آیا اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ فرو می پاشد؟

دکتر مرتضی ایمانی راد با درج یادداشتی در اقتصاددان نوشت : اگر بخواهیم به‌صورت کلی و فشرده به مسئله فروپاشی اقتصادی ایران بپردازیم، باید گفت نشانه‌هایی مانند بدهی رو به افزایش دولت، عدم تعادل جدی در نظام بانکی، بحران‌های اجتماعی و افزایش نارضایتی عمومی از مهم‌ترین علائم هشداردهنده‌اند. با این حال، فروپاشی کامل هنوز رخ نداده است و تا زمانی که فرایند افزایش شتاب‌گرفته قیمت‌ها به مرحله ابرتورم نرسد، نمی‌توان از فروپاشی اقتصادی سخن گفت.
نقطه خطرناک زمانی است که دولت توان خود را برای کنترل بحران‌ها، حتی با ابزارهای غیررسمی و ابزارهای کنترلی، از دست بدهد و دیگر نتواند نظم اقتصادی-اجتماعی را حفظ کند. در این وضعیت، ناتوانی در مدیریت اقتصاد ممکن است با تنش‌های اجتماعی و ناآرامی‌های داخلی پیوند بخورد و شرایط را برای ورود به مرحله‌ای بی‌ثبات از فروپاشی فراهم کند.
در این میان، احتمال وقوع درگیری نظامی، به‌ویژه در سطح منطقه‌ای یا با بازیگران فرامنطقه‌ای، یک متغیر تعیین‌کننده و تشدیدکننده است. در صورت بروز چنین درگیری‌ای، اقتصاد ایران که هم‌اکنون در وضعیت شکننده‌ای قرار دارد، ممکن است به سرعت از مرحله بحران وارد مرحله فروپاشی شود؛ چرا که جنگ می‌تواند جریان تجارت، دسترسی به منابع، ثبات روانی جامعه و توان دولت برای مدیریت امور را به‌طور کامل مختل کند.
بنابراین، در تحلیل نهایی، باید درگیری نظامی را به‌عنوان یک عامل ضربه‌زننده بالقوه به ساختار اقتصادی و تسریع‌کننده فرآیند فروپاشی در نظر گرفت؛ عاملی که اگر با بی‌ثباتی داخلی و ناتوانی دولت در تصمیم‌گیری‌های رادیکال همراه شود، می‌تواند شروع کننده آغاز مرحله‌ای بی‌بازگشت باشد.
در مجموع فروپاشی اقتصادی زمانی رخ میدهد که سیاستگذاران توان کنترل روندهای واگرای اقتصادی را نداشته باشند.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 11 =