آمایش سرزمین، نه انتقال پایتخت

لطیف پنداریان معاون حمل‌ونقل و ترافیک منطقه ۱۹ در یادداشتی نوشت: حمل‌ونقل، ترافیک و آلودگی هوا از جمله مهم‌ترین چالش‌های کلانشهرها و به‌ویژه تهران، هستند؛ چالش‌هایی که نه‌تنها کیفیت زندگی شهروندان را تحت تأثیر قرار داده‌اند، بلکه به‌مرور زمان به بحران‌های ساختاری در مدیریت شهری بدل شده‌اند.

اساس و ریشه این معضلات را باید در تمرکزگرایی جست‌وجو کرد؛ تمرکزی که موجب جهت‌گیری جریان جمعیت و مهاجرت به کلانشهرها شده و به‌تبع آن، فشار مضاعفی بر زیرساخت‌های شهری وارد کرده است. از نگاه من، راه‌حل اساسی این مشکلات، نه در اصلاحات موضعی و موقتی، بلکه در شکستن تمرکز و بازتوزیع عادلانه منابع و جمعیت در سطح کشور نهفته است.

به گزارش اقتصاددان به نقل از برنا ، برخی طرح‌ها مانند انتقال پایتخت، اگرچه در ظاهر راه‌حل به نظر می‌رسند، اما در واقع نوعی پاک کردن صورت‌مسئله‌اند. آنچه می‌تواند به‌صورت بنیادین و پایدار این چالش‌ها را حل کند، تدوین و اجرای طرح آمایش سرزمین است؛ طرحی که نه در قالب کتابخانه‌ای از اسناد، بلکه به‌عنوان نقشه‌ای اجرایی و قابل پیاده‌سازی باید طراحی شود.

مطالعات و پژوهش‌های اینجانب نشان می‌دهد که با بهره‌گیری از داده‌ها و آمار موجود در کشور، می‌توان ظرف مدت ۱۸ ماه و با تشکیل یک کارگروه متخصص، طرحی جامع و عملیاتی تدوین کرد. این طرح نه‌تنها موجب رشد و شکوفایی روستاها و شهرهای کوچک و متوسط خواهد شد، بلکه اقتصادهای محلی را نیز فعال کرده و در نهایت، جریان جمعیتی را معکوس خواهد کرد.

برآوردهای پژوهشی حاکی از آن است که در هر دوره پنج‌ساله، می‌توان به موفقیتی حدود ۳۰ درصد دست یافت و در مدت ۱۵ سال، عدالت سرزمینی را در سراسر کشور برقرار کرد. اگر این اقدام در دهه‌های گذشته، به‌ویژه پس از پایان جنگ تحمیلی، صورت می‌گرفت، امروز با ناترازی‌های گسترده‌ای مواجه نبودیم. با این حال، هنوز هم دیر نیست و می‌توان و باید اقدام کرد تا نسل‌های آینده از ثمرات آن بهره‌مند شوند.

نکته مهم و امیدوارکننده این است که اجرای این طرح نیازمند بودجه خاص یا استقراض داخلی و خارجی نیست؛ بلکه با بهره‌گیری از بودجه‌های مصوب و متعارف سالانه کشور قابل تحقق است. آنچه در این مسیر حیاتی است، بهره‌گیری از عقلانیت، تخصص، صداقت، و پرهیز از حرکات نمایشی و جناحی است.

در این میان، نقش رسانه‌ها بسیار کلیدی است. رسانه‌ها می‌توانند با تبیین علمی موضوع، ایجاد مطالبه‌گری عمومی، و پیگیری مستمر، بستری فراهم کنند که این طرح از سطح ایده و پژوهش به مرحله اجرا برسد. رسانه نه‌تنها ابزار اطلاع‌رسانی، بلکه بازوی تحول‌خواهی در مسیر توسعه متوازن و پایدار کشور است. اگر رسانه‌ها با نگاه مسئولانه و تخصصی وارد این عرصه شوند، می‌توانند موتور محرک این تحول ملی باشند.

مخاطب گرامی، ارسال نظر پیشنهاد و انتقاد نسبت به خبر فوق در بخش ثبت دیدگاه، موجب امتنان است.

 

ع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 8 =