گرمای این هفته نیز به کمک سهامداران بورسی آمد و یک روز تعطیلی باعث شد که زیان سرمایهگذاران یک روز متوقف شود. این کاهش روزهای معاملاتی نیز نتوانست از زیان بورس بکاهد و شاخص کل بیش از سه درصد کاهش یافت تا همچنان روزهای بورس بی رمق باشد.
سازمان بورس برای جلوگیری از ریزش شدید بازار سرمایه و عدم ورود به کانال یک میلیونی دامنه نوسان را محدود کرد و در ادامه رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، اعلام کرد: با توجه تداوم شرایط حاکم بر بازار سرمایه، در هفته گذشته و ریسکهای سیستماتیک موثر بر آن، ضمن انجام بررسیهای تکمیلی و پس از دریافت نظر بورسها، مقرر شد محدودیت دامنه نوسان معاملات سهام و حق تقدم در هفته پیش رو نیز مشابه هفته گذشته، در دامنه مثبت و منفی یک درصد و معاملات صندوقهای سرمایهگذاری سهامی نیز در دامنه مثبت و منفی ۲ درصد برقرار باشد.
به گزارش اقتصاددان به نقل از تعادل ،او تاکید کرد: این تصمیمات به منظور کنترل و کاهش هیجانات کاذب موثر بر بازار اتخاذ شده و در خصوص تدوام آن در هفتههای بعدی نیز پیوسته شرایط بازار رصد و در صورت لزوم تصمیمات تکمیلی اتخاذ و اعلام خواهد شد. هابیل خاوری، کارشناس بازار سرمایه در صفحه خود در خصوص دامنه نوشت: «دامنه نوسان محدود میتواند باعث خروج سرمایههای بیشتری شود، زیرا افراد این شرایط را فرصت خوبی برای خروج از بازار در نظر میگیرند. با وجود حمایتهایی که از برخی سهمهای شاخصساز میشود، اما سایر بازار کاملا سرخ پوش است و سهامدار خرد از این شرایط لطمه میبیند.
از لحاظ گزارش و وضعیت شرکتها و همچنین از نظر فاندامنتالی، هیچگونه رخداد مثبتی شکل نگرفته است. بسیاری از فعالان بازار نیز ریزش بازار را به بهبود شرایط بنیادی شرکتها ارتباط میدهند؛ درصورتی که واقعیت برخلاف این تصور است و ریزش بازار سبب خواهد شد که شرایط برای شرکتها بحرانیتر شود، چراکه تمرکز شرکت بر حمایت از سهم معطوف میشود و شرکت، منابع و نقدینگیهایی که میتواند برای سرمایهگذاری و موارد دیگر مصرف کند را صرف حمایت از سهم و زیرمجموعه خود خواهد کرد که همین امر منجر به متلاطمتر شدن بازار خواهد شد. دامنه نوسان مثبت و منفی یک درصدی، راهکاری بسیار کلیشهای است و بهتر بود که همزمان با این تصمیم حجم مبنا نیز افزایش مییافت. از سوی دیگر طی چند روز گذشته نمونههای کشورهای خارجی را نیز شاهد بودهایم؛ برای مثال بورس ژاپن نزدیک به ۱۴ درصد افت کرد، اما این ریزش بلافاصله از طریق تزریق بستههای حمایتی جبران شد و بازار این کشور روند عادی سابق را پی گرفته است. متاسفانه بازار سرمایه کشور ما این بستههای حمایتی را در اختیار ندارد.»
با توجه به شرایط بازار سرمایه به نظر نمیرسد که این محدودیتها بتواند روی بازار سرمایه تاثیرگذار باشد و باید مشکل بورس اساسی شود و رییس سازمان بورس نیز سخنی در درباره این بازار بگوید و به نوعی همانند همیشه در روزهای تلخ بورس عقبنشینی نکند.
بازار از نگاه معاملات
شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم ۲ میلیون و ۲ هزار و ۵۸۰ واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل ۶۵ هزار و ۳۹۱ واحد پایینتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس منفی ۳,۱ درصد شد.شاخص هم وزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین ۲۲ هزار و ۴۴۲ واحد پایینتر ایستاد و بازدهی منفی ۳.۴ درصدی را ثبت کرد. در این هفته، میانگین ارزش معاملات بازار سهام ۱۹ هزار و ۶۵۲ میلیارد تومان بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز ۲ هزار و ۶۲۸ میلیارد تومان بود که نسبت به رقم ۳ هزار و ۵۳۲ هفته پیشین، کاهش ۲۵ درصدی داشته است.
