی بسیار مفید است ولی راه اندازی آنها برای کسانی که زمینهای کوچک در خانه های روستایی دارند و یا باغهای تفریحی برای خود تهیه کرده اند و میخواهند به این حوزه ورود کنند، خیلی منطقی و سود بخش نخواهد بود، مگر اینکه توسط یک شرکت یا موسسه بزرگ، این گونه تقاضاها با هم از یک منطقه یا استانها جمع آوری شده و سپس در قالب یک پروژه شبکه سازی و با نظارت صحیح و دقیق دانش بنیان از بالا، راه اندازی شوند.
۵٫ اگر به دنبال راه اندازی این نوع از گلخانه ها هستید، حتما ابتدا بازار فروش، دوم مقیاس منطقی و صحیح، سوم مهارتهای اداره و نگهداری و چهارم رعایت دقیق و بدون اغماض استانداردهای بهداشتی را در راس امور قرار دهید.
مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.
ع