میانگین ارزش صفهای فروش در هفته اخیر ۹۹۱ میلیارد تومان بود که از میانگین هفته پیشین ۷۰۳ میلیارد تومان بیشتر بود و رشد ۲۴۴ درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته هزار و ۱۰۴ میلیارد تومان بود که در روز سهشنبه ثبت شد و کمترین رقم ۷۷۳ میلیارد تومان بود که در روز یکشنبه ثبت شد.
میانگین ارزش صفهای خرید در هفته اخیر ۵۵ میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته ۴۹ میلیارد تومان کمتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صفهای خرید ۴۷ درصد کاهش یافته است. بالاترین رقم هفته ۸۹ میلیارد تومان بود و در روز یکشنبه ثبت شد. پایینترین رقم به روز شنبه برمیگردد که ۵ میلیارد تومان بود. در اولین روز معاملاتی هفته، هزار و ۷۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و روز یکشنبه این رقم به ۱۶۱ میلیارد تومان رسید. روز دوشنبه شاهد خروج ۳۹۹ میلیارد تومان پول حقیقی بودیم. در آخرین روز معاملاتی هفته برای نهمین روز متوالی پول حقیقی خارج شد که ارزش آن ۳۷۱ میلیارد تومان بود. در مجموع کل هفته ۲ هزار و یک میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین روزانه خروج پول حقیقی ۵۰۰ میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین ۹ درصد افزایش یافته است.
بورس کالا در یک نگاه
آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان میدهد در هفته منتهی به ۱۸ مرداد بالغ بر ۱.۸ میلیون تن انواع کالا و محصول به ارزش ۱۸.۲ هزار میلیارد تومان معامله شد. ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر ۷.۶ هزار میلیارد تومان برآورد شد.
برترینهای بورس کالای ایران در هفته منتهی به ۱۸ مرداد ماه براساس ارزش فروش شرکتها در بازار فیزیکی به شرح زیر است: ملی صنایع مس ایران با ثبت معامله ۵ هزار و۶۵۵ تن مس کاتد، مس کم عیار، مس مفتول، کنسانتره فلزات گران بها و سولفور مولیبدن به ارزش هزار و ۹۹۵ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد.
فولاد مبارکه اصفهان با فروش ۳۱ هزار و ۳۳۰ تن ورق سرد، ورق گالوانیزه و آرگون به ارزش هزار و ۱۸۴ میلیارد تومان دوم شد.شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با فروش ۱۱۱ هزار و ۲۴۰ تن آرگون، آهن اسفنجی، شمش بلوم، کنسانتره و گندله سنگ آهن وثبت ارزش ۸۱۱ میلیارد تومان سوم شد.
ورق خودروی چهار محال بختیاری با فروش ۱۵هزار و ۶۰۰ تن ورق گالوانیزه و ورق گالوانیزه خودرو به ارزش ۷۰۰ میلیارد تومان در جایگاه چهارم ایستاد.صنعت فولاد شادگان با فروش ۵۰ هزار تن آهن اسفنجی به ارزش ۶۱۰ میلیارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد.
معدنی و صنعتی گل گهر با فروش ۱۱۰ هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش ۵۸۰ میلیارد تومان ششم شد.صبا فولاد خلیج فارس با معامله ۴۴ هزار تن آهن اسفنجی بریکت به ارزش ۵۳۷ میلیارد تومان هفتم شد.
پتروشیمی تندگویان با داد و ستد ۸ هزار و ۶۷۴ تن پلی اتیلن و نخ پلی استر به ارزش ۴۴۴ میلیارد تومان در جایگاه هشتم قرار گرفت.ذوب آهن اصفهان ۱۶هزار و ۵۳۷ تن تیرآهن، شمش بلوم، شمش چدن و میلگرد آلیاژی به ارزش ۴۳۰ میلیارد تومان فروخت و نهم شد. جهان فولاد سیرجان نیز با معامله ۲۳ هزار و ۲۵۰ هزار تن آرگون، آهن اسفنجی و شمش بلوم به ارزش ۳۴۶ میلیارد تومان دهم شد